En Sıcak Konular

Rusya Azerbaycan'la da sınır anlaşması imzalayacak

28 Ağustos 2010 16:24 tsi
Rusya Azerbaycan'la da sınır anlaşması imzalayacak Ermenistan'la 2044 yılına kadar üs anlaşmasını uzatarak bölgedeki askeri varlığını garanti altına alan Moskova, Azerbaycan'la da sınır anlaşması imzalayacak.

Geçen hafta Ermenistan'a bir ziyaret gerçekleştiren Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Eylül ayında da Azerbaycan'a giderek Kafkaslar'da dengeleri koruyacak. Ziyaretle ilgili Azeri basınına açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Gümrü askeri üssü ile ilgili imzalanan anlaşmanın bölgede mevcut dengeler açısından tehdit oluşturmadığını söyledi.

Rusya ve Azerbaycan sınır bölgesinde tartışmalı alanlarla ilgili uzun süredir devam eden çalışmalar tamamlandı. Medvedev'in Bakü ziyaretinde sınır anlaşması ve Samur nehrinin kullanımı ile ilgili anlaşmalar imzalanacak. Azerbaycan'ın Rusya'nın stratejik bir ortağı olduğunu söyleyen Lavrov, "Güney Kafkasya ve Hazar Bölgesi'nde stratejik ortaklığımız çok önemli. Çok yönlü olan işbirliğimiz liderlerin ziyaretinde bir kez daha ele alınacak..." dedi.

Rusya'nın Gümrü üssü ile ilgili anlaşmanın bölgede dengeleri bozmadığını savunan Lavrov, "Ermenistan'ın ikinci büyük kenti Gümrü'de bulunan üssün fonksiyonlarında herhangi bir değişiklik olmadı. Bölgede bulunan Rus üssünün süresi 2044'e kadar uzatılmış oldu. Bunun dışında yeni bir şey yok." değerlendirmesinde bulundu. Rusya'nın Kuzey Kafkasya Askeri Komutanlığı organizasyonu içinde yer alan üste yaklaşık 5 bin personel görev yapıyor.

"YUKARI KARABAĞ GÖRÜŞMELERİ GİZLİ OLDUĞU İÇİN SOMUT SONUÇLAR KAMUOYUNA YANSIMIYOR"

Ancak Medvedev'in Ermenistan Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü üyesi olması nedeni ile herhangi bir saldırıya karşı protokol gereği Erivan'la ortak savunma yapılacağı yönündeki açıklamaları, 'Yukarı Karabağ sorununun güç kullanılarak çözülmesi alternatifinin imkansız hale geldiği' yorumlarına neden olmuştu. Ziyarette uluslararası ve bölgesel sorunların da ele alınacağını ifade eden Lavrov, "Yukarı Karabağ görüşmeleri gizli olduğu için kamuoyunun görebildiği sonuç ortaya çıkmıyor. Görüşmelere katılan birisi olarak bir kısım sonuçların alındığını söyleyebilirim" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'nın da dahil olduğu Minsk Grubu çerçevesinde yapılan görüşmelerde barışçıl çözüm sağlanması için bir çok tartışmalı konu da ilerleme sağlandığını kaydeden Lavrov, "Temel prensipler konusunda taraflar birbirine yaklaştı. Hukuki bir döküman- barış anlaşması- hazırlanması gerekiyor. Burada detaylar daha fazla yansıyacak. Fakat şeytan ayrıntılar da yatıyor..." şeklinde konuştu. Henüz taslak metin üzerinde mutabakat sağlanmadığını kaydeden Lavrov, Minsk Grubu ülkelerinin bakanlar yada başkanlar düzeyinde sorunu tek başına çözmelerinin mümkün olmadığını, anlaşmanın Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin katılımı ile ancak sağlanabileceğini hatırlattı.

(CİHAN)



Bu haber 998 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,853 µs