En Sıcak Konular

IMF'in yeni planı kafaları karıştırdı

31 Ağustos 2010 13:04 tsi
IMF'in yeni planı kafaları karıştırdı Uluslararası Para Fonu (IMF), mali yapısı güçlü gelişmekte olan ülkeler için yeni bir finansal krize girmeden önce kullanabilecekleri kredi olanaklarını genişleteceğini açıkladı. Ancak potansiyel kullanıcılar, piyasaların bu kredileri kullanan ülkeleri gü

IMF, yeni ihtiyati kredi hattında para politikalarını onayladığı ülkelere, sıkıntılı bir döneme girmeden önce önemli miktarda kredi sağlamayı amaçladığını açıkladı.

Söz konusu ülkeler bu kredileri, fonlamaya ihtiyaç duydukları zaman kullanabilecek. Bu yüzden, gereksiz yere para kullanıp, faiz oranlarını yukarı çekmek zorunda kalmayacaklar.

Bu program dâhilinde, IMF’deki kredi kotasının en az beş katına kadar kaynak kullanılabilecek. Bir yılın sonunda da bu miktarı iki katına çıkarabilme imkanı da bulunuyor.

Örneğin Endonezya’nın şu anda IMF kotası 3.1 milyar dolar ve ülke sayede 31 milyar dolarlık bir kredi hattına başvurma imkanına sahip olabilecek.

KİMLERİN ALACAĞI BELLİ DEĞİL

Şu anda IMF’nin 187 üyesinden kaç tanesinin bu kredi hattıyla ilgileneceği ve ilgilenmeleri durumunda kimlerin bu kredi hattını almaya hak kazanacağı belli değil. Çünkü bu imkan, IMF’nin genelde takdir ettiği para politikalarına sahip ülkelere verilmesi amacıyla tasarlandı.

IMF, bir ülkenin finans sektörünün zayıf olduğuna karar verirse, vereceği kredi şartı olarak birkaç değişiklik yapılması konusunda ısrar edebilecek. Düzenlemeleri artırmak ya da zarar eden devlet bankalarının satışı gibi öneriler getirebilecek.

TERS ETKİ KORKUSU

Potansiyel kullanıcılarsa, piyasaların bu kredileri kullanan ülkeleri güçlüden çok zayıf olarak görmesinden endişe ediyor.

IMF daha önce Asya ülkelerini kendisinden borçlanmaya ikna etme konusunda oldukça zorlandı. Çünkü ülkeler, kurumun piyasada olumsuz bir etki yarattığına inandığı için IMF’den kredi almaktan çekiniyordu.

IMF yetkilileri ihtiyati kredi hattı için hangi ülkeleri düşündüğünü açıklamazken, üyelerden hiçbirinden de yeni hatla ilgilendiklerine yönelik herhangi bir açıklama gelmedi.

Ancak, IMF yetkililerinden biri, kredi hattının sadece “ekonomilerinde zayıf alanları bulunsa da genelde güçlü bir yapıya sahip olan ülkelere verileceğini” belirtti.

IMF’in İdari Direktör Yardımcısı John Lipsky, şu anda hangi ülkelerin bu hattan faydalanacağına yönelik bir liste hazırlamadıklarını, sadece kredilerin kriterlerini belirlediklerini söyledi.



Bu haber 893 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,583 µs