En Sıcak Konular

Yüksekova'da asıl üstü örtülen...

29 Ağustos 2010 09:38 tsi
Yüksekova'da asıl üstü örtülen...

Yüksekova'da asıl üstü örtülen PKK-JİTEM arasındaki uyuşturucu rantıydı...

Asker, polis ve itirafçılardan kurulu Yüksekova Çetesi Davası, 15 yıllık yargı oyalamasının ardından zamanaşımından düştü. Yüksekova çetesinin yargı önüne çıkmasını sağlayan Jandarma İstihbarat Astsubayı Hüseyin Oğuz, davanın asıl unsurlarından birinin PKK-JİTEM ekseninde gelişen uyuşturucu ticareti olduğunu söylüyor.
 
15 yıllık yargı oyalamasının ardından Yüksekova çetesinin üstü örtüldü. Davanın "müşteki" sıfatıyla pek çok mağduru var. Ancak konunun gözden kaçan asıl mağdurlarından biri de Yüksekova çetesinin yargı önüne çıkmasını sağlayan Jandarma İstihbarat Astsubayı Hüseyin Oğuz. Bu konunun peşine düştüğü için defalarca ölüm tehlikesi atlattı. Verdiği mücadele süresince defalarca sürgüne uğradı. Askeri mercilerden sonuç alamayınca sivil savcıya bildiklerini anlatıp emekliye ayrıldı. Onun Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi savcısına verdiği ifadelerin sonucunda da Yüksekova çetesi yargı önüne çıktı. Hüseyin Oğuz, verdiği tüm mücadeleye rağmen konunun bugün üstünün örtülmesi ile ikinci kez hüsrana uğradığını belirtiyor. "Bir kez daha mağdur edildim" diyen Oğuz Yüksekova davası ile ilgili çok önemli başka bilgilere de dikkat çekiyor. Davanın daha çok faili meçhullerle ilgili gündeme geldiğini söyleyen Oğuz, konunun asıl unsurlarından birinin PKK-JİTEM ekseninde gelişen uyuşturucu ticareti olduğunu kaydediyor. Yapılan sevkiyatın bir ucunda PKK, diğerinde köy korucuları ve JİTEM üyeleri olduğunu kaydeden Oğuz, bu davada asıl bu skandalın üstünün örtüldüğünü savunuyor. Oğuz, 12 yıl çobanlık yaptım ailemin geçimini temin etmek için. Ama maalesef işin üstünü örttüler." diyor.

Yüksekova çetesi, Hüseyin Oğuz ve JİTEM bünyesinde faaliyet gösteren PKK itirafçısı Kahraman Bilgiç'in 1996 yılında Diyarbakır DGM savcısına verdiği ifadelerle deşifre oldu. Verilen ifadelere göre bölgede PKK adı altında para toplama faaliyetleri yürütülüyor, uyuşturucu kaçakçılığına yönelik operasyonlarda şahsi çıkar karşılığında kanunsuz uygulamalar yapılıyor, bölgenin ileri gelen aile mensupları kaçırılarak fidye isteniyordu. K.Irak'tan Türkiye'ye yönelik olarak kaçakçılık yapılıyor ve tüm bu faaliyetler bizzat eski Yüksekova Tugay Komutanlığı Kurmay Başkanı Albay Hamdi Poyraz, Yüksekova Sınır Tabur Komutanı Yarbay Kanber Oğur ve eski Dağ Komando Tabur Komutanı M. Emin Yurdakul'un bilgisi dahilinde cereyan ediyordu. Tutuklamaların ardından Diyarbakır DGM'de açılan dava 22 Mart 2001'de sonuçlandı. Mahkeme, Binbaşı Mehmet Emin Yurdakul'u çete kurmak, gasp ve bombalamaya azmettirmekten 25 yıl hapse mahkûm etti. Diğer sanıklara da çeşitli cezalar verildi.

Ancak Yargıtay 6. Ceza Dairesi, 2002'de yerel mahkemenin kararını, 'eksik soruşturma' gerekçesiyle bozdu. Bunun üzerine dava bu kez Hakkâri Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Kasım 2003'te verilen kararda yine mahkumiyet çıktı. Bu karar da Yargıtay 6. Ceza Dairesi'nce yine aynı gerekçeyle bozuldu. Hakkâri Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülen davada 18 Kasım 2005 tarihinde bu kez "çete kurma ve üye olma" suçlamasına herhangi atıf yapılmadan beraat kararı verildi. Mahkûmiyet kararlarını bozan Yargıtay 6. Ceza Dairesi beraat kararını ise anında onadı. 28 Kasım 2007 tarihinde aldığı kararla zamanaşımı süresinin dolmasına daha 3 yıl olmasına rağmen davayı düşürdü. Üstelik bu karar, mağdur taraflara da iletilmedi.

zaman



Bu haber 749 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,218 µs