En Sıcak Konular

Bu kez 'U' dönüşü yapabilecek mi?

31 Ağustos 2010 09:54 tsi
Bu kez 'U' dönüşü yapabilecek mi? Başörtüsü, Kılıçdaroğlu için samimiyet testine dönüştü.

Miting meydanlarında sorunu çözme vaadinde bulunan CHP liderine Başbakan, "Öyleyse fazla beklemeyelim, 13 Eylül'de çözelim" karşılığını vermişti. MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı da dün çözüm için MHP'nin hazır olduğunu açıkladı. Siyasetçiler "CHP samimi ise hemen teklifini yapsın, Türkiye'nin önü açılsın" diyor.

Miting meydanlarda başörtüsü sorununu çözme vaadinde bulunan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na siyasetçilerden 'somut adım at' çağrısı geldi. SHP 1990'da CHP ise 2008'de başörtüsü sorununu çözmek için yapılan yasal düzenlemeleri Anayasa Mahkemesi'ne "başörtüsü laikliğe aykırı" gerekçesiyle taşımış ve mahkeme iptal etmişti. Kılıçdaroğlu'nun şimdi başörtüsü sorununu CHP'nin çözeceğini öne sürerek halk oylamasında oy istemesini siyasetçiler ihtiyatlı yaklaşmakla birlikte olumlu buluyorlar.

TÜRKİYE'NİN ÖNÜ AÇILSIN

Başörtüsü yasağının kalkması için ilk yasal adımın atıldığı 1989-1990 yıllarında Devlet Bakanı olan Mehmet Keçeciler, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını olumlu bulduğunu belirterek şunları söyledi:

"Demokrasinin gücü CHP'yi de başörtüsü sorununa sahip hale getirdi. Keşke kararlarında samimi olsalar. Ben AK Parti'nin yerinde olsam, 'teklifini getir 336 milletvekili ile desteklemeye hazırım' derdim. Halk oylamasında muhafazakar kesimlerin oylarını almaya yönelik açıklamalardır bunlar. Samimi olsalar önemli bir demokrasi gelişmesi olur ve sorun çözülürdü. Başörtüsü sorununun çözümü ile ilgili tüm yasal düzenlemeleri mahkemeye götüren CHP'dir. CHP samimi ise iktidara gelmeyi beklemesine gerek yok. Teklifini yapsın, Türkiye'nin önü açılsın" dedi.

HEP ENGEL OLDULAR

CHP geleneğinde daima dayatma olduğunu dile getiren eski Milli Eğitim Bakanı Vehbi Dinçerler de Kılıçdaroğlu'nun sözlerini çok samimi bulmadığını söyledi. Dinçerler'in yorumu şu şekilde: "Netice itibarıyla geçmişe baktığımız zaman görüyoruz ki, bu sorunun çözümüne yardım dahi etmedi. CHP, kendi geliştirdiği dayatmanın dışına çıkarılmasına razı olmuyor. Başörtüsü yasağını laiklik anlayışına bağlıyorlar. Laikliğin tarifi yok. Tarifi olmayan bir laikliğe bağlayarak, her dönemde engel oluyorlar."

BAŞBAKAN'IN ÇAĞRISI

Başbakan'ın önceki gün söylediği "CHP samimiyse 13 Eylül'de çözelim" sözlerini hatırlatan Dinçerler, "Kılıçdaroğlu bu işi çözmeye niyetli ise, Sayın Başbakan'ın davetine icabet etmeleri lazım" dedi.

DESTEK VERMEYE HAZIRIZ

Eski YÖK Başkanı ve TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Mehmet Sağlam, CHP'nin başörtüsü yasağı konusunda daha önce yaptıklarına bakıldığında Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarının halkoyunu etkilemeye yönelik sözler olduğunu kaydetti. Sağlam, "Şimdiye kadar tutumları bilinmiyormuş gibi 'Biz çözeriz' demeleri anlaşılır gibi değil. CHP azıcık olumlu yaklaşım gösterseydi bu sorun çoktan çözülürdü. Çözüm için yapılan yasal düzenlemeleri Anayasa Mahkemesi'ne götürmezlerdi. Pişmiş aşa su katmazlardı. Samimiyetsizlik var. CHP samimi ise teklifini getirsin destek vermeye hazırız" diye konuştu.

ÖNCE PASO YASAĞINI KALDIR

Eğitim hakları engellenmiş bir çok başörtülü öğrenciye verdiği hukuk desteği ile bilinen AK Partili Hüsnü Tuna ise Kılıçdaroğlu'nun vaatleri için şu değerlendirmeyi yaptı: "Sayın Kılıçdaroğlu eğer semimi ise başörtülü öğrencilere paso vermeyen İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne talimat versin. Orada yapılan haksızlığı ortadan kaldırsın. Ayrıca 2008 yılında 411 milletvekilinin oyu ile kabul edilen anayasa değişikliğini Anayasa Mahkemesi'ne götürdüklerinden pişman olduğunu deklere etsin."


MHP olarak biz hazırız


MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, sorunun çözümü için MHP'nin hazır olduğunu söyledi. MHP aynı noktada durduğunu ve yasağı kalkması yönündeki tavırlarının sürdüğünü belirten Paçacı, "Başörtüsü meselesi Türkiye'de uzun süre tartışılan ve toplumsal travma haline dönüşen bir konu. Başını örten kızların da eğitim hakkı engellenmektedir, bu toplumsal travma yaratan meselenin ortadan kalkması gerekir. Bu konu toplumsal uzlaşmayla halledilebilecek bir meseledir. Geçmişte AK Parti ile bir işbirliği yapmıştık ancak CHP değişikliği Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı. CHP'nin yeni yönetiminin bu konuya olumlu bakması bizi memnun etmiştir. Umarım en kısa sürede TBMM'de grubu bulunan siyasi partiler bir araya gelirler ve bir uzlaşmayla bu konu Türkiye'nin gündeminden kalkar" diye konuştu.

yenişafak



Bu haber 771 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,886 µs