En Sıcak Konular

Obama, Ortadoğu'da barış için Türkiye'nin desteğini almalı

31 Ağustos 2010 16:14 tsi
"Beyaz Saray'da verilecek Ortadoğu barış görüşmelerine hazırlık yemeğine tarafların dışında bölgenin önemli aktörleri katılıyor. Ancak barışın sağlanması için Obama'nın Türkiye ve Suriye gibi bölgesel güçleri sürece destek vermeye ikna etmesi gerekiyor

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Perşembe günü Washington’da iki devletli çözüm konusundaki müzakerelere başlıyor. Bu görüşmeler hem 20 aydan sonra bir ilk hem de liderlerin ciddiyetiyle ilgili bir sınav olacak.

Netanyahu’nun yerleşim inşaatlarına getirdiği moratoryum 26 Eylül tarihinde sona eriyor. Abbas moratoryum uzatılmazsa görüşmelerden çekileceğini kesin bir dille ortaya koydu, Netanyahu ise inşaatları devam ettirmeyi planladığının işaretini verdi. İki lider siyasi açıdan avantaj sağlama yarışında olabilir ancak müzakerelerin balamadan biteceği söylentisi endişe verici. Obama yönetimi çok çalışıp, yaratıcı çözümler getirerek 26 Eylül tarihini sağ salim atlatmayı başarabilir.

Filistinliler, haklı olarak inşaatların gelecekte kuracakları devlete ayrılan toprakların küçülmesine neden olacağından endişe ediyor. Eğer Abbas doğrudan görüşmelere katılıyorsa, Netanyahu’nun inşaatları sürdürmek için hiçbir bahanesi kalmıyor demektir. İnşaatların son 10 ayda yavaşlaması ve müzakereler için ortam hazırlanması da Netanyahu’nun artı hanesine ise yazılabilecek bir detay.

OBAMA ÇOK KARARLI

Görüşmelerin en büyük artısı Obama’nın kararlılığı. Kendisinden önceki başkanların aksine Obama Ortadoğu barışını bir öncelik haline getirdi. İsrail-Filistin çatışmasının sonuçlanmasının bölge genelinin istikrarı için kritik olduğuna inanan Başkan bu görüşünde haklı.

Ancak ciddi sorunlar da var. Abbas, sadece El Fetih’i ve Batı Şeria’yı temsil eden güçsüz bir lider. Netanyahu barış konusunda ciddi olsa bile hükümetinin içindeki şahinler buna izin vermeyebilir.

Obama taraflara sorunların çözümü için bir yıl vererek hırslı bir hedef koydu. Ancak tarafların arasındaki derin güvensizlik bu hedefin sağlanmasına engel olabilir. Dolayısıyla Obama yönetiminin gerekli durumlarda suçluyu açıkça ortaya koyması gerekiyor.

BÖLGESEL GÜÇLERİN DESTEĞİ GEREK

Beyaz Saray’da verilecek açılış yemeğine Netanyahu, Abbas, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve Ürdün Kralı Abdullah katılacak. Ortadoğu Dörtlüsü’nü ise Tony Blair temsil edecek.

Bu yemek sembolik açıdan çok önemli ancak yetersiz. Başkan’ın yemekteki bütün misafirlerini ve Suudi Arabistan ve Türkiye gibi bölgesel liderleri barış görüşmelerinin arkasında durmaya itmesi gerekiyor.

Görüşmelerle ilgili karamsarlık anlaşılabilir ancak bu liderlerin ciddi çabalar göstermesine engel değil.

Hürriyet



Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,147 µs