En Sıcak Konular

YAŞ ve HSYK'nın ihraç kararlarına yargı yolu için 'evet' diyeceğiz

31 Ağustos 2010 11:51 tsi
Anayasa değişiklik paketiyle ilgili olarak İzmir halkını bilgilendirmek için ilçe ilçe gezen AK Parti Milletvekili Tuğrul Yemişçi, Torbalı'da Ayrancılar Mahallesi'ni de ziyaret etti.

AK Parti Torbalı İlçe Başkanı Adnan Yaşar Görme tarafından iftardan sonra düzenlenen kahvehane toplantısına, vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Toplantıdan önce bölge halkı, binlerce çiftçinin korkulu rüyası haline gelen yüksek ecrimisil (işgaliye) bedelleri meselesinin çözülmesini sağlayan Yemişçi'ye memnuniyetlerini bildirdi.

Ecrimisille ilgili bilgi veren Milletvekili Yemişçi, her seçim döneminden önce bazı memurların, özellikle kırsal kesimlerde denetlemelere başlayarak, kanuni olmadığı halde geçmişe dönük ecrimisil borçları çıkardığını belirtti. Yemişçi, "Çiftçilerimizin bu şekilde mağdur edilmemesi için TBMM kapatılmadan önce konuyla ilgili bir yasa değişikliği yaptık. Ecrimisil aracılığıyla borçlu bulunan köylülerimizin, geriye dönük 5 yılı aşan borçları geçersiz sayıldı. Yeni borçların da işinin ehli kişilerden oluşturulacak üç kişilik komisyon tarafından belirlenmesine karar verildi. Ayrıca komisyonca belirlenen bedele itiraz edilmemesi halinde yüzde 20, peşin ödenmesi halinde ayrıca yüzde 15 indirim uygulanması karara bağlandı." dedi.

Ayrancılar'daki kahvehane toplantısında da referanduma neden "evet" denilmesi gerektiği hakkında açıklamalar yapan Tuğrul Yemişçi, değişiklik paketinde yer alan Kamu Denetçiliği Kurumu kavramının önemini vurguladı. Bunun vatandaşın devlete karşı haklarını koruyan bir mekanizma olacağını dile getiren AK Parti Milletvekili Yemişçi, anayasa değişikliği paketinin halk tarafından kabul edilmesi halinde, kamuyla vatandaş arasındaki sorunları mahkemesiz halledecek bir yapı oluşacağını söyledi. Vatandaşın, dava açıp uzun süreler sonuçlanmasını beklemeden hakkını Kamu Denetçiliği Kurumu ile alabileceğini dile getiren Yemişçi, bu sayede bireyin haklarının da korunmuş olacağını söyledi.

Muhalefet partilerinin, "AK Parti yargıyı ele geçiriyor" şeklinde iftiralar attığına da değinen İzmir Milletvekili Yemişçi, amaçlarının yargıyı ele geçirmek olmadığını, asıl yapılanın yargının bağımsızlığını güçlendirmek olduğunu söyledi. Anayasa değişikliği paketinin, idarenin her türlü işlem ve eylemiyle ilgili olarak yargı denetiminin kapsamını genişleteceğini dile getiren Tuğrul Yemişçi, hakimler ve savcıların yargısal görevleri dışındaki adalet hizmetleri ve hizmetlere ilişkin personelin denetiminin, Adalet Bakanlığı'na bağlı olarak çalışacak Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca yapılacağını kaydetti. "Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı, partimizin ve hükümetimizin üzerinde hassasiyetle durduğu konulardan biridir." diyen Yemişçi, düzenlemelerde demokratik standartları yüksek ve hukuk sistemi oturmuş ülkelerdeki uygulamalardan yararlanıldığını belirtti. Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın yapısının değiştirilerek yargının bağımsızlığına önemli bir katkı sağlandığına dikkat çeken Yemişçi, "Bundan böyle HSYK kurul üyelerini, kendi meslek mensupları doğrudan doğruya aralarında yapacakları seçimle belirleyecek. Siyaset artık etkin olmayacak." diyerek, yargı denetiminin kapsamının genişletileceğini vurguladı.
 
cihan



Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,459 µs