tek tip askerliğe karşı | " /> tek tip askerliğe karşı | "/>

En Sıcak Konular

Akademisyen ve öğrenciler tek tip askerliğe karşı

30 Ağustos 2010 11:06 tsi
Akademisyen ve öğrenciler tek tip askerliğe karşı Genelkurmay'ın iki yıldır üzerinde çalıştığı ve yakın dönemde hayata geçirmeyi planladığı 'tek tip askerlik' uygulamasına bilim adamı ve öğrencilerden sert tepkiler geliyor.

Üniversite mezunuyla ilkokul mezununun 9 ay askerlik yapacağı yeni sistemin bilimsel çalışmalara darbe vuracağına dikkat çeken akademisyenler, Türkiye'nin gelişiminin ciddi anlamda sekteye uğrayacağını söylüyor. 
 
 
Genelkurmay'ın hayata geçirmeyi planladığı 'tek tip askerlik' uygulamasına bilim adamları ve öğrenciler sert tepki gösteriyor. Üniversite mezunuyla ilkokul mezununun 9 ay askerlik yapacağı yeni sistemin bilimsel çalışmalara darbe vuracağını belirten Akademisyenler Birliği Başkanı Prof. Dr. Şükrü Koç, düzenlemenin ülkedeki millî bilgi birikimini heba edeceği uyarsında bulunuyor. Askerlik sorununun ancak profesyonel orduya geçilerek çözülebileceğini ifade eden Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Tahsin Yeşildere ise üniversiteliler için zorunlu askerliğin kalkması gerektiğini savunuyor. Tek tip askerliğe en sert tepkiyi üniversite öğrencileri gösteriyor: "6 aylık kısa dönem askerlik bile gelecek planlarımıza gölge düşürüyor."


Koç Üniversitesi Akademik Kulüp Başkanı Semih Yıldız 6 aylık kısa dönem askerliğin bile üniversitelilerin gelecek planlarına gölge düşürdüğünü dile getiriyor.

Akademisyen ve öğrenciler tek tip askerlik düşüncesinin hata olduğu görüşünde. Böyle bir uygulamanın bilimle uğraşan gençleri mağdur edeceğini belirten Akademisyenler Birliği Başkanı Prof. Dr. Şükrü Koç, 9 ayın yüksek tahsilli insanlar için uzun bir süre olduğuna vurgu yapıyor. Koç sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Buna gerek yok. Yedek subaylık kaldırılacaksa kaldırılabilir. Batı'da olduğu gibi yüksek tahsillilerin meslek ve uzmanlıklarından yararlanma yoluyla askerliğini yapmaları sağlanabilir. Üniversitelileri 9 ay hayatın dışına itmek doğru değil. Bu, ülkenin milli bilgi birikimini hapis ve heba etmek olur." Bilim adamlarının sıradan bir insan gibi askere alınmasının hem bilimsel hem de ekonomik açıdan yanlış olduğunun altını çizen Koç, "Bu insanlardan Türkiye'nin azami faydalanması gerekir. Başka bir çözüm yolu bulunmalı." görüşünü savunuyor. Üniversitelerde akademisyen sıkıntısının had safhada olduğunu belirterek yetişmiş akademisyenlere ihtiyacın her geçen gün arttığını kaydediyor.

Tek tip askerliğin akademik ve bilimsel gelişmeye büyük darbe vuracağını belirten Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere ise uygulamayı 'çok yanlış' buluyor. Bilim adamlarının 35-40'lı yaşlarda ve en verimli çağlarında askere alınmasının ülke için büyük bir kayıp olduğunu vurgulayan Yeşildere sözlerini şöyle sürdürüyor: "Nitelikli insan gücünün 9 aylık gibi bir sürede anlamsız şekilde hayatın dışında kalması ülkeye zarar veriyor. En azından her üniversiteliye ya da akademisyen bulunduğu uzmanlık alanında devlete hizmet ederek askerliğini yapabilir. Batı'da bunun örnekleri var. Ayrıca doğu ve güneydoğudaki öğretmen açığı da yine hizmet esasına bağlı askerlikle çözülebilir."

