En Sıcak Konular

Irak bağımsız ve egemen bir ülke olmuş!

1 Eylül 2010 15:39 tsi
Irak bağımsız ve egemen bir ülke olmuş! ABD muharip askerlerini çekerken kalıcı üsler varlığını koruyor, Maliki ise tam bağımsılıktan söz ediyor

ABD, 2003'te başlattığı Irak işgalinin muharip kısmını dün sona erdirirken, Irak'ın yaklaşık yedi aydır yeni hükümetini kuramayan, hemen hergün farklı yerlerde patlayan bombalarına engel olamayan başbakanı ülkesinin "egemen ve ABD ile eşit derecede" olduğunu savundu.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, ABD'nin muharip askerleri çekmek için belirlediği tarih olan 31 Ağustos'ta Irak halkına televizyondan seslendi, "Irak bugün bağımsız ve egemen bir ülkedir." dedi. Maliki, "Askerlerin çekilmesinin yerine getirilmesiyle ABD ile ilişkilerimiz, iki eşit ve bağımsız ülkesinde olacak şekilde yeni bir döneme girmiştir" iddiasında da bulundu.

Yedi yıldır süren işgal sırasında taş üstünde taş kalmayan Irak'ta bombalı saldırılar nedeniyle imar planlarının hiçbiri devreye giremedi, Irak'ın milyarlarca dolarının nerede olduğu belli değil. Bazı kaynaklara göre bir milyon insan hayatını kaybetti, milyonlarcası savaştan kaçmak için evlerini terkederek mülteci konumuna düştü. Ülke fiili olarak ikiye bölünürken, geçtiğimiz Mart ayında yapılan seçimlerden bu yana Iraklı liderler bir araya gelerek yeni hükümeti kurmayı başaramadı.

HALA ONBİNLERCE ABD ASKERİ IRAK'TA

Siyasi, ekonomik ve güvenlik anlamında tam bir kaosun yaşandığı ülkede, bir dönem George W. Bush'un yaptığı "Görev Tamamlandı" benzeri bir konuşmayla Iraklılar'a "artık egemen ve bağımsız bir ülkeyiz" diye seslenen Maliki, ülkedeki 50 bin ABD askerinin varlığından da habersiz görünüyor.

Çünkü, her ne kadar ABD çekiliyor dense de, yaklaşık 50 bin Amerikan askeri Irak'taki yaklaşık 180 ABD üssünde kalmaya devam edecek. 2009'da Irak ve ABD arasında imzalanan anlaşma gereği, ülkedeki operasyonlara zaten Irak güçleri öncülük ediyordu. Amerikan askerleri, şehirlerden de geçtiğimiz yıl Haziran ayında çekilmişti. Üstelik ABD, askerlerinin yerini binlerce özel güvenlik elemanı ile doldurmaya başladı bile...

Yedi yıl önce Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinden bu yana ortaya çıkan sorunların hiçbiri çözülmedi: Irak toplumunun çeşitli kesimleri arasında iktidar paylaşımıyla ilgili hala bir anlaşma yapılamadı; doğal kaynakların yeniden dağıtımı gerçekleşmedi; Sünniler, Şiiler, Araplar ve Kürtler arasındaki toprak uyuşmazlıkları da sürüyor.

Maliki de televizyondaki konuşmasında Irak halkına ayrıca "Size ayrılıkçı savaşın bir daha geriye dönmeyeceğine dair söz veriyorum. Buna izin vermeyeceğiz. Iraklılar birbirini seven kardeşler olarak yaşayacaklar." diye seslendi.

OBAMA BAŞARIDAN BAHSETMEDİ

Öte yandan, bu sembolik tarihte ABD halkına seslenen Barack Obama, Irak'ta "görev tamamlandı" demedi, şimdiye kadar 4 bin 416 Amerikan askerinin öldüğü işgalin Amerika'ya pahalıya mal olduğunu anlattı.

Obama, geçen on yılda kendi ekonomilerini sağlamlaştırmak için gerekenleri yapmadıklarını ve hep dışardan borç alarak Irak için 1 trilyon dolardan fazla harcadıklarını vurgulayarak, bundan böyle ekonominin canlandırılmasının öncelikli hedefleri olacağını kaydetti.

Obama, ''Demokrasimizin büyüklüğü anlaşmazlıklarımızı aşma becerimiz yatmaktadır'' diyerek, Amerikan halkını Irak savaşının yol açtığı görüş ayrılıklarını aşmaya da çağırdı.



Bu haber 774 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,303 µs