En Sıcak Konular

Özkök Paşa olmasaydı...

0 0 0000 00:00 tsi
Özkök Paşa olmasaydı... Genelkurmay eski Başkanı Hilmi Özkök Paşa döneminde ordu-siyaset gerilimi en aza indi. Bunu sadece Başbakan'ın Başdanışmanı söylemiyor. ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post da aynı iddiada...

Başbakan’ın Başdanışmanı Prof. Tahsin Fendoğlu: “Dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök’ün ileri görüşlülüğü olmasaydı bunlar (AB reformları) yapılamazdı” 

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Prof. Tahsin Fendoğlu, “Türkiye’nin Demokratik Gelişimi ve Avrupa Birliği” adlı kitabında Hükümet’in AB reformlarına dikkat çekerek, “Dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök’ün ileri görüşlülüğü olmasaydı bunlar yapılamazdı” dedi. “Ordu artık hukuken ve fiilen sivil otoriteye tabi olmalıdır” diyen Fendoğlu’nun kitabındaki bazı tespitler şöyle:

Tüm kesimlere eşit ordu

Modern ordu “hukukçu gibi” meşruiyet yorumu yapamaz. İç siyasette “faktör” olmaktan çıkan ordu, milletin tüm kesimlerine eşit mesafede milli bir kurum olarak daha büyük saygı görür.

İslam demokrasiye engel değil

İslam’ın demokratlığına fıkıh da engel değildir. Çünkü fıkha göre, “kesin olmayan her hüküm, içtihada açıktır. İçtihada açık olan her hüküm, ihtilafa açıktır”. Allah, insanlara içtihat için çok geniş bir alan bırakmıştır. Aksi halde, donuk bir yapı söz konusu olurdu.

Washington Post’ta yayınlanan, Dış İşleri Konseyi’nden Steven A. Cook imzalı makalede Mısır, Cezayir ve Türkiye’de "üniformalı adamlar" ülkeyi yönetmese de bu ülkelerin asker egemen ülkeler olduğu değerlendirmesi yapıldı.

Artık asker egemen ülkelerin kaderlerinde sonsuza kadar otoriteci bir biçimde yönetilme olmadığı belirtilen makalede, Türkiye’nin bu durumu kırarak demokrasiye geçişe başladığı ifade edildi. Makalede, genel kanının güçlü Türk Genelkurmayının laikliğe sadık, Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarının 1923’te kurdukları rejimi korumaya adanmış olduğu kaydedildi.

AKP döneminde ordunun etkisi kırıldı

2002 yılından bu yana Türkiye’nin çeşitli İslami grupların varyasyonu olan AKP tarafından yönetildiği belirtilen makalede, AKP’nin "Türk ordusunun kanatlarını kırparak, siyasi sistemi etkilemesini daha da zorlaştırdığı" ifade edildi.

Makalede Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin askeri konularda bir dizi düzenlemeye gittiği belirtildi. Makalede, Milli Güvenlik Kurulu’nun yapısı da değerlendirilirken, Kurul’un görevinin bir danışma organına indirildiği böylece MGK’nın kendi bütçesini bile idare edemediği kaydedildi.

Akşam, Milliyet



Bu haber 509 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,954 µs