En Sıcak Konular

Kadir Özbek açıkladı: İşte asıl sıkıntı !

27 Ağustos 2010 18:56 tsi
Kadir Özbek açıkladı: İşte asıl sıkıntı ! 
HSYK Başkanvekili Özbek: Kritik davalarda görev alan hakim ve savcıların görevden alınmasını istedik.

Kritik davalara hep müdahale eden HYSK'nın bu tavrı Kadir Özbek tarafından bir kez daha teyit edildi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu(HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, devam eden kritik davalarda görev alan hakim ve savcıları sanıklardan gelen şikayet ve bazı sanıkların tutukluluğunun devamı üzerine görevden alınmasını istediklerini söyledi.

CNN Türk televizyonunda katıldığı programda konuşan Özbek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in "İş yükü fazla ve yeni hakim ihtiyacı var ise şayet, mevcut hakim ve savcıların niye görevden alınmasını istiyorlar" sözleriyle ilgili "Mevcutlarla ilgili olarak öneri verildi. Çünkü geçen yılın devamındaki gibi sürekli olarak bize şikayetler geliyordu.Ergenekonsavcıları da vardı. Sayıları fazla değil 2-3 kişiydi." diye konuştu.

Özbek, dünkü açıklamalarında Balyoz davası savcılarına müdahalesiyle gündeme gelenİstanbulCumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in özel yetkili bir savcı hakkında Adalet Bakanlığı'na suç duyurusunda bulunduğunu söyledi. Özel yetkili hakim ve savcıların görev yerinin değiştirilmesi için haklarındaki soruşturma evrakının Kurul'a gelmesinin gerektiğini söyleyen Özbek, "İstanbul başsavcısının oradaki bir savcı arkadaşımızla ilgili olarak, benim verdiğim talimatlara uymadı diye CİGM suç duyurusunda bulunduysa, bu evrakın gereği Adalet Bakanlığı'nın genelgelerine ve mevzuata uymamak diye kınama cezası gerektiren bir eylemin gereğinin yapılması gerekmez miydi? Kınama cezası verilmesi halinde bu arkadaşımızın yerinin kararnameyle değiştirilmesi gerekiyordu." ifadelerini kullandı.

Özbek, Ergenekon davasına bakan hakimin görevden alınmasını 'tutuklulu sanıkları tahliye etmediği' gerekçesiyle istediklerini söylemesi dikkat çekti. Özbek, şöyle konuştu: "Dosyanın içeriğini hakikaten bilmiyorum. İktidar partisinin genel başkan yardımcısı artık bunlar fazla kaldı olmaz diyebiliyorsa, meclis başkanı fazla kaldı diyebiliyorsa. Adalet Bakanı bir söyleşisinde insan hakları ihlallerinin boyutlarına gelmemesi gerekir diyorsa artık ben bunları oradan alsam nolur almasam ne olur. O işi onların temizlemesi lazım. Eğer oradaki arkadaşlar bir takım usulsüzlükler yaptılarsa onun değerlendirileceği yer Kurul'dur. Kurul'da görüşülmeyecekse nerede görüşülecektir."

"HAKİM VE SAVCILARIN GÖREVDEN ALINABİLMESİ İÇİN HAKKINDA SORUŞTURMA OLMASI GEREKİYOR"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'yargı hükumeti engelliyor' sözlerine de siyasetçi üslubuyla cevap veren Özbek, Başbakan'ın yargıyı ayağında pranga olarak gördüğünü öne sürdü. Özbek, "Zaman zaman Başbakan'dan bakanları kapı dışarı koyabileceğini, milletvekillerini sözleri nedeniyle söz ola kestire başı gibi ifadeler duyduk." şeklinde konuştu. Özbek, bu sözlerin referandumu sürecindeHSYKve yargıya karşı yürütülen bir propaganda olarak gördüğünü söyledi. Hakim ve savcıların görevden alınabilmesi için hakkında soruşturma olması gerektiğini belirten Özbek, "Disiplin bölümünde haklarında soruşturma yapılmış arkadaşlarımızın yerlerinin değiştirilmesi gündeme geliyor. Kınama cezası alması durumunda dahi bu arkadaşımızın kararanemeye konma durumu olabiliyor. Bunları getirin dedik. Söylediğimizde tepkiyle karşılandı. Kesinlikle böyle bir yaklaşıma girmeyiz dendi." ifadelerini kullandı.

Özbek, geçen yıl Ergenekon soruşturması hakim ve savcılarının görevden alınması teklifini kendisinin önerdiğini söyledi.

Adalet Bakanlığı'nın kararname taslağını geri çekmesi üzerine HSYK toplantılarına ara verilmişti. Kadir Özbek,Adalet BakanlığıMüsteşarı Ahmet Kahraman hakkında toplantıya katılmadığı ve Anayasal kuruluş olan HSYK'nın çalışmasını engellediği iddiasıyla Yargıtay Başkanlık divanına 19 Ağustos'ta suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Özbek; "Ancak sayın bakanın izin vermemesi halinde yapacak bir şey yok." dedi.

"STATÜKO KORUMA GİBİ BİR AMACIMIZ OLAMAZ"

Refaranduma ilişkin hazırladıkları 'neden hayır' kitapçığıyla ilgili de konuşan Özbek, kendilerine yönelik kampanya yapıldığını savunarak, "Biz kendimizi savunmaya çalıştığımızda 'siyaset yapıyorlar' diyorlar. Maalesef statükoyu korumaya çalıştığımızdan bahsettiler. Statüko koruma gibi bir amacımız olamaz." dedi. Görevi bitiminda Yargıtay'daki odasına döneceğini söyleyen Özbek, "Oradaki odamın büyüklüğü İmralıdaki odadan daha küçük. Bir penceresi var, gökyüzünü bana göstermeyen bir duvar var. Sayın bakanların her biri bir yerde HSYK'yı yerden yere vuruyorlar. Halkı aldatmaya çalışıyorlar. Söylediklerinin bir kısmını kendileri de bilmiyorlar. Yanlış beyanda bulunuyorlar. Bundan çok inciniyoruz. Yargı bunu hak etmedi. Bir hükümet düşünün kendi yargısıyla bu kadar kavga ediyorsa arkasında çok önemli şeyler vardır." şeklinde konuştu. 

cihan

 



Bu haber 1,199 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,544 µs