En Sıcak Konular

Türk bilimkadınına ABD ordusundan davet

1 Eylül 2010 12:08 tsi
Kalp hastalığı ve kanseri riskini azaltıcı faktörleri araştıran Türk bilimkadınına Amerikan ordusundan davet geldi...

Koroner kalp rahatsızlığı risklerini azaltan, kanser risk faktörlerini indirgeyen, toplum sağlığına katkıları olan, hücre yenileyici antioksidanlarla ilgili araştırması başarılı bulunan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu'nun, ABD Silahlı Kuvvetleri ile Gıda ve İlaç İlaç Dairesi'nden ortak çalışma yapmak üzere özel davet aldığı bildirildi.

ABD'de bu yıl araştırmalara katılan Tokuşoğlu, bir programa katılmak üzere geldiği Bursa'da, yaptığı açıklamada, ODTÜ'den araştırmacılarla birlikte yüksek basınç teknolojisi ve antioksidanlar üzerine bir çalışma gerçekleştirdiklerini söyledi.

 Bu kapsamda, pastörizasyon ve prezervasyon amaçlı olarak yüksek basınç teknolojisi (HHP) uyguladıkları sofralık siyah ve yeşil zeytinlerde küf, sitrinin ve mikotoksin sorununun giderildiğini belirlediklerini ifade eden Tokuşoğlu, söz konusu araştırmada, küf ve toksikant risklerinin giderildiği HHP koşullarında, sofralık zeytinlerin antioksidanı olan bileşiklerin düzeyinin yükseldiğini saptadıklarını anlattı.

Piyasaya yüksek antioksidanlı ve mikrobiyal olarak da gıda güvenliğine uygun zeytin sunumunu gerçekleştirdiklerini dile getiren Tokuşoğlu, zeytine acılık veren ''oleuropein fenolik antioksidanının'' düzeyinde aynı koşullarda belirgin azalmalar olduğunu tespit ettiklerini vurguladı.

 Doç. Dr. Tokuşoğlu, ODTÜ grubu ile gerçekleştirilen ve iki yıl süren araştırmalarının ABD'nin önemli gıda teknolojisi dergileri arasında yer alan ''Innovative Food Science and Emerging Technologies''de yayımlanmasının ardından bilim adamlarını dikkatini çektiğini ve övgüler aldıklarını belirterek, şöyle konuştu:

''Bu yılın nisan ayında danışmanlığını yaptığım yüksek lisans öğrencimin tez konusu da olan yüksek basınç prosesi ile antioksidanların değişimi konusunda araştırmalar yapmak üzere, Washington State Üniversitesine davet edildim. Bir ay süreyle çalışmalar yaptık. İlgili araştırmacılar ve direktör grupla, Manisa üzüm posalarında, diğer ulusal çeşitlerimizde ve ABD'nin üzüm posalarında, Amerikan böğürtlen türlerinde araştırmaları tamamlayarak, basınçlanmış posadaki antioksidanların düzeylerini saptadık.

Özellikle üzüm ve bağcılık teknolojisi yan ürünü olan posalardaki biyoaktif yararlı antioksidanların kazanımı son derece önemlidir. Zira, posanın gıda katkı maddesi olarak kullanımı son yıllarda alternatif fonksiyonel gıdalar, fırıncılık ürünleri ve süt ürünleri üretimine ivme kazandırmakta ve katma değer sağlamaktadır. Ayrıca, antioksidanların, ilave edildiği gıdalarda raf ömrünü artırıcı etkisi vardır.''

 İlgili araştırma sonuçlarını Temmuz 2010'da Chicago'da gerçekleştirilen IFT Dünya Gıda Kongresi'nde sunduğunu vurgulayan Tokuşoğlu, ''Araştırmalarımızın başarılı bulunmasından dolayı 2011'de ABD Silahlı Kuvvetleri ile Gıda ve İlaç Dairesi'nce ortak çalışma ve sunum yapmak üzere davet edildim. Orada da antioksidanlarla ilgili çalışmalarımız devam edecek'' dedi.



Bu haber 502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,384 µs