En Sıcak Konular

‘ABD hasta ama tedavide uzlaşı yok’

30 Ağustos 2010 13:53 tsi
FED'in liderliğinde Jackson Hole kasabasındaki zirvede krizi aşma konusunda fikir birliğine varılamadı.

FED’in liderliğinde Jackson Hole kasabasında yapılan ve dünyanın önde gelen merkez bankası başkanları ve ekonomistlerini buluşturan etkinlikte krizi aşma yöntemi konusunda fikir birliğine varılamadı.

Milliyet'ten Nevin Donat'ın haberine göre, ekonominin patronları ikinci dünya savaşından bu yana yaşanan en derin krizden çıkmanın yollarını aradığı Jackson Hole ba Buluşmasında mutabakata varamadı. Aralarında FED (Amerika), ECB (Avrupa), Japonya ve Türkiye Merkez Bankası Başkanı’nın da bulunduğu “başkanlar” ABD’nin turistik dağ kasabası Jackson Hole’de bir araya geldi.

Amerika Merkez Bankası (FED) Başkanı Bernanke’nin açılışta yaptığı konuşmasında “Gerekirse ek destek vermeye hazırız” açıklaması beraberinde bir çok tartışmayı getirdi.

Jackson Hole katılımcıları, “Amerikan ekonomisi hasta ancak doktorlar tedavi konuşunda uzlaşmış değil” yorumunu yaparlarken, görüşler şöyle şekillendi: “1 yıl önce krizin en kötü zamanındaydık ve yapılacaklar konusunda fikir birliği mevcuttu. Bu yıl görülüyor ki sorunlar derinleşmiş ve kriz farkı bir boyut almış. Deflasyon riski yanı sıra, sorunlu kredi oranı dizginlenmesine karşın, piyasada yatırım ortamı göreceli iyileşmiş ancak yatırımlar artmamış ve işsizlik ciddi bir sorun.”

Toplantılarda, FED’in uygulayacağı politikalar konusunda ciddi bir fikir ayrılığı yaşadığı ve yetersiz olduğunu savunan ekonomistler de oldu.

Chicago Mesirow Financial Baş Ekonomisti Diane Swonk, FED’in sorunlara uygulayacağı çözümler konusunda kendi içinde hiç bu kadar farklı görüşlere ayrılmış bir dönem yaşamadığı kaydetti.

Geçen hafta 17 FED yetkilisinin en az yedisinin bankanın ağustos toplantısında Hazine tahvili alınması kararı hakkında görüş farklılığı yaşadığı ortaya çıkmıştı.

Bank of Amerika Baş ekonomisti Mickey Levy, “Şu an tartışılması gereken konu, FED’in rolü ne olmalı?” diyerek piyasaya daha az devlet müdahalesinden yana olduğunu söyledi.

Eski FED yöneticisi Randall Krozner, FED’in nasıl çalışması gerektiği konusunda tartışmaların olduğunu bunun yeni bir tartışma olmadığını ancak şu anda zorunlu bir konu olduğunu kaydetti. 

Bu tartışmaların alevlenmesinin en temel sebebi, FED’in geleneksel baş tedavi yöntemi olan faiz oranlarını indirme yöntemini uygulamaya devam etmesi ancak şu anda bu çözümün yetersiz olması. Çünkü 20 aydır faiz oranları sıfıra yaklaşmış durumda ve ekonomi hala kırılgan.

UZUN VADEYE BAKIYOR

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, FED Başkanı Ben Bernanke’nin aksine kısa vadeli çözümler yerine global ekonomiye dönük uzun vadeli çözüm politikaları üzerinde durdu.

Hükümetleri ve merkez bankalarını ödenmeyen büyük miktarlardaki borçlar konusunda uyaran Trichet, “Ekonomik büyümeden taviz vermeden, global ekonomik krizin yan etkilerini azaltmalıyız. Önümüzdeki 10 yıl için öncelikli makro ekonomik sorun, bir 10 yıl daha kaybetmeyeceğimizden emin olmak” dedi.



Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,876 µs