En Sıcak Konular

Irak'ta 50 bin ABD askeri kalıcı!

1 Eylül 2010 14:53 tsi
ABD Başkanı Barack Obama, dün geceki konuşmasıyla Irak'taki Amerikan askerlerinin muharebe ip görevlerinin resmen sona erdiğini açıkladı. Ancak Irak'ta 50 bin asker kalıcı olarak bekletiliyor.

Ancak ABD arkasında, "danışman ve yardımcı" sıfatıyla hala yoğun bir şekilde silahlı 50 bin asker bıraktı. Bu askerlerin gelecekte Irak hükümetince isyanı bastırma operasyonlarında "yardım" için göreve çağrılabileceği belirtiliyor.

Obama'nın 17 dakikalık konuşmasında "bu tarihi an" diye nitelendirdiği çekilmenin büyük ölçüde törensel olduğu, zaten aylardır muharebe operasyonlarını büyük ölçüde Irak güvenlik güçleri yürüttüğü için, bölgede fazla bir şeyin değişmeyeceği kaydediliyor.

Böylece, Irak'tan muharip birlikleri çekme konusunda seçim kampanyasında verdiği sözü yerine getiren Obama, Irak'taki tüm ABD askerlerini 2011 sonuna kadar çekme sözünü de sık sık tekrarlıyor. Ancak birçok Irak uzmanı ve Irak'ta görev yapmış üst düzey eski Amerikalı diplomatlar ve askeri yetkililer, Obama'nın bu sözünü yerine getirebileceğinden şüphe duyuyorlar.

Obama'nın konuşmasında, sözlerini beklendiği gibi özenle seçtiği ve "görev tamamlandı" şeklinde bir ifade kullanmaktan kaçındığına da dikkati çekiliyor.

-IRAK'TAKİ DURUM-

Seçimlerin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen hala bir hükümetin kurulamadığı ve şiddet olayları devam eden Irak'ın önünde ise uzun bir yol bulunduğu belirtiliyor.

Bağdat'taki ABD elçiliğinde de çalışmış olan Washington'daki Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi uzmanı Stephanie Sanok, gelecek birkaç ay içinde saldırıların artacağını ve hem teröristlerin hem de isyancı grupların hükümeti test edeceği öngörüsünde bulundu.

Birçok Iraklının, Amerikalılar artık muharip rolden çekildiği ve Irak ordusuyla polisi hala yeterli eğitime sahip olmadığı için, Sünni ve Şii taraflardan aşırılık yanlılarının çatışmayı yeniden şiddetlendirebileceklerinden endişe ettikleri belirtiliyor.

Irak'ın şiddet sarmalına girmesi ve Bağdat hükümetinin yardım istemesi halinde ise ABD'nin geri dönme arzusunun test edileceği ifade ediliyor. Sanok, "ABD ordu mensupları geri dönmeye ve Iraklılara yardıma çok hevesli olacaklardır" dedi.

ABD'nin Irak'taki güçlerinin komutanı General Ray Odierno da yaptığı bir açıklamada, "Irak'taki güvenlik güçlerinin tamamıyla başarısız olması" veya siyasi bölünmelerin Irak güvenlik güçleri arasında bölünmeye yol açması halinde Amerikan askerlerinin muharip role geri dönebileceklerini söylemişti.

BBC'nin dışişleri editörü John Simpson da analizinde, gelecek on yılda Irak'ta her ne olursa bunun suçunun doğal olarak Amerikalılara yükleneceğini belirtti.

ABD'nin Irak'ta geride bıraktığı 52 bin asker, Irak Silahlı Kuvvetlerine eğitim ve danışmanlık yapacak.



Bu haber 497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,526 µs