En Sıcak Konular

Referandum sonrası mahkemeye koşacağım

1 Eylül 2010 10:43 tsi
12 Eylül referandumunu iple çekenler haklarını mahkemede arayacak.

Halkın gözünde 'Peygamber ocağı' olarak bilinen Türk Silahlı Kuvvetleri'nden her yıl onlarca kişi Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarıyla ordudan uzaklaştırılıyor.
Bunların büyük bölümünü 'irtica' başlığı adı altında 'Namaz kılan ya da eşi başörtülü' insanlar oluşturuyor. 12 Eylül'deki referandumda ise YAŞ kararlarıyla ordudan atılanlara yargıya başvurmanın önü açılıyor. Yüzlerce subay ve astsubay referandum tarihini sabırsızlıkla bekliyor. YAŞ mağduru Kerim Akçakoyun, yıllardır hayatını altüst eden kabustan kurtulacağını söyledi.

YAŞ kararıyla ordudan atılan yaklaşık bin 800 kişiden biri de Adanalı Kerim Akçakoyun. Akçakoyun, 15 Eylül 1980 tarihinde yani darbeden 3 gün sonra Türk Silahlı Kuvvetleri'ne astsubay olarak ilk adımını atar. Silahlı kuvvetlerde başarılarla ve takdirlerle dolu 17 yıl görev yapar. Akçakoyun, 1987 yılında evlenir ancak eşi başörtülüdür. O yıllarda hiçbir sorun yoktur. 1992 yılında astsubaylıktan subaylığa geçmek için girdiği sınavda başarılı olarak teğmen rütbesi alır. 1994 yılında Subay Bilgi Formu doldurulması istenir. Bütün subaylardan eşlerinin fotoğrafı istenir. 1994 yılında eşinin başörtülü fotoğrafını bilgi formuna eklediği günden sonra Topçu Teğmen Kerim Akçakoyun 4 yıl boyunca yazılı ve sözlü savunma geçirir.

Teğmen Akçakoyun, ordudan ihraç edildiği 16 Haziran 1998 tarihine kadar eşinin başörtüsü sebebiyle defalarca soruşturma geçirir. Nihayet, 16 Haziran 1998 tarihinde halen sebebini bilmediği 'disiplinsizlik' adı altında YAŞ kararıyla ordudan uzaklaştırılır. Akçakoyun, TSK'nın verdiği başarı ve takdir belgeleri ile valizini toplayarak çok sevdiği askerlik mesleğinden ayrılmak zorunda kalır.

Adanalı Kerim Akçakoyun, o günleri şöyle anlatıyor: "Bizden eşlerimizin fotoğraflarını istedikten sonra sakıncalı konuma aldılar. Kendilerine göre bir suç olarak görüyorlardı. YAŞ kararı kesinlikle yargıya kapalı olduğu için hangi suçtan dolayı TSK'dan uzaklaştırlıdığımızı bilmiyoruz. Muhafazakar bir aileden geliyorum. Namazımı kılıyordum. Eşim başörtülüydü. Bize siz başörtülü bir eş seçemezsiniz demediler. İki kez eşimin başörtüsü takıp takmadığı konusunda evime kontrol maksatlı geldiler. Eşim inancından dolayı başörtüsünü çıkarmadı. Sonrasında beni ordudan uzaklaştırdılar."

Referandumda Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarına yargılama yolunun açılması sebebiyle 'evet' diyeceğini vurgulayan Kerim Akçakoyun, "Yıllardır bugünü bekliyordum. Artık referandumdan sonra Yüce Türk yargısına başvurma hakkımız olacak. Hakkımızdaki suçlamaların ne olduğunu artık bileceğiz. Yıllardır hayatımızı alt üst eden kabustan kurtulacağız. En önemlisi iade-i itibar kazanacağız." ifadesini kullanıyor.

CİHAN

 



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,364 µs