iki tabusu | " /> iki tabusu | "/>

En Sıcak Konular

BDP’nin iki tabusu

30 Ağustos 2010 08:53 tsi
BDP’nin iki tabusu 

Referandumun yaklaşması ile birlikte 'hayır' cephesine olan eleştiriler artmaya devam ediyor. Referandumda "yetmez ama evet" diyeceğini belirten BDP üyesi sanatçı Zeynep Tanbay, partisinin 'boykot' kararını eleştirdi: Kürtler için PKK ve Öcalan tabu

BDP'nin 'boykot' kararı alan Barış ve Demokrasi Partisi'ne (BDP) bir eleştiri de BDP Milletvekili Ufuk Uras'ın eşi ve BDP üyesi olan modern dansın tanınmış ismi Zeynep Tanbay'dan geldi. Darbe anayasasının değişmesi için 'yetmez ama evet' diyen Tanbay, "Atatürk ve ordu tabusu gibi Kürtler için de PKK ve Abdullah Öcalan tabusu sorun oluyor. BDP'lilerin artık bu tabuyu yıkması gerekir" dedi

12 Eylül Anayasası'nın değişmesi için referanduma 'evet' diyen Tanbay,  darbelerin hayaline bile karşı olduğunu söyledi. 'Hayır' ve 'boykot' diyenleri de eleştiren Tanbay, "13 Eylül sabahı, Kenan Evren 'halkım beni ne kadar çok seviyor' cümlesini kurarsa en başta kendisini solcu sananlara 'yuh olsun' derim" diye konuştu.

SİVİL DEMOKRASİ İÇİN

Askeri vesayetin değişmesi, daha demokratik bir Anayasa için 'evet' diyeceğini vurgulayan Tanbay, Kürtlerle ilgili bir değişiklik olmamasını eleştirdi. BDP'nin eleştiri ve önerilerinin de hükümet tarafından dikkate almadığını savunan Tanbay, hatalı olduğunu ileri sürdüğü bu tavırdan dolayı 'yetmez' dediğini aktardı. Referandumun bir seçim kampanyası olmadığına dikkat çeken Tanbay, "Bu, vesayet rejiminden sivil demokrasiye geçiş için çok önemli bir adım. Örneğin askerler daha doğru dürüst bir şekilde ve sivil mahkemelerde yargılanabilecek. Demokrasiyi sindirmiş bireylerden oluşan  'Yetmez ama evet' diyenlerin ortak noktası da bu. Hayır çıkarsa boykotçuların bunda büyük payı olacak. Evren ve darbecileri yargılamak için suç duyurusunda bulunma hakkımı bu solcu kitlesi ve boykot yapanlar elimden almış olacak" dedi.

EN BÜYÜK ENGEL CHP VE MHP

Demokrasinin önündeki en büyük engelin CHP ve MHP'nin tavrı olduğunu söyleyen Tanbay referandum ile seçimin karıştırıldığını dikkat çekti. Başbakan Erdoğan'ın söylemlerinin süreci olumsuz etkilediğini savunan Tanbay eleştirilerini şöyle sürdürdü:

"Tayyip Erdoğan'ın CHP ile polemik yarışına girmesi yanlış. Tayyip Bey lütfen susun. Çünkü bunun referandum olduğunu unuttu ve bir seçim havası estiriliyor."

BDP'nin boykot kararını da eleştiren Tanbay, Kürtlerin geniş bir kitlesinin 'evet'ten yana olduğunu belirtti. Kürt halkının PKK ve Öcalan sempatisinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Tanbay, "Artık Kürtlerin ve BDP'nin, Öcalan tabusundan kurtulması gerekiyor. Bugün Atatürk ve ordunun tabu olması nasıl sorun oluşturuyorsa Kürtler için de artık PKK ve Öcalan sorun oluyor. BDP'liler artık bu tabuyu yıkarak halkını ve seçmenini kendi iradesine bırakmalı" dedi.

KİTAPLARIMIZ BAVULLARLA BAŞKA YERLERE GÖNDERDİK

1980 darbesinde dansçı olma hayalleri kuran bir genç olduğunu anlatan Zeynep Tanbay, darbenin ertesi günü de bale dersine katılamadığını söyledi. Darbecilere çok kızdığını söyleyen Tanbay, bir hatırasını da şöyle anlattı:

"Sosyal demokrat bir ailem var ve darbe olduğu zamanlarda onlar da birçok vatandaş gibi çeşitli sıkıntılar çekti. Kitaplarımızın bavullarla başka yerlere gönderildiğini çok net hatırlıyorum. En çok da kütüphanemizin boşalmasına üzülmüştüm. Kitaplarımız sonra geri geldi. Ama darbenin ne kadar korkunç bir şey olduğunu hak ve özgürlükleri yok ettiğini hissettik. Hala bu acıları toplum olarak iliklerimize kadar hissediyoruz."

bugün




Bu haber 835 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,376 µs