En Sıcak Konular

1982'deki 'evet'i ancak 2010'daki 'evet' temizler

1 Eylül 2010 12:25 tsi
Avukatlar ve hukukçular tarafından oluşturulan ve alanında en büyük birlik olan Avukatlar Birliği, 200 üyesiyle referandumda 'evet' oyu vereceğini açıkladı.

"12 Eylül Anayasası'ndan 12 Eylül Referandumuna" adlı bir kitapçık hazırlayan Avukatlar Birliği, bastırdığı 1 milyon kitapçığı Türkiye geneline dağıtmaya başladı.

Konuya ilişkin Ankara Adliyesi önünde bir basın açıklaması yapan Avukatlar Birliği Başkanı Ercan Poyraz, referandumun ülke için çok önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Demokratikleşmenin önünün açılmasıyla bir takım vesayetlerin sona erdirilmesi için bu fırsatın halk tarafından gerçekçi bir biçimde değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Poyraz, bu sivil ve özgürlükçü anayasa paketini vatandaşların vicdanı ile sorgulayıp oy vermesini istedi.

Darbe anayasasının kalkmasının cuntacı ve diktacıların halkın üzerindeki baskılarının 'evet' oyu ile tarihe gömülmesi gerektiğinin altını çizen Poyraz, 82 Anayasası'nın onca değişikliğe ve makyaja rağmen hiçbir şeye benzemediğini belirtti.

28 yıldır sürekli sistemin tıkanmasına sebep olan anayasanın baştan itibaren değişmesi gerektiğini vurgulayan Poyraz, sivil bir Anayasa için mücadelelerinin referandumdan sonra da süreceğini ifade etti.

Yeni anayasanın kabul edilmesi halinde devlet ile vatandaş arasında yaşanan sorunlar için çözüm yollarının getirileceğini anlatan Poyraz, "Bu değişiklik ile darbeciler sivil mahkemelerde yargılanacak, siviller ise askeri mahkemelerde yargılanmayacak. Cumhuriyet tarihi boyunca darbeler ve askeri baskılar yaşadık. Vatani görevini yaparken işkence görenler, eğitim zayiatı sayılanlar ve darbelerle idam edilenler, muhtıralarla özgürlükleri alınanlar. Bu sebeplerle her doğan bebek korku taşıdı, her üniformalı korku verdi. Şayet 1960 darbesini yapanlar yargılansaydı, bugün 1980 darbelerinden, 1971 muhtıralarından, 'Balyoz', 'Kafes' gibi darbe hazırlıkları iddialarıyla gündeme gelen generallerden bahsetmiyor olacaktık. Dünya lideri olma yolunda ilerleyen ülkemiz, kendisine yakışan bir anayasa ile yönetilmeyi beklemektedir. Demokrasiden taviz vermeyen, tamamen milletini düşünen bir anayasaya 'hayır' demek, bu ülkeye haksızlık etmektir. 1982 yılındaki 'evet'i ancak 2010'daki 'evet' temizler." dedi.

Avukatlar Birliği olarak daha fazla özgürlük, demokrasi ve sivilleşme adına oylarını 'evet' olarak kullanacaklarını vurgulayan Poyraz, daha sonra Anayasa değişikliğine ilişkin bastırdıkları kitapçıkları vatandaşlara dağıttı.

cihan



Bu haber 494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,210 µs