En Sıcak Konular

45 % 55

1 Eylül 2010 00:58 tsi
45 % 55 Altın oran: 'Referandum'UN sonuçları' iyibilgi Ankara

Artık Türkiye’de herşey referandumla ilgili ve referanduma odaklanmış halde. Haliyle bir çok kamuoyu yoklaması da yayınlanıyor. Şimdiye kadar yayınlanmış olan anketler-ki önümüzdeki günlerde daha çoğunun geleceği bekleniyor-“evet”in önde gittiği örneklerde ortalama %53-55 aralığını, “hayır”ın önde gittiği örnekler de ise %51-52 aralığını gösteriyor.

Oysa sonuç ne olursa olsun, ister “evet” isterse “hayır”, % 45-55 aralığı başka okumaları da getirebilir? Örneğin ekonomi bu dağılımı nasıl okur? İç politika nasıl okur? Dış politika nasıl değerlendirir?

Aslında garip biçimde bu rakamlar bir tür “kum saati” dengesinde! Mesela “evet”ler yüzde 70 çıkarsa muhalefet partilerinde yer yerinden oynar. Aynı oranda “hayır” çıkarsa da iktidar partisinde ipler hayli gerilir.

Tabii bunun sonucu olarak ekonomi istikrarsızlık korkusuna kapılabilir. Döviz ne reaksiyon verir, borsa ne yapar yeniden değerlendirmek gerekir.

Dış politika açısından; herkesin gözü bize döner ve ister AB, ister ABD, ister Ortadoğu veya Ortaasya, örneğin bir erken genel seçimin sonuçlarını kestirmeye çalışabilir.

Elbette iç politik dengeler de açık fark gösteren oranlardan etkilenir; % 30-35 hatta 40’lık “hayır” oranları muhalefet partilerini bir tür miras kavgasına sürükleyebilir. CHP’de esen Kılıçdaroğlu rüzgarı fırtınaya dönüşebilir. Lidere bağlılığın önemli bir gösterge olduğu MHP’de bile Bahçeli’ye yönelik eleştirilerin sesi yükselebilir.

Tersi de öyle; yüzde 30-35 hatta 40’lık “evet” oranları iktidar partisinin gücünü kesin biçimde tartışmaya açacağı gibi, bu oranlara dahil olan SP, BBP oyları da düşünüldüğünde hayli tartışmalı günler başlayabilir.

Bu örnekleri daha detaylı biçimde uzatmak, ekonomi, iç-dış politika ayaklarını daha da anlatmak mümkün ama sonuçta (sonuç ne olursa olsun) yüzde 45-55 ve arasındaki oranlar “altın oran” kıvamında!

Evet bir kazanan ve bir kaybeden olduğunu söyleyenler olacaktır ama sanırız “siyaseten denge noktası” bu oranlar olacak.

Kimse kaybetmeyecek kimse kazanmayacak! Ama referandum yapılmış olacak.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,462 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,491 µs