En Sıcak Konular

Atina ve ABD'deki Yahudi lobisi

1 Eylül 2010 15:26 tsi
Atina ve ABD'deki Yahudi lobisi Tirajı günde 2 bin 491 olan İmerisia gazetesinin 31 Ağustos 2010 tarihli sayısında, Mihalis İgnatiu imzasıyla yayımlanan yorumunda şunlara yer verildi:

Amerikan Yahudi Komitesi (AJC) Başkanının Kıbrıs gazetesi Fileleftheros'a verdiği mülakat, örgütün Türk hükûmeti ve Türk-Amerikan örgütleriyle ilişkilerini, ayrıca David Harris'in Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'la yakın ilişkilerini bilen bizleri şaşkınlığa uğrattı. Haris, eski dostunu (!), "Arap dünyasına lider olmak istemekle ve bunu sağlamanın en iyi yollarından birisinin İsrail'i hedef almak olduğunu bilmekle" suçladı ve "yazık" olduğunu söyledi. Ayrıca, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin kötüleşmesi kararının "Kudüs'te değil, Ankara'da alındığını" ekledi.

Liderliği dünyanın hiçbir örgütü tarafından reddedilmeyen Amerikalı Yahudilerin Başkanının mülakatı, Ankara'ya olumsuz mesajlar gönderiyor ve bugüne kadar Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki rolünü anlatmaya yönelik her çabasının, Yahudi lobisinin yoğun tepkisiyle karşılaştığı Atina ile Lefkoşa'ya ise "zeytin dalı" uzatıyor. -Bizimkiler eski konuların "silindiğini" iddia etseler de- Erdoğan parmağını oynatmadan Yunanistan ve Kıbrıs'ın dışlanması son derece rahatsız edici bir durumdur. Daha önce birçok kez ifade ettim, işgal kelimesinin dünya diplomasi sözlüğünden çıkarılmasının sorumlusu Türkiye değil Yahudi lobisidir.

Harris'in düşüncelerinin değişmesi, birden bire nur ışığı görüp de gerçeği keşfetmesinden kaynaklanmıyor. Kendimizi kandırmayalım. Harris'i, Ankara'daki dostunu uyarmaya mecbur eden şey, destek verdiği Erdoğan'ın onlara ihanet ettiğini anlamış olmasıdır. Nasıl mı ihanet etti? AJC Başkanının açıklamalarına bir göz atalım:

"Türkiye, nükleer güç olmayı amaçlayan İran'la neden bu kadar yakınlaştı? Üstelik birçok devlet aksi yönde hareket ederken Türkiye neden bunu yapıyor? Türkiye neden, Şam'ın bölgede tahrip edici rol oynamaya devam ettiği bir dönemde, Suriye'yle savunma ve diğer bağlarını güçlendirmeyi tercih etti? Türkiye neden, ABD'nin ve Avrupa'da terör örgütleri listesinde yer alan Hamas örgütünü destekledi? Bu, tanıdığımız Türkiye değil. Ve öyle inanıyorum ki bu, Mustafa Kemal Atatürk'ün hayalini kurduğu Türkiye değil."

Haris, bizim lobicilerimizin yaptığı gibi düşüncelerini gizlemiyor. Harris'in tutumunun değişmesinin sebebi Türkiye'nin tutumunun değişmesidir. Eğer Erdoğan İsrail'le aşk yaşamaya devam etseydi Yahudi lobisi Ankara'nın Yunanistan karşıtı politikasını desteklemeye devam edecekti ve şu anda Yunanistan'la Kıbrıs'ın ABD'deki büyük düşmanı olacaktı.

Atina ve Lefkoşa'daki yetkililer, ayrıca İsrail'le oluşan bu yeni ideal ilişki nedeniyle sevinmeye başlayan Yunan lobisi başkanları, Harris'in gizlemediği başka bir gerçeği de düşünmeliler: Erdoğan, Türkiye'nin siyasi sahnesinden kaybolduğu zaman ne olacak?

byegm

 



Bu haber 866 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,545 µs