En Sıcak Konular

Başbakan Diyarbakır'da ne diyecek?

1 Eylül 2010 19:52 tsi
Başbakan Diyarbakır'da ne diyecek? Başbakan Erdoğan, Diyarbakır'daki mitingle ilgili tartışmalara son noktayı koydu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 3 Eylül'deki Diyarbakır mitinginde ne diyecek? Günlerdir bu merak ediliyordu. Başbakan, cuma günkü miting öncesi Diyarbakır'la ilgili ilk kez konuştu. Erdoğan, "Ankara'da ne konuştuysam Diyarbakır'da da aynısını konuşurum. Resmi dil Türkçedir, bunun dışında konuşmadık. Bir vaatte de bulunmadık" dedi.     

Başbakan Erdoğan, Kral FM'de "Gezegen Mehmet" adlı programa katılarak sunucu Mehmet Akbay'ın sorularını yanıtladı.

Erdoğan, 3 Eylül'de Diyarbakır mitingine ilişkin bir ipucu vermesinin mitingin özelliğini ortadan kaldıracağını belirterek, Ankara'da konuştuklarının aynısını Diyarbakır'da da konuşacağını söyledi.

Akbay'ın, "Bahçeli, 'Ankara'da, Kırşehir'de konuştuğunu Diyarbakır'da konuşabilecek mi?' diyor" şeklindeki sözler üzerine Erdoğan, şunları kaydetti. "Aynen. Tayyip Erdoğan zaten bu. Tayyip Erdoğan, Tekirdağ'da ne konuşursa Van'da da onu konuşur. Bizde nabza göre şerbet ver, anamuhalefet partisi liderinin yaptığı gibi git Tunceli'ye, Van'a genel aftan bahset, İstanbul, İzmir, Ankara'ya geldiğinde 'ben onu demek istemedim' de, hemen manevra yap, bizim kitabımızda manevra yok, ilke var. Biz ilkelerle konuşuruz.

Bugün bir şey duydum. 'Tek dil' diye bir ifade duydum. Bizim ilkemizde 4 başlık vardır, onlar da şudur; Tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet. Dil konusu, resmi dil de tek dil. Yoksa herkes ana dilini kendi arasında istediği gibi konuşur. Biz resmi dil olarak asla Türkçe'nin dışında ikinci bir dil konuşmadık, böyle bir vaatte bulunmadık, yine bulunmayacağız. Bunu da Diyarbakır'da söylersem, böyle söylerim, başka türlü söylemem. Çünkü bu, bu ülkenin birliğini ve beraberliğini bozacak oyunlardan bir tanesidir. Biz bu oyuna gelemeyiz."

Başbakan Erdoğan, "Kürt kökenli vatandaşlar hangi haklardan mahrumlar? BDP, Kürt kökenli vatandaşları temsil ediyor mu?"sorusu üzerine, hiçbir siyasi partinin bugün "Kürt kökenli vatandaşların temsilcisiyim" deme hakkına sahip olmadığını kaydetti.

Bu noktada Türkiye'yi kucaklayan bir kimliğe sahip tek partinin AK Parti olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Kişisel olarak söylüyorum. Kürt kökenli vatandaşıma yakınlığım, Türk kökenli vatandaşıma yakınlığımdan farklı değildir. Ona ne kadar yakınsam, ona da aynı şekilde yakınım. Yine bunu ayrıca söylemem lazım. Etnik unsurlara göre partiler temsil yetkisi almaz. Eğer böyle alıyorsa o zaman cüce bir parti olarak kalır, daha da ileriye gidemez. Şu anda BDP'nin böyle bir iddiası var. O iddiasını aynı şekilde kullansın. Peki soruyorum benim Kürt kökenli vatandaşlarıma yönelik BDP ne getirdi, ne getirebilir? Sadece kuru laf, başka bir şey yok. AK Parti olarak programımızda ülkemdeki bütün etnik unsurlara, bölgelere, dinsel unsurlara yönelik vaadimiz çıkışımızda var. 73 milyonun kardeşliği için varız."

Başbakan Erdoğan, etnik, bölgesel, dinsel milliyetçilik yapmadıklarını belirterek, "Alevilerin CHP'ye oy verdiği söyleniyor. Tercihleridir, nereye verirlerse verirler. Kalkıp da dayatma yapacak durumum yok, böyle bir hakkım da yok" dedi.

"Bizim kitabımız ayrımcılık üzerine değil, milli birlik ve beraberlik üzerine inşa edildi. Aynı kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz" diyen Erdoğan, BDP'yi hiçbir zaman Kürt kökenli vatandaşların temsilcisi olarak görmediğini söyledi.

Genel af

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "genel af" ile ilgili sözlerinin anımsatılması üzerine de Erdoğan, genel af söyleminden sonra "Buna filanca dahil değil" denildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Böyle bir genel af konusunu gündeme getirdiyseniz, A'dan Z'ye buna herkes dahildir. 'Filanca buna dahil değil'. Filanca buna dahil değilse diğer terör liderleri buna dahildir veya terörde aktif rol alanlar dahildir. Ülkemde 7 bin şehidimiz var. Bunlara hesabı ey Kılıçdaroğlu nasıl vereceksin? Onların ailelerine nasıl vereceksin? O ailelerin şahsında bu millete nasıl vereceksin. Parlamentoda yüzde 63-64 çoğunluğa sahibiz.

Biz bu Parlamentoda olduğumuz sürece böyle bir şey geçmez, geçemez. Bunu rüşveti kelam olarak Tunceli'de, Van'da kullanıyor. Yatırım aslında 2011 seçimlerine yönelik bir yatırım. Zaten bu dönemde böyle bir şey olmaz. 2011'de de bu rüşveti kelam hiçbir zaman karşılık bulamayacaktır. İnanıyorum ki CHP'nin kendi tabanı ciddi anlamda buna tepki duyuyor. Bu tepki başladı zaten."

Erdoğan, başörtüsü sorununun ne zaman ortadan kalkacağına ilişkin bir soru üzerine, "Bugünden tezi yok. Eğer 'hak, özgürlük, hürriyet, demokrasinin egemen olduğu bir Türkiye' diyorsak ve egemenlik kayıtsız şartsız milletinse, bunun da temsili olan yer TBMM ise ve 'başörtü sorununu ben çözerim' diyorsa Kılıçdaroğlu, daha önce MHP ile anlaşma yaptık, hep beraber oturalım, konuşalım, hiç geciktirmeden 13 Eylülde bu kararı verelim ve bu zulüm bitsin" dedi.

cnnturk



Bu haber 857 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,532 µs