En Sıcak Konular

Kapatma davası nihayet açıldı

1 Eylül 2010 09:52 tsi
Kapatma davası nihayet açıldı  
Danimarka, PKK'nın yayın organı Roj TV'ye 'terörü desteklemek' suçundan dava açtı. Ülke, 2004 yılında Türkiye'nin başvurusuyla televizyon hakkında soruşturma başlatmıştı.

Danimarka'da ilk kez bir medya kuruluşu, ceza yasasına göre yargılanacak. Davanın ne zaman görüleceği ise henüz belli değil.

Türkiye ile Danimarka arasında krize yol açan Roj TV'nin kapatılması için Kopenhag İstinaf Mahkemesi'nde dava açan savcı Lise-Lotte Nilas, savcılık makamı olarak gerekeni yaptıklarını söyledi. Nilas, 6 yıl süren soruşturma döneminden sonra kanalın ceza yasasının 114. maddesini ihlalden kapatılmasını istedi. Nilas, bu maddede yer alan 'Bir kişi veya organizasyon, hedefi terör eylemleri olan icraatlarından dolayı cezalandırılır.' maddesini gerekçe gösterirken, PKK'nın bir terör örgütü olduğuna atıfta bulundu. Savcı Nilas, Roj TV'nin defalarca PKK militanları ve elebaşılarıyla röportajlar yaptığını, örgüt ile Türk ordusu arasındaki çatışmaları PKK/Kongra-Gel'in etkinliğini artıracak şekilde haberleştirdiğine dikkat çekti. Türkiye'nin kapatılması başvurusunun uzun süre değerlendirilmemesi nedeniyle eleştirilen Kraliyet Başsavcısı Jörgen Steen Sörensen ise şu açıklamayı yaptı: "Roj TV ile PKK arasında organik ve ekonomik bağın olduğu yönünde çok kapsamlı ve uzun zaman alan bir araştırma gerekliydi. Her şeye rağmen soruşturmanın uzun sürmesinden dolayı üzgünüz. Savcılık makamı bu davadan edindiği tecrübeleri ileride benzer davalarda kullanacaktır."

Roj TV hakkında kapatma davasının açılmasında eski direktör İranlı Manouçher Zonoozi'nin itirafları önemli rol oynadı. 1998-2008 arasında Roj TV müdürlüğünü yapan Zonoozi, PKK-Roj TV bağlantısı konusunda önemli ifşaatlarda bulunmuştu.

zaman



Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,090 µs