En Sıcak Konular

Turuncu devrimde üçüncü perde!

0 0 0000 00:00 tsi
Turuncu devrimde üçüncü perde! Ukrayna’da turuncu savaşın üçüncü perdesi açılıyor. Meclis feshedilirken, Moskova yanlısı Başbakan, Turuncu lider Devlet Başkanını cumhurbaşkanlığı seçimiyle tehdit ediyor. Kiev’de neler oluyor? Gazeteci Fikret Ertan iyibilgi okurları için yor

2004 yılında Kiev’in bağımsızlık meydanını dolduran binler, tarihte eşine sık sık rastlanmayan bir sivil devrim gerçekleştirmiş ve Ukrayna’daki Moskova yanlısı Yanukoviç yönetimi, Batı yanlısı Yuşçenko ve Tymeşenko iktidarı ile yer değiştirmişti. Tüm dünyanın dikkatle izlediği bu renkli devrim hareketi, Rusya’nın tepkisine neden olmuş, uluslar arası sivil toplum örgütlerinin bu devrime katkıları dikkatlerden kaçmamıştı.

Ancak devrimin etkisi pek uzun sürmedi. Rusya’dan milyar dolarlar çaldığı iddiasıyla Rus askeri savcılığınca hakkında tutuklama emri bulunan Demir lady Tymeşenko, devrim sonrasında geldiği Başbakanlık makamını sekiz ay sonra terk etmek zorunda kaldı. Devrimin ikinci perdesinde tekrar sahneye çıkan Moskova yanlısı Yanukoviç, 2006 parlamento seçimleri sonrası tekrar koltuğundan olmak üzere.

Batı ile Rusya yanlısı iktidarlar arasında el değiştiren Ukrayna'da siyasi kriz derinleşiyor. Moskova yanlısı Başbakan Viktor Yanukoviç, Meclis'i feshedip erken seçime gitme tehdidinde bulunan Batı yanlısı Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko'yu cumhurbaşkanlığı seçimiyle tehdit etti. Son gelişmeleri 'darbe' olarak nitelendiren Yanukoviç yanlıları, Parlamento'yu kuşatmış durumda. Kiev'in bağımsızlık meydanı yine göstericilerle dolu.
 
Peki, 2004’te ABD ile Rusya arasında ciddi bir “kapışma” alanına dönen Ukrayna’da şu anda neler oluyor. iyibilgi sözü bölge uzmanı, gazeteci-yazar Fikret Ertan’a bırakıyor:

Ukrayna’da ne oluyor?

Bu aslında turuncu devrimin başarısızlığının bir sonucu. Yeni bir seçim yapılsa bile bu gidişin değişmesi çok zor. Ülke ikiye bölünmüş durumda. 15 gün sonra anayasa mahkemesi konuyu ele alacak. Bu kriz anayasa mahkemesi oturumuna kadar böyle devam eder. Eğer mahkeme kabul ederse 27 Mayıs’ta da seçim yapılacak. Bu seçimde Moskova yanlıları önde çıkabilir. Geçen seneki seçimlerde Devlet Başkanı Yuşçenko’nun partileri ikinci üçüncü sırayı almıştı. Seçimlerde bu tablo tekrarlanacak gibi görünüyor.

Kriz nasıl ortaya çıktı?

Kriz Moskova yanlılarının başkanın haklarını kısıtlama çabasıyla ortaya çıktı. Yanukoviç üçte iki çoğunluğa ulaşmak için kimi transfer denemelerinde bulundu. Bu çoğunluğa ulaşınca başkanın veto yeksini kabul etmeme, anayasa değişikliği, Başkanın sorumluluklarını sınırlama gibi bir hakka sahip olacaklardı. Şuanda 250 milletvekiline ulaştılar ancak sözünü ettiğimiz değişimleri yapabilmek için 300 milletvekiline ihtiyacı var. Yuşçenko bunun farkındaydı.

Devrim neden başarısız oldu?

Batı yanlısı iki lider, demir lady Tymeşenko ile Başkan geçinemedi. Koalisyon dağıldı. Aslında burada Sosyalist partiyi vurgulamak gerekiyor. Onlar devrim koalisyonundan ayrılınca birlikte çözülme yaşandı ve karşı tarafın oyları arttı. Hayal kırıklığı yaratan yolsuzlukları da unutmamalı.

Rus-Amerikan ilişkilerine etkisi nasıl olur?

İlişkileri etkiler elbette ancak kriz yaratmaz. İki ülke de sonuca etki etmek için ellerinden geleni yapar ancak çıkan sonuca her ikisi de şimdilik razı olur. Amerika elbette Yuşçenko’nun Başkan olarak kalmasını ister ancak orada olabilecek değişikliğe de karşı çıkamaz. Putin’in politikası da zaten Ukrayna’yı kontrol etmek üzerine. Kafasında şimdilik tam bir hakimiyet kurma projesi yok.

STK’lar tekrar etkili olabilir mi?

STK’lar elbette bir sonraki seçim sürecinde etkili olacaktır. Ancak yapabilecek çok şeyleri yok aslında. Çünkü toplumda devrime karşı ciddi oranda hayal kırıklığı var. Güven kaybı oldu başka bir deyişle.

www.iyibilgi.com



Bu haber 385 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,844 µs