En Sıcak Konular

İşte Ağustos ayının zam şampiyonu

1 Eylül 2010 11:46 tsi
Ağustos ayında marketlerde fiyatı en çok artan ve düşen ürünler belli oldu.

Ağustos ayında marketlerde fiyatı en çok artan ürün karpuz, fiyatı en çok düşen ürün ise soğan oldu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) yazılı açıklamasında, Ağustos ayındaki, üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 393'lere ulaştığı, ürün grupları itibarıyla bakıldığında ise bu oranın yaş sebze ve meyvede yüzde 260,7, kurutulmuş ürünlerde yüzde 392,8, baklagillerde yüzde 290,9, pirinçte yüzde 166,4'lere, hayvansal ürünlerde yüzde 203'lere kadar çıktığı kaydedildi.

Açıklamaya göre, Ağustos ayındaki market fiyatlarına bakıldığında, limon, kavun, nohut, yumurta, süt, tavuk eti, toz şeker ve pirinç fiyatlarında değişim görülmedi. Yeşil mercimekte yüzde 0,4, kuru incirde yüzde 0,7, kuru fasulyede yüzde 1,5, armutta yüzde 3,7, havuçta yüzde 4,4, fındıkta yüzde 4,5, kuru üzümde yüzde 5,3, patateste yüzde 15, soğanda ise yüzde 20,1 fiyat düşüşleri görüldü. Buna karşılık, karpuzda yüzde 100,4, salatalıkta yüzde 58,3, yeşil fasulyede yüzde 46,4, sivri biberde yüzde 30,6, domateste yüzde 25,6, patlıcanda yüzde 24,8, şeftalide yüzde 9,5, kuru kayısıda yüzde 7,5, dana etinde yüzde 7,1, elmada yüzde 6,4, kuzu etinde yüzde 5,7, kırmızı mercimekte ise yüzde 0,7 fiyat artışı oldu.

Ağustos ayındaki ''üretici fiyatlarına'' bakıldığında ise nohut, pirinç, kuru kayısı, yumurta, süt ve kuzu etinde fiyat değişimi olmadığı, karpuzda yüzde 177,5, salatalıkta yüzde 89,2, kavunda yüzde 54,2, sivri biberde yüzde 52,6, yeşil fasulyede yüzde 50, patlıcanda yüzde 49,1, domateste yüzde 31,7, patateste yüzde 21,9, kuru üzümde yüzde 14,9, elmada yüzde 14,8, havuçta yüzde 9,8, limonda yüzde 9,6, dana etinde yüzde 2,7, kırmızı mercimekte ise yüzde 1,9 fiyat artışı olduğu görüldü.

Buna karşılık, armutta yüzde 4,6, şeftalide yüzde 5,1, yeşil mercimekte yüzde 5,9, kuru fasulyede yüzde 16,7, fındıkta yüzde 18,1, kuru incirde yüzde 23,1, soğanda ise yüzde 27,7 fiyat düştü.

Kuru fasulye ve soğanda ürün rekoltesindeki artışa bağlı olarak fiyatın düştüğü, kuru incirdeki fiyat düşüşünde ihracatın henüz başlamamasının etkili olduğu belirtildi.

''ÜRETİCİ FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ MARKETLERE YANSIMADI''

Başta karpuz olmak üzere yaş sebze meyvede görülen fiyat artışında, yaz döneminde meydana gelen iklim değişikliklerinin etkili olduğu kaydedilen açıklamada, Ağustos ayındaki yüksek sıcaklıkların açıkta yetiştirilen ürünlerde yanmaya yol açtığı ifade edildi. Karpuz fiyatının artışında havaların sıcak gitmesi ve Ramazan ayı dolayısıyla talebin artmasının da etkili olduğu belirtildi.

Soğan, armut, kuru fasulye, yeşil mercimek, kuru incir ve fındıkta üretici fiyatları çok düşerken, market fiyatlarının daha az düştüğü anlatılan açıklamada, ''Dana etinde marketlerdeki fiyat artışı üreticideki fiyat artışından fazla olmuştur. Kuru kayısı ve kuzu etinde üretici fiyatı geçen aya göre değişmezken market fiyatı artış göstermiştir. Kuzu eti fiyatı market raflarında yüzde 5,7 artmıştır. Şeftalide ise üretici fiyatı düşerken market fiyatı artış göstermiştir. Üretici fiyatlarındaki düşüş marketlere yansımamıştır'' denildi.



Bu haber 439 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,906 µs