En Sıcak Konular

12 Eylül maddesi ile ilgili önemli açıklama

30 Ağustos 2010 16:29 tsi
12 Eylül maddesi ile ilgili önemli açıklama AKP'den Anayasa'nın Geçici 15. maddesi hakkında yazılı açıklama yapıldı: "Bir soruşturma ve kovuşturma engeli olan Geçici 15. maddenin kendisi, zamanaşımının işlemesine engeldir. Bize göre darbeci zihniyetle hesaplaşma anlamına gelen 'evet' oyları il

AK Parti'den yapılan yazılı açıklamada, Anayasa'nın Geçici 15. maddesinin kendisinin zaman aşımının işlemesine engel olduğu belirtilerek, “Zaman aşımı, ancak hukuksal açıdan işleyen bir zamanın varlığı halinde söz konusu olabilir. Bir soruşturma ve kovuşturma engeli olan Geçici 15. maddenin kendisi, zamanaşımının işlemesine engeldir. Bize göre darbeci zihniyetle hesaplaşma anlamına gelen 'evet' oyları ile paket kabul edildikten sonra başlayacaktır” denildi.


Ak Parti Tanıtım ve Medya Başkanlığı tarafından yapılan yazılı  açıklamada, halk oylaması propaganda çalışmaları esnasında muhalefet  partilerinin, “12 Eylülcülerin yargılanması konusunda halkı yanıltan gerçeklerle  bağdaşmayan beyanlarda bulundukları” ifade edilerek, konuya açıklık getirmek  amacıyla bazı hususları kamuoyu ile paylaşılmasında yarar görüldüğü bildirildi.

Ak Parti'den yapılan yazılı açıklama şöyle:
“Anayasa'nın geçici 15. maddesi, 12 Eylül 1980 darbesini yapanların  soruşturulamaz, yargılanama ve cezalandırılamaz kılmakta ve adeta darbeyi ve  darbecileri kutsamaktadır. Mevcut durumda yargı organları isteseler veya  mağdurlar şikayetçi olsalar bile geçici 15. maddeden dolayı yapılabilecek en ufak  bir işlem yoktur.

12 Eylül 2010 tarihinde yapılacak halk oylamasında 12 Eylül 1980  darbesini yapanları ve şeriklerini, milletimiz demokratik bir usul ve yöntemle  öncelikle sandık başında hesaba çekecek, kendi vicdanında yargılanacak ve  vereceği “evet” ile hem onları sandıkta mahkum edecek, hem de darbecileri  kutsayan hukukumuz ve demokrasimiz açısından büyük bir ayıp olan geçici 15. madde  yürürlükten kaldırarak adli yargılama sürecinin yolunu açacaktır. Geçici 15.  maddenin kaldırılmasından sonra kimin yargılanıp kimin yargılanamayacağına  siyasiler değil, elbette bağımsız yargı karar verecektir. Kesin olan bir şey var  ki o da anayasal ve demokratik bir ayıp olan yargılama engeli ortadan  kaldırılmaktadır.

Zaman aşımı (mürur-i zaman) konusunda da yanıltan bilgiler verilmektedir.  Zaman aşımı, ancak hukuksal açıdan işleyen bir zamanın varlığı halinde söz konusu  olabilir. Bir soruşturma ve kovuşturma engeli olan Geçici 15. maddenin kendisi,  zaman aşımının işlemesine engeldir. Bize göre darbeci zihniyetle hesaplaşma  anlamına gelen evet oyları ile paket kabul edildikten sonra başlayacaktır. Kaldı  ki durduran veya zamanaşımını kesen hallerin olup olmadığı ve zaman aşımı ile  ilgili diğer bütün soruları karara bağlayacak adli yargıdır. Bu noktada adli  yargının karar oluşturması, adli bir soruşturma veya adli yargılama sonucunda  ancak mümkündür. Yani darbeciler, her hal ve şartta önce 12 Eylül 2010 milletin  huzuruna ve daha sonra da yargının huzuruna çıkacaklardır. Bugün zaman aşınını  dolduğunu söyleyenler, esasında darbecilerin yargılanmasını isteyenler, geçici  madde 15 yürürlükten kalksa bile darbecilere zaman aşımı ile yeni bir  yargılanmama zırhı oluşturmak isteyenlerdir.

Geçici madde 15'in yürürlükten kaldırılmasına hem TBMM'de karşı çıkanlar  ve hem de milletimizden anayasa değişiklik paketinin kabulünü engellemek için  gece gündüz çalışan “Hayır”cı muhalefetin, darbecilerin yargılanmasını  istediğini ileri sürmesi büyük bir tezattır, gülünç bir haldir. Kamuoyunun ve  basının muhalefetin konu ile ilgili beyanlarını bu açıklamamız çerçevesinde  değerlendirmesini dileriz.”



Bu haber 876 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,987 µs