En Sıcak Konular

İspanya ve Fas arasında yeni kriz

30 Ağustos 2010 17:52 tsi
İspanya ve Fas arasında, Batı Sahra'nın bağımsızlığı için yapılan bir gösteriye katılan 14 İspanyola Fas polisinin şiddet uyguladığı iddiası üzerine yeni bir kriz baş gösterdi.

Fas'ın kontrolü altında bulunan Batı Sahra'nın El Aaiun kentinde cumartesi günü düzenlenen ve Batı Sahra'nın bağımsızlığının savunulduğu gösteriye katılan 14 İspanyol, Fas polisini şiddet uygulamakla suçladı.

Polisin müdahale ettiği bu gösteri sonrasında 8 saat boyunca gözaltına alınan 11 İspanyol vatandaşı, İspanyol makamlarının girişimleriyle serbest bırakılmıştı. İspanyol hükümetinin yardımıyla, bu sabah gemiyle Kanarya Adaları'na getirilen ve aralarında kadınların da olduğu 14 İspanyolun bazılarının vücutlarında morluklar ve darp izleri olduğu görüldü. Hastaneye giderek rapor alan göstericiler, daha sonra Fas polisi hakkında suç duyurusunda bulundular.

Madrid hükümeti, olay nedeniyle Fas hükümetinden açıklama istedi.

Şangay'da bulunan İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero da basının soruları üzerine, "Hükümetimiz ve Dışişleri Bakanlığı olaydan dolayı endişelerini dile getirdi. Şimdi bize, tam bir bilgi ve açıklama yapmalarını bekliyoruz" dedi.

Fas ile ilişkileri çok önemsediklerini vurgulayan Zapatero, "Fas gibi güvenlik, istikrar, ekonomik alanlarda çok fazla ortak çıkara sahip olduğumuz bir ülkeyle iyi ilişkiler içinde olmak, hükümetin öncelikli dış politikasıdır" ifadesini kullandı.

İki ülke arasında geçen hafta da, Fas topraklarında bulunan ancak İspanya'ya bağlı olan Ceuta ve Melilla kentlerinin sınırlarında, İspanyol polisi ile sınır ticareti yapan Faslılar arasında sorunlar çıkmıştı. Protestolara neden olan olaylar, İspanya Kralı Juan Carlos'un, Fas Kralı 6. Muhammed ile telefonla görüşmesi ve İspanya ile Fas içişleri bakanlarının toplantılarıyla çözülmüştü.



Bu haber 719 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,619 µs