En Sıcak Konular

Memurun nöbeti bitiyor

1 Eylül 2010 10:23 tsi
Süleyman Demirel'in ilk hükümetini kurduğu 1966 yılında getirilen, memura asker gibi nöbet tutma zorunluluğu nihayet kaldırılıyor.

Sendikalar zam pazarlığı sırasında nöbet sorununa da çözüm sözü aldı.

Memura enflasyonun üzerinde zammın çıktığı toplu görüşmelerde "tarihi" bir karar daha alındı. Toplu görüşme tutanağının eklerine konularak imzalanan kararla, memurun yaklaşık yarım asırdır tıpkı bir asker gibi tutmak zorunda olduğu "nöbet" uygulaması nihayet son bulacak.

44 YILLIK MESELE

Memuru çalıştığı kurumda sabah saat 09.00'dan başlayarak ertesi gün saat 09.00'a kadar tam 24 saat nöbete diken kanun 1966 yılında 1.Demirel Hükümeti döneminde çıktı. Kanunun çıkış amacı, "Yetkili merciler tarafından bildirilecek alarm haberlerinin sürat ve emniyetle ilgililere ulaştırılmasını sağlamak" olarak belirlendi. Yasa çıkar çıkmaz kamu kurumlarına içerisinde yatağı da olan nöbetçi odaları yapıldı. Nöbetçi memurlar yasanın emrettiği şekilde kendilerine ulaşan bilgileri PTT aracılığıyla ilgili yerlere iletti.

TEKNOLOJİ İLERLEDİ

Aradan geçen 44 yılda teknoloji ilerledi, iletişim araçları yaygınlaştı. Dolayısıyla asker nöbeti olmaksızın da acil haberlerin yetkililere ulaştırılması mümkün hale geldi. Bilgiler cep telefonlarıyla nöbetçi memurlara gerek olmaksızın ilgili yerlere ulaşırken, nöbetçi memur uygulaması yasanın emredici hükmü nedeniyle aynen kaldı.

MASA BAŞINDA UYKULU BEKLEYİŞ

Kurumlar, tıpkı 1966'da olduğu gibi bugün de memura nöbet yazıp uygulamaya devam ediyor. Elektrik, doğalgaz, su gibi alanlarda hizmet veren kamu kurumları teknik aksaklıklara anında müdahale etmek için her gece zaten teknik ekibi nöbette tutuyor. Ancak 711 sayılı yasa nedeniyle bu ekiplerin yanı sıra, teknik bilgisi olmayan büro memurları askeri nöbetle bu ekibe eşlik ediyor. Üstelik nöbetçi odaları da kaldırıldığı için memur masa başında uyuyarak görevini tamamlamak zorunda kalıyor.

Nöbet uygulamasına son verilmesi için bugüne kadar bir dizi dava açıldı. Hatta memurlar tuttukları nöbet karşılığı fazla mesai de talep ettiler. Ancak yasa kalkmadığı gibi, fazla mesai talepleri de geri çevrildi. Toplu görüşmelerde sorunu gündeme getiren memur sendikaları sonunda kararı toplu görüşme tutanağına yazdırmayı başardılar. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın da onay verdiği kararla 44 yıllık uygulanmayan kanunun değiştirilmesi üzerinde mutabakata varıldı.

Toplu sözleşme hakkını fiilen kullandık

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, konfederasyon genel merkezinde "toplu görüşmelere" ilişkin açıklamalar yaptı.

Memur Konfederasyonlarının, "toplu sözleşme talebiyle" masaya oturmalarına rağmen ayrı düştüklerini belirten Gündoğdu, KESK ve Kamu-Sen'in "yaptıkları söylemlere örtüşmeyen, kaçak güreşen, devamsızlığı kolaycılık gören bir yaklaşım sergilediklerini" savundu. Sendikaların taleplerinin üzerinde çıkan rakamlara imza atmamalarını anlamakta sıkıntı çektiğini ifade eden Gündoğdu, şöyle devam etti:

EN İDDİALI SONUÇLAR

"Geçmiş 9 yılın tamamında Kamu-Sen'in uzlaştırma kuruluna verdiği talepte ve imza attığı rakamlara bir bakın, tamamının iki katının üzerinde iyileştirme alınmış. Bu yasa ile alınabilecek en ideal sonucu aldık. İşçi sendikalarının toplu sözleşme ve grev hakkıyla imzaladıkları toplu sözleşmeleri görünce biz toplu sözleşme hakkını fiili olarak kullanmışız."

bugün



Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,955 µs