En Sıcak Konular

Üniversiteler siyasete alet ediliyor

0 0 0000 00:00 tsi
Üniversiteler siyasete alet ediliyor Cumhurbaşkanlığı seçimi kapsamında yapılacak mitingler için Malatya İnönü Üniversitesi'nde sınavların ertelenmesine her kesimden tepki yağıyor. Siyasi partiler yasadışı bu uygulamaya bir an önce son verilmesi çağrısı yaparken, üniversite dernekleri prova

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, üniversitelerin siyasete alet edilmemesini istedi. Yazıcıoğlu, üniversite vize sınavlarının miting için ertelenmesini yanlış bir davranış olarak nitelendirdi. BBP lideri Yazıcıoğlu, "Demokratik ülkelerde herkes miting yapma ve konuşma hakkına sahiptir. Ama üniversitede imtihanların, birinin yapacağı mitingin gününe göre ayarlanması üniversiteyi siyasete alet etmektir." ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi BBP'nin herhangi bir eylemde bulunup bulunmayacağı şeklindeki soruya Yazıcıoğlu, "BBP muhalefetin gereğini yerine getiriyor. Başısonu belli olmayan toplantılar içinde yokuz." karşılığını verdi. Geçtiğimiz günlerde 'Çankaya'da imam istemiyoruz' sloganları atılmasını nasıl değerlendirdiğini soran gazetecilere Yazıcıoğlu, imam-hatipli olmanın suç olmadığını belirtti. Yazıcıoğlu, şunları söyledi: "Bizim kimin cumhurbaşkanı olacağı ile değil, sistemle ilgili sorunumuz vardır. Cumhurbaşkanını halk seçmeliydi. Bu iktidar elinde imkân olmasına rağmen bunu sağlamadı. Kendilerine çok güveniyorlarsa niye seçimi millete bırakmadılar? Elime geçen imkânı niye kullanmayım, enayi miyim diye düşünüyorlar. Peki millet enayi mi? Halkın omuzunda tahterevalli oynuyorlar."

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, İnönü Üniversitesi'nde sınavların 14 Nisan'da Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) tarafından yapılacak mitinge katılım için ertelendiği haberlerini değerlendirerek, "Eğer erteleniyorsa tabii ki bu çok çirkin bir şey. Ve bunun üzerinde durulması gerekir" demişti.

Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Adnan Öztürk, üniversite gençliğini mitinglerde kullanmak isteyenlere müsaade edilmemesini istedi. İnönü Üniversitesi'nin öğrencileri eyleme götürme fikrinden vazgeçmesi gerektiğini belirten Öztürk, "YÖK bu yönde davranışta bulunacak üniversite yönetimini uyarmalı." dedi.

Öztürk, 28 Şubat sürecinde üniversitelerin siyasete bulaştırıldığını, bugün de aynı senaryonun tekrarlandığını kaydetti. Bazı rektörlerin atanmasında ADD'nin etkin olduğunu hatırlatan Öztürk, "ADD'ye üye veya yandaşı olan rektörlerin vefa borçlarını ödediğini düşünüyorum." diye konuştu.
 Eski Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Çallı ise öğrencilerin günlük politikalara alet edilmemesini istedi. ADD'nin Köşk seçimleri öncesi düzenleyeceği mitinge katılımı sağlamak için yapılanların yanlış bir tutum olduğunun altını çizen Çallı, "Cumhurbaşkanlığı seçiminin öğrencilerle ne ilgisi var? Cumhurbaşkanını Meclis seçecek. Öğrencileri günlük tartışmaların içine çekmek fayda değil, zarar getirir." dedi. Üniversitelerin vicdanı hür, laik öğrenciler yetiştirmekle görevli olduğunu ifade eden Çallı, bu tür zorlama bir hareketin üniversite anlayışına yakışmadığını kaydetti. Miting için sınavların ertelenmesinin kabul edilemez olduğunu anlatan Çallı, şunları söyledi: "Üniversiteyle ilgisi olmayan bir iş için sınav ertelenmesi çok garip. Üniversitelerin öğrencilerini eylemlerden uzak tutacakları yerde içine çekmesi anlaşılır gibi değil."

Öğrencilerden rektöre tepki: Miting değil, eğitim istiyoruz

Malatya İnönü Üniversitesi'nin, Atatürkçü Düşünce Derneği'nce düzenlenen 'Cumhuriyet Mitingi'ne öğrencilerin katılımını sağlamak için sınav tarihlerini değiştirmesi şehirde büyük yankı uyandırdı. Sivil toplum örgütleri (STÖ), şehrin adının eylemlerle gündeme gelmesinden rahatsız. Öğrenciler ise sınavların ertelenmesine rağmen Ankara'ya gitmeyeceklerini ifade ediyor. İnönü Üniversitesi öğrencilerinden E.Ö., mitinge katılmayacağını belirterek, "Üniversitemizde 14 Nisan tarihine denk gelen bütün sınavlar ertelendi. Hocalarımız bize erteleme nedenini öğrencilerin mitinge katılabilmesini için olduğunu söylediler. Ancak sınavlar ertelense de siyasi bir mitinge katılmayı düşünmüyoruz. Biz miting değil eğitim istiyoruz." dedi. Ö.K. isimli öğrenci ise üniversiteye okumak için geldiğini, cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili yapılan bir mitinge katılmasının mümkün olmadığını kaydetti.

