En Sıcak Konular

Kenya’da yeni anayasa yürürlüğe girdi

27 Ağustos 2010 21:08 tsi
Kenya'da yüzde 67 gibi büyük bir oy gücünü arkasına alarak kabul edilen yeni Anayasa yürürlüğe girdi.

4 Ağustos’ta Kenya Halkının yüzde 67 oyu ile kabul edilen yeni anayasası başkent Nairobi’deki Uhuru Park’ta düzenlenen devlet töreni ile resmen yürürlüğe girdi. Tören sabah saat 08.07’de Katolik Kilisesi Kardinali John Njue’nin dua etmesi ile başladı. Cardinal Njue anayasaya muhalefet eden “Hayır” bloğunun içinde yer almıştı. Yaptığı kısa konuşmada hala anayasadaki bazı maddelere karşı olmasına rağmen halkın referanndumla kabul ettiği anayasayı benimseyeceklerini söyledi.

Kenya’daki kiliseler Müslümanlara ait Kadı mahkemelerini yasal hale getirdiği ve kürtaja izin verdiği hazırlanan anayasaya karşı çıkmışlar referandumda “Hayır” oyunu kullanacaklarını açıklamışlardı.

Anayasa kabul törenine Kenyalıların geniş ilgi gösterdiği görüldü. Eski Kenya devlet başkanları , halihazırdaki Kenya Devlet Başkanı Mwai Kbaki ve Başbakanı Raila Odinga’nın hazır bulunduğu törene parlamento üyelerinin hepsi katıldı.

Törene katılan yabancı konuklar arasında Gana eski Devlet Başkanı John Kufuor, Nijerya eski Devlet Başkanı Olesagun Obasonjo, Tanzanya eski Devlet Başkanı Benjamin Mkapa ve BM eski Sekreteri Kofi Annan hazır bulundu. Törenin en sürpriz ismi kuşkusuz Uluslar arası Ceza Mahkemesi’nin hakkında tutuklama kararı verdiği Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir’di.

Kenya ulusal marşı okunduktan sonra Başkan Kbaki uzun bir konuşma yaptı konuşmasında Afrika’nın en modern anayasasını kabul ettiklerini yeni anayasanın kişisel özgürlükleri, basın yayın özgürlüklerini, insan hak ve adaletinin sağlanmasında geniş haklar tanıdığını Müslüman ve Hıristiyanlar arasında tam eşitlik sağladığını söyledi.

Başkan Mbaki yeni anayasa bağlı kalacağına yemin ederek konuşmasını “BBu yalnız yeni bir anayasa değil yeni bir Kenya’dır diyerek sona erdirdi.

Başbakan Odinga ise yaptığı konuşmada yeni anayasanın özgürlükçü ve demokratik bir anayasa olduğunu söyleyerek Afrika ülkeleri için bir model olacağını söyledi.

Parlamento üyelerinin yemin etmesinden sonra tören Kenya’nın ulusal sanatçılarının verdiği konserle sona erdi.

dunyabulteni



Bu haber 709 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,552 µs