En Sıcak Konular

YAŞ'a dava açan generallere ilginç izin

31 Ağustos 2010 10:23 tsi
YAŞ'a dava açan generallere ilginç izin 
YAŞ'a dava açan generallerin emekliliğini önlemek için idarî izin formülü devrede.

YAŞ kararlarıyla terfi ettirilmedikleri gerekçesiyle Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne (AYİM) dava açan Balyoz sanığı üç generalle ilgili ilginç gelişmeler yaşanıyor.

30 Ağustos itibarıyla terfi edemeyen ve rütbe bekleme süresi dolan Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun mevzuata göre dün emekli olduğu belirtildi. Ancak üç generale AYİM kararı çıkana kadarGenelkurmaytarafından idari izin verildiği ortaya çıktı.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 88. yıldönümü dolayısıyla Merkez Orduevi'nde verdiği resepsiyona katıldı. Gönül, gazetecilere üç generalin başvurusu üzerine Yüksek Askeri İdare Mahkemesi'nin kendilerinden savunma istediğini belirterek, "Mahkeme bizden 10 gün içinde savunma yapmamızı istedi. Bu süre zarfında komutanlar üstlerinden izin almışlar. Şimdi idari izinli durumundalar. Ancak 30 Ağustos'tan sonra emekliye ayrılmış sayılıyorlar mı, orasını bilmiyorum. İlk kez böyle bir olayla karşılaştığımız için doğru ya da yanlıştır şeklinde bir değerlendirme yapamıyorum." dedi. "Üç generalin mahkeme kararıyla terfisi mümkün olabilir mi?" şeklindeki soruya ise Gönül, "Anayasaya göre hiçbir mahkeme buna Anayasa Mahkemesi'de dahil icrai karar alamaz. Yani terfi ettiremez. Ancak mahkeme kararı bizi zorlar." diye cevap verdi.

Askeri hukukçular, 30 Ağustos itibariyle emekli edilmesi gerekmesine rağmen TSK'da çalışmaya devam eden personele yapılacak maaş ödemesinin usulsüz olacağını ifade ediyor. Hukukçular, üç generalin davasında YAŞ kararlarına denetim yolu açılması halinde AYİM hakkındaki tartışmaların artacağını ifade ediyor. Bazı hukukçular da AYİM'in esastan inceleme yapması halinde dahi, bu kişilerin terfi ettirilmesi yönünde karar verilemeyeceğini belirtiyor.
 
zaman



Bu haber 777 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,171 µs