En Sıcak Konular

Mahkeme başkanından Perinçek'e: Bir savaşın tarafı değiliz

27 Ağustos 2010 20:04 tsi
Ergenekon davasının talepler bölümünde Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, Beşiktaş'ta bulunan İstanbul Adliyesi'ni terör örgütüne, hakim ve savcılarını da örgüt üyesine benzeten sanık Doğu Perinçek'e, "Bir savaşın tarafı değiliz." çıkışını yaptı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında mahkeme başkanlığına vekalet eden Hasan Hüseyin Özese, davanın tutuksuz sanıklarından Cumhuriyet gazetesi eski imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk'un 21 Haziran 2010 tarihinde yaşamını yitirdiğine ilişkin nüfus kayıt örneğinin ellerine ulaştığını belirtti.

Başkan Özese, İstanbul Emniyeti'nin Mart 2001'de düzenlediği change otomobil çetesine ilişkin operasyonda gözaltına alınan ve iddianameye temel oluşturan iddiaları ortaya atan Tuncay Güney'in durumuna ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan gelen evrakı açıkladı. Savcılıktan gelen yazıda, "Tuncay Güney hakkında yürütülen soruşturmanın devam ettiği, Kanada makamlarından 31 Mayıs 2010 tarihinde adli yardım talep ettiği" kaydedildi.

Taleplerin dinlendiği bölümde Ergenekon iddianamesine göre mahkeme salonundaki tutuklu sanıkların, "Darbeye zemin hazırlama suçundan" hapis tutulduğunu belirten tutuklu sanık Oktay Yıldırım, "Peki darbeyi yapacaklar nerede? Ben örgütsem liderim nerede? Sizin lideri buraya getirmeniz gerekiyor." şeklinde konuştu.

Konuşmasında HSYK'nın atamalarına da değinen Yıldırım, kurula getirilen korsan kararnameyi de savundu. HSYK'nın yargıçların amiri konumunda olduğu halde Adalet Bakan'ı istemediği için atama yapamadığını belirten Yıldırım, özel yetkili mahkeme üyelerinin hükümet tarafından korunduğunu iddia etti. Adalet Bakanlığı'nın hakim ve savcıların yerlerinin değişmesine karşı çıkma sebebi olarak seçimleri gösteren Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: "Bizim burada tutulmamız devam ettikçe seçimlerde bizim üzerimizden rant sağlanacak. Bu tiyatro burada bunun için devam ettiriliyor. Burada bir tiyatro oynanıyor. Yargılama yapılmıyor."

Konuşması boyunca ses tonunun yüksek olduğu gözlenen Yıldırım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Sanayi ve Ticaret Bakanı'nın insanları tehdit ettiğini ileri sürdü. Yıldırım, "Sayın heyet, yoksa siz de mi tehdit ediliyorsunuz?" dedi. Bunun üzerine araya giren Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese; "Bizi kimse tehdit edemez. sesinizi yükseltmeyin, sizi duyuyoruz. Ortamı germenin bir anlamı yok. Burada yargılama yapıyoruz. Burası tiyatro salonu da değil." dedi.

Perinçek, Beşiktaş adliyesinde yasadışı örgütlenme olduğunu savunarak, "Beşiktaş Adliyesi'ne, Türk yargısı giremiyor. Orada Türk hukuku işlemiyor. Orada geçerli olan, ABD'nin Türkiye'ye dayattığı operasyondur. Beşiktaş Adliyesi, Türkiye'nin egemenlik alanı dışında, gizli örgütün denetimindedir." iddiasında bulundu.

Perinçek'in konuşmasını bitirmesinin ardından Başkan Özese, "Beşiktaş Adliyesi terör örgütü olamaz. Oradaki hakim ve savcılar da terör örgütü üyesi olamaz. Bir savaşın tarafı değiliz. Türk milleti adına yargılama yapıyoruz. Bu söylediklerinizi yorum olarak algılıyorum." uyarısında bulundu. Perinçek ise, "Yorum değil. Bunu verdiğiniz kararlarla göstereceksiniz." dedi.

Emekli tuğgeneral Velik Küçük ise kendisi ile kapı açarak Türk ordusunu tutukladıklarını ileri sürdü. Kendisi aleyhine bir planın içine sürüklendiğini iddia eden Küçük, "Abdullah Çatlı'da sahte kimlik çıktığını söylediler. Hayır, sahte kimlik değildi. Devlet bana 'Gel Veli Küçük, sen bize çok çalıştın adını değiştiriyoruz. Mehmet Özbey oluyorsun' dese, kimlik verse, tabanca ruhsatı verse pasaport verse sahte olur mu? Kazadaki arabanın bagajından çıkan o kadar silah envantere kayıtlı değil mi? Plan daha o zaman başlamıştı. Veli Küçük'ten gitmesi gerekiyordu"

12 Haziran 2007'de Ümraniye'de bir gecekonduda bulunan el bombası ve patlayıcıların sahibi olmakla suçlanan emekli astsubay Oktay Yıldırım, mahkemeye güvenmediğini belirterek; "Reddediyorum gitmiyorsunuz, müfettiş istiyorum Adalet Bakanlığı göndermiyor." dedi.

Oktay Yıldırım'ın; "Burada başı sonu olmayan bir tiyatro oynanıyor." sözleri üzerine Başkan Özese; "Oktay bey, burası tiyatro salonu değil. Burada Türk milleti adına yargılama yapıyoruz." uyarısında bulundu.


Yıldırım, "Benim kanaatim bu" diye ısrar ederken Başkan Özese bağırmamasını istedi.


cihan



Bu haber 590 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,246 µs