Askerlik sorununun profesyonel orduya geçilerek çözülebileceğini ifade eden Yeşildere, zorunlu askerliğin kalkması gerektiğini anlatıyor. Yeşildere,"Yüksek tahsillilerin orduya katacağı bir şey yok. Bu insanları orada bu sürede tutmak doğru değil. Maaşlı askerlik sistemi aynı zamanda istihdama da katkı yapar. Hele hele üniversitede çalışan akademisyenleri tamamen askerlikten muaf tutmak gerek." ifadelerini kullanıyor.

"Eşitlik için yapılan bu düzenleme aslında eğitimli insanlara yapılan bir eşitsizlik." diyen Koç Üniversitesi Akademik Kulüp Başkanı Semih Yıldız da planın gerçekleşmesi halinde hayatlarının talan olacağını savunuyor. Askerliğin 9 aya çıkması halinde üniversite öğrenimi gören insan sayısının azalacağını düşünüyor. Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Kurulu Başkanı Davut Dişçi ise 9 ay askerliğin üniversitelilerin bütün kariyer planlarını altüst edeceğine dikkat çekiyor. Askerliğin bilim adamı olmak isteyen bir üniversitelinin önünde en büyük engel olduğunu vurguluyor.

Profesyonel askerliğe geçilmeli

Ege Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Topluluğu Başkanı Durmuş Ali Tekin: Savunduğumuz askerlik, profesyonel askerlik. Süre daha da kısaltılmalı. Üniversite sebebiyle hayata zaten ara veriyoruz. Bir de üzerine askerlik binince kaybımız artıyor. Hayata 30 yaşından önce atılamıyoruz. Profesyonel askerliğe geçilerek herkese de sadece temel eğitim verilmeli.

Eğitilmiş işgücü zayi ediliyor

Ortadoğu Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Gökmen: Türkiye bu şekilde eğitilmiş işgücünü zayi eder. Bunun yerine farklı yöntemler bulunmalı. Çanakkale Savaşı'nda İngilizler, bilim adamıymış, işsizmiş demeden ve hiçbir ayrım yapmadan herkesi askere aldı. Sonra Çanakkale'ye gelen İngiliz askerlerinin içinde dünyaca ünlü bir fizikçi öldü. Eğer yaşasaydı, Nobel alacaktı. Biz periyodik cetvel deriz, kimyada önemlidir; elementlerin sınıflandırıldığı bir cetvel. Onun üzerinde çalışan, geleceği çok parlak bir İngiliz bilim insanı olan Henry Mozeley ülkemizde öldü. Sonra bilim adamlarının önerisini dikkate alan İngiliz hükümeti, doğrudan askere alınmamalarını kabul ederek bir ayrım yaptı.

Türkiye'nin eğitim seviyesi düşer

Yüksek Öğretim Kurumu Ulusal Öğrenci Konseyi Başkanı Sinan Kartal: Askerliğin 3 aya düşmesini beklerken 9 aya çıkmasının şokunu yaşıyoruz. Birçok insan uzun dönem askerlik yapmamak için okulunu bitirmeye gayret ediyor. Eğer bu imkân da kaldırılırsa birçok insan üniversiteyi bitirmek için çabalamayacak ve genel anlamda ülkenin eğitim seviyesinin de düşmesine yol açacak bu karar. Bedelli askerlik de mutlaka çıkmalı ve ücreti fahiş olmamalı.

Hayata atılmamız çok gecikiyor

Ege Üniversitesi Gateway Öğrenci Topluluğu Başkanı Yasin Başpınar: Ben hazırlıkla birlikte 5 yıllık okul okuyorum. Tıp gibi 6 yıl okuyan arkadaşlarımız var. Üniversite mezunu olmayanlar için 15 ay olan askerlik süresini 9 aya indirsinler. Okul sebebiyle hayata geç atılan bizler için bir de askerlik süresi uzarsa hiç iyi olmaz. Ben 5 yıl okuyorum. Mezun olduktan sonra askere git–gel, aradaki boşluk bizi zorlar.

zaman

 

 



Bu haber 768 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,695 µs