En Sıcak Konular

YARSAV Başkanı: Özel yetkili savcılar kaotik ortama neden oldu

29 Ağustos 2010 18:30 tsi
Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Emine Ülker Tarhan, son 8 yıldır özel yetkili savcıların kaotik ortama neden olduğunu iddia etti.

Eğitim İş Hatay Şube Başkanlığı'nın davetlisi olarak Hatay'a gelen YARSAV Başkanı Tarhan, hükümetin anayasa değişikliğiyle kendi yargısını oluşturmak istediğini ileri sürdü.

Bir insanın 25 yıl hapis yatıp yatamayacağına karar verecek olan Adli Tıp Kurumu'nun Adalet Bakanı'na yani bir partinin temsilcisine bağlanmasının demokratik olmayacağını söyleyen Tarhan, şöyle konuştu: "Savcılar, Başbakan Yardımcısı tarafından aranıp şu aşamada bu karar sürece zarar verebilir diyerek yargıya müdahale ediyor. Diğer yandan ise tutuklamaları kaldıran hâkimlerimiz çete suçlaması ile karşı karşıya kalıyor. Yani yargıyı artık Başbakan yönetiyor."

Korku ve şantaj ortamını pekiştirmek isteyenlerin varlığından söz eden Tarhan yargının hakemlik gücünün yok edilmek istendiğini söyledi.

12 Eylül referandumuyla halkın Oyuna sunulan paket içerisinde yargı için istenilen hiçbir şeyin bulunmadığını savunan Tarhan anayasa paketinde herhangi bir siyasal iktidarın sorunlarını çözecek yöntemler ve öneriler olduğunu iddia etti.

Paketin tamamen siyasal iktidarı koruma altına aldığını öne süren Tarhan, "Pakette çalışma hayatı ve örgütlenmenin önünü tıkayan önemli maddeler var. Paket grev kırıcılığı yapıyor, kamu görevlileri ve memurların sendikalaşmasının önüne geçiyor. Paketin geçmesi ve bir anayasanın hükümleri haline gelmesi durumunda, siyasal iktidar, yargıyı kısa vadeli siyasal amaçları için bir maşa gibi kullanacak. Bunun için engel kalmayacak." dedi. Hükümeti kendileri için yargı bağışıklığı oluşturmakla suçlayan Tarhan "Yürütme, yasama organını da yanına alarak yargıyı hizaya getirmeye çalışıyor." şeklinde konuştu.

Türkiye'de halka adaletin geç ulaştığını, ülkedeki süre giden davaların 3'te birinin zaman aşımına uğradığını belirten Tarhan bunun nedenini yargı politikalarına bağladı. Tarhan, yargı politikalarındaki yanlışları tespit ettiklerini, ancak TBMM içerisinde kebapçı broşürlerinin dağıtılmasına izin veren TBMM Başkanı'nın YARSAV tarafından hazırlanan ön raporun dağıtılmasına izin vermediğini ileri sürdü.

YARSAV'ı, askeri darbe dönemlerinde olduğu gibi kapatmak için hükümeti yasa hazırlamakla da eleştiren Tarhan "Bize diyorlar ki müzik, resim heykel ile uğraşın. Bir bağlamda bizi güzel sanatlar derneklerine bağlamak istiyorlar. Eskiden örtülü olarak yapılan tehditler artık açıkça yapılmaya başlandı. Yargıyı siyasal amaçlarının önünde engel görüyorlar. Yargıyı halka hedef gösterip yok etmek istiyorlar." dedi.

Tüm yargıçların HSYK'da temsil edilmesi gerekliliğinden de söz eden Tarhan "HSYK'nın yeniden yapılandırılması gerektiğini bizler de söyledik. Türk yargısının bağımsız olması isteniyorsa bu bağımsızlığı 'Kurul'u Adalet Bakanı'na bağlayarak gerçekleştiremezsiniz. DGM'leri sözde kaldırdınız, ancak özel yetkili savcılar yaratarak kaotik bir ortama neden oldunuz. Bu ülkenin laik insanları, muhalif sesleri bu özel yetkili savcıların hedefi oldu. Tüm yargıçların HSYK'da temsil edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bizler politik yargı örneklerini çok iyi biliyoruz. Bunu Erzurum, Erzincan'da olduğu gibi Balyoz soruşturmalarında da gördük. Bu darbenin ta kendisidir." şeklinde konuştu.

Eğitim İş Hatay Şubesi tarafından Meclis Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansı CHP Hatay Milletvekili Gökhan Durgun, CHP PM Üyesi Nihat Matkap olmak üzere hukukçular ve dernek üyeleri dinledi. Konferans öncesinde katılımcılara ve yoldan geçen vatandaşlara "Anayasa değişikliğine hayır" afişleri dağıtıldı.

cha



Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,150 µs