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Ali Evren ise İnönü Üniversitesi rektörünün bu mitinge katılabileceğini; ancak öğrencileri kendi emellerine alet etme hakkının bulunmadığını kaydetti.
Malatya Aktif İşadamları Derneği Başkanı Kubilay Karaaslan ise eğitim kurumlarının işinin siyaset olmadığını vurgulayarak, "Üniversiteyi ve öğrencileri bu tür hadiselere alet etmek çok yanlış. Siyaset yapma kapısı herkese açıktır. İsteyen istediği gibi siyasetini yapabilir. Ama işi eğitim olan kurumlar ve orada eğitim gören öğrenciler bu tür hadiselere alet edilmemeli." diye konuştu.
Memur-Sen İl Başkanı ve Eğitimciler Birliği Sendikası Şube Başkanı Şahin Kayaduman da üniversite yönetiminin, bir derneğin mitingine katılmak için sınav tarihlerini değiştirmesinin veya öğrencileri teşvik etmesinin yasal olmadığını kaydetti.

AK Parti İl Başkanı İhsan Koca ise şunları söyledi: "Malatya'mızın gururu sayılabilecek üniversitenin başındaki adamın düşünce yapısını ve bir eğitimciden çok farklı gayelerle hareket ettiğini ortaya koyan bir gelişmedir. Öğrencilerin eğitimlerinin birtakım emellerle ertelenmesine neden olacak bir gelişme. Öğrencilerimiz bu zihniyete alet olmayacaklardır."

Rektör bütün üniversiteyi eyleme götürmekte kararlı
      

İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu, 'üniversite olarak 'Cumhuriyet Mitingi'ne katılacaklarını' yineledi. Atatürkçü Düşünce Derneği'nin (ADD) yönetim kurulu üyesi de olan Hilmioğlu, ''Öğrencilerimiz ve akademik personelimizle birlikte bu mitinge katılacağız. Nitekim, bütün üniversiteler ve sivil toplum örgütleri katılacak." dedi. Dün Zaman'da yer alan haberde, sınav tarihine denk gelen sınavlarda bir değişiklik olmadığını ileri sürerek, "Miting tarihinin vize tarihlerine denk gelmesi bir sıkıntı doğurmaz, vizesi olmayan gelir. Sınav tarihleri değişmeyecek, sınavı olmayanlar gelir." diyen Hilmioğlu, dün sınav tarihlerini değiştirdiklerini kabul etti. Hilmioğlu, değişikliğe gerekçe olarak da 15 Nisan'daki merkezî askerî lise giriş sınavlarını gösterdi.

Öğrenci derneklerine göre, ülkede 12 Eylül öncesini arzulayanlar var

Atatürkçü Düşünce Derneği'nin (ADD) düzenleyeceği Cumhuriyet Mitingi'ne katılımı artırmak için İnönü Üniversitesi'nin sınavları ertelemesi büyük tepki topladı. Çeşitli üniversitelerde eğitim gören öğrenciler ile mezunları tarafından kurulan dernekler, öğrencilerin sokağa dökülmeye çalışıldığını kaydetti. Dernekler 'öğrencilerin kirli emellere alet edilmemesini' istedi.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mezunları Derneği Başkanı Himmet Şahin, Türkiye'de birtakım oyunlar oynandığını, öğrencilerin de buna alet edilmeye çalışıldığını kaydetti. Şahin, gençlere 12 Eylül öncesinde yaşanan acıları, anaların ağlamasını, çatışmalarda canlarını kaybedenleri örnek gösterdi. İnsanların el ele vererek Türkiye'yi yarınlara taşıması gerektiğini söyleyen Şahin, "Bu eylemler ülkenin geriye gitmesine neden olur. Öğrencilerimizin uzak durmasını istiyoruz." dedi.

Selçuk Üniversitesi Genç Hukukçular Topluluğu Başkanı Gökhan Ülke ise cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler öncesinde harekete geçen bir kesimin, öğrencileri meşru bir hükümete karşı düşmanlığa sevk ettiğini ifade etti. Ülke, "Provokatif amaçlarla öğrenci arkadaşları ayaklandırmaya çalışıyorlar. Bazı arkadaşlarımız kandırılıyor." dedi. Süleyman Demirel, bazı emekli paşalar ve 'ulusalcı' grupların, üniversitelerde konferans adı altında öğrencileri provokatif eylemlere çağırdığını anlatan Ülke, "12 Eylül öncesindeki acıların yeniden yaşanmaması için bu oyuna gelinmemeli." diye konuştu.

AK Partili Erkal: Huzur ortamını bozmak istiyorlar

AK Parti Malatya Milletvekili Ahmet Münir Erkal, Ankara'daki mitinge katılımı artırmak için İnönü Üniversitesi'nde sınavların ertelenmesine sert tepki gösterdi. Erkal, "Bu yönetimin başının asli görevini inkar edip; tamamen siyasete ve ideolojiye endeksli çirkin bir fonksiyon ortaya koyması ülke ve Malatya adına büyük bir talihsizliktir." dedi. Rektör Hilmioğlu'nun sabıkasının hayli kabarık olduğunu belirten Erkal, "Cumhuriyet'in imkanlarını bu şekilde istismar eden bu zihniyetleri sorgulamamız devam edecektir. Ve bir gün mutlaka bu yanlışların hesabı kamuoyu adına sorulacaktır." şeklinde konuştu. Ülkedeki istikrarın güçlendiği dönemlerde bu tür zihniyetlerin birdenbire ortaya çıkmasının tesadüfi olmadığını belirten Erkal, şunları söyledi: "Üniversitedeki öğrencileri kendi siyasi ideolojisi için kullanma doğruysa bunun hesabı her platformda sorulacaktır."

Cihan



Bu haber 378 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,522 µs