'tek tip askerlik' dedi | " /> 'tek tip askerlik' dedi | "/>

En Sıcak Konular

Başbuğ da 'tek tip askerlik' dedi

27 Ağustos 2010 18:34 tsi
Başbuğ da 'tek tip askerlik' dedi Orgeneral İlker Başbuğ Genelkurmay Karargahı'nda yaptığı veda konuşması ile görevi yeni Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'e devretti.

İşte Başbuğ'un konuşmasından satırbaşları:

Ülkemize sadakat duygusuyla yaşadık. Kariyerimi bugün noktalıyorum. TSK'nın sahip olduğu kültürde hiç bir şey için ayrım yapılamaz.Askerliğin namusunu canında aziz bilmek. Erdem bizim hayatımızda en değerli sözcüktür. Namus, sadakat, şeref, vicdan, vefa, ahlak, karakter, cesaret erdemle birleşir. Hizmet sürem içerisinde bu kavramlar üzerinde çok çalıştım. Askerle ilgili çok lafın sözün söylendiği ileri geri konuşulan zamanlarda askeri anlatmak çalıştım.

ASKER HAKKINDA HÜKÜMDE BULUNMAK YANLIŞTIR

Asker hakkında hükümde bulunmak çok yanlıştır. Askerlerin olaylara bakış açısı farklıdır.Siviller denize baktığında maviyi, askerler ise derinliği görür. TSK'nın mayası çok güçlüdür. Bu özellik tarihseldir.TSK'nın son derece oturmuş bir yapısı vardır. Mücadelelerle dolu bir meslek yaşamı geçirdim. Güvenliğin sağlanması devlete düşen bir görevdir.

Her devletin güvenlik yapılanması farklıdır, bu konuda standart aranması da doğru.Güvenliğin ekonomik, sosyal ve çevre boyutu da vardır. Günümüzde artık güvenliğin 5 boyutu var. Türkiye bazılarının tüm çabalarına rağmen ayrışmış bir ülke değildir. Türkiye etnik farklar nedeniyle ayrışmış bir ülke değildir . Ortak paydaları olmayan toplumların geleceği de parlak olmaz.

DEVLETLER GEREKEN DURUMLARDA BEDEL ÖDEMEYE RAZI OLMALIDIR

Son yıllarda ülkemiz ve TSK'da benzer bir tehditle karşı karşıyadır. Bu yeni tehdidin en yeni özelliği sanal ortamın denetlenememesinden kaynaklanıyor.Bilişim'in sağladığı olanaklar bilgiler haberler tüm dünyaya yayılabilmekte ve istenilen algı hızla yayılmaktadır.Sanal ortam güvenlik için yeni bir tehdittir Sivil asker ilişkilerinin ayrı bir yeri vardır. Milli Güvenlik içinde sivil-asker ilişkilerinin ayrı bir önemi vardır. Çağdaş toplumlarda askerler sivil otoriteye profesyonel tavsiyeleri yaparken, kural şudur; Yaptıkları tekliflere değer ve verecek ve önemseyecektir. Sivil otoritelerin askeri konulara müdahalesinde sağduyulu davranışlar öne çıkmalıdır. TSK, devlet düzeni içinde yasalarla kendisine verilen görevleri yerine getiriyor.

Toplumun tansiyonunun gereksiz yeri yükseldiğini görmekteyiz. En büyük tehdit terörizmdir. Terörizm özgürlükleri tehdit ediyor. Terör karşısında boyun eğemeyiz, mücadeleye kararlılıkla devam etmeliyiz. Demokrasi haklar sistemidir. Terörizm hiçbir nedenle hoş görünemez, desteklenemez. Kararlılıktaki en ufak bir zaafiyet mücadelede çok büyük bir yara açar. Çok ağır bedeller ödedik, çok acılar çektik. Ama devlet ve milletler gereken durumlarda bedel ödemeye de razı olmalıdır.

TERÖR ÖRGÜTÜNÜN STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİ TSK'NIN BAŞARISIDIR

Terörün düşünme biçimini iyi analiz etmeliyiz.Terörle mücadele devlete, teröristle mücadele ise güvenlik kuvvetlerine aittir. Terörle mücadele devletler tarafından ve topyekün olarak yürütülür.Terörle mücadele yasalar çerçevesinde yürütülmelidir. Bölge halkının desteği mutlaka sağlanmalıdır. Terörön olduğu bölgelerde halkın güvenliği sağlanmaldır. Teröristle masum vatandaşlar karıştırılmamalıdır.Terörle mücadele insan odaklı olmalıdır.Terörle mücadele uzun solukludur. TSK terörle mücadelede 1984'ten beri azimle ve başarı ile sürdürmektedir. TSK terörle mücadelede en güçlü ve tecrübeli ordulardan biridir.Terör örgütünün strateji değişikliğine gitmesinin nedeni TSK'nın başarılı mücadelesidir. 2004'ten yana PKK terör örgütünün eylemleri tırmanışa geçti.Terörün düşüşe geçtiği dönem iyi değerlendirilseydi farklı olabilirdi.

TEK TİP ASKERLİK

TSK'nın veremeyeceği hiç bir hesap yoktur.Tek tip askerliğin uygun olacağı görüşündeyiz.

BAŞARILI OPERASYONLAR MEDYADA YER ALMADI

Bizi rahatsız eden TSK'nın sürekli eleştirilmesi. Asıl sorun art niyetli haberlere ve kişilere inanmayı tercih edenler.Medya TSK'nın yanında mı yoksa karşısında mı sorusunu zaman zaman aklımızdan geçiriyoruz. Bu acı bir deneyim TSK'nın yaptığı başarılı operasyonların medyada yeterli yer almaması anