En Sıcak Konular

Bu da BDP'nin referandum tahmini!

29 Ağustos 2010 12:26 tsi
Bu da BDP'nin referandum tahmini! 
12 Eylül'deki referandum öncesinde Kürt halkının oylarını ipotek altına almak için var gücüyle çalışan BDP'nin Eş Başkanı Gülten Kışanak, referandum sonuçlarına ilişkin ilginç bir iddiada bulundu.

Referanduma sayılı günler kala BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak,Türkiye genelinde referandumu boykot edenlerin sayısının, oy kullananlardan yüksek olacağını açıkladı. Kışanak önceki gün parti genel merkezinde bir grup gazetecinin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Kışanak’ın değerlendirmeleri şöyle:

BOYKOT TAVRI DEĞİŞEBİLİR Mİ?

"Boykot tavrımız güncel siyasetin belirlediği bir tavır değil. Bizim boykot tavrımızın temelinde yeni demokratik bir anayasanın çıkartılmasına olanak tanımak yatıyor. Bunun güncel politikayla bir ilgisi yok. Beş aydır tartışma başladığından bu yana bunu söyledik, ama yapılamadı. O zaman bunun önünü açmak koşullarını yaratmak gerekiyor. Boykot, siyasal değeri en ciddi tavırdır. Biz,referandumsonrasında da “boykot oyları BDP’nin”dir demeyeceğiz. Ortaya çıkacak oran, tavır değişimi, demokratikleşmeyi, demokratik anayasayı isteyenlerin tavrı olacaktır."

BDP, HÜKÜMETTEN NE BEKLİYOR?

"Şu andan itibaren bile, eğer zerre kadar samimiyet varsa,seçimbarajını düşürmek için zaman yeterli. İstenirse parlamentoyu olağanüstü toplantıya çağırmak mümkün. Yasa, iki gün içinde çıkartılabilir. Siyasetçilerin, seçim zamanlarında Diyarbakır’da ve uçakta söyledikleri sözler sabıkalıdır. Bunlar yerine getirilmeyen sözler. Bunlara güvenimiz yok. Yaşandı ve görüldü. Diyarbakır’da söylenecek sözlerden çok Ankara’da, Samsun’da, Rize’de ne söyleniyor, o önemli. Bu ülkenin sorunlarını biz ancak ortak yaklaşımla çözebiliriz. Ankara’da söylensin, Samsun’da söylensin, Başbakan’ın memleketidir Rize’de söylesin, gitsin Rize’de o belediye başkanına desin ki sen nasıl bir halkın kadınlarını aşağılarsın diye eleştirsin. İnanıyoruz ki, boykot edenlerin sayısı evet ve hayır oylarından yüksek çıkacak. Yani sandığa gitmeme daha yüksek olacak. Bunu Türkiye geneli için söylüyoruz. Bölgedeki atmosfer tabi çok farklı. Yüzde 100 boykot diyen yerler de var. Ayrıca AKP’nin şöyle bir yaklaşımı var, o da şu:AKPdemokratikleşme projesine gerçekten demokratik yaklaşsaydı,bölge halkının desteğini alabilirdi. Ama bunu tercih etmiyor. Tam tersine adım atmayacağım, ama sizi de kandırıp peşime takacağım yaklaşımı içinde. Bunun da bölgede karşılığını bulmadığını görecek bölgede."

'GENEL AF' SÖYLEMİ OYLARI ETKİLER Mİ?

"Bölgedeki siyasal bilinç çok yüksek.CHPoradakileri sorunları aş iş diyor ama evet ekonomik sorunlar fazla ama insanların birinci gündemi siyaset. Onun için bölge seçmeninin oyları, siyasal tercihlere göre çok kendini belirliyor, yüzer- gezer; iki demeçle kamuoyu yaratılarak alınacak oylar değil. Ortaya söylenmiş laflardan oy alırım hesabı çok yanlış. Ama Kılıçdaroğlu genel aftan bahsetti diye bölge insanının politik tutumundan vazgeçip hayır cephesine geçeceğini düşünmek saflık olur. Kemal Bey’in yaklaşımı ayrı değerlendirilebilir. Eğer “genel af” genel olarak bir Kürt sorununun barışçıl demokratik çözümü konsepti içinde bir yere oturuyorsa, bir anlamı vardır. Ama bu genel konsepti bir yana bırakıp, ‘Bunlar (PKK) silah bıraksın karşılığında biz onları affedelim gibi bir yaklaşımla bunu dile getiriyorsa, bunun karşılığı olmadığını herkes biliyor. Genel af ile birlikte dağda olan kişilerin gelip siyasal sosyal yaşama katılmaları ve önünün açılması da önemlidir. Genel af ile birlikte ki dağdakilerin düz ovada siyaset yapmasının yolunu açan, toplumsal hayata katılmasını sağlayan yasal düzenlemeye ihtiyaç olacaktır. Ama şu anki söylem, bu ihtiyacı tam karşılamıyor. Kürt sorunuyla ilgili hiçbir çözüm üretmeyip sadece af diye bakarsan bu sorunu çözmez."

ÖZAL ÖLMESEYDİ TÜRKİYE BU SORUNU ÇÖZERDİ

Kışanak, Öcalan’la 1993 yılından beri temas yürütüldüğünü ve bunun gizli -saklı yapılmadığını söyledi. Kışanak’ın bu sözleri 17 Nisan 1993’de hayatını kaybeden 8.Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın bazı danışmanları aracılığıyla Öcalan’la temas kurduğu iddialarını akla getirdi. Kışanak bu konudaki soruya “O dönemde devlet adına görüşmeler yapıldığını düşünüyorum. PKK Özal’ın ölümünden üç gün önce ateşkes ilan etmişti. Ancak ölümünden sonra ateşkes sona erdi. Özal ölmeseydi Türkiye bu sorunu 17 yıl önce çözmüş olabilirdi” dedi.

Vatan 



Bu haber 1,025 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,125 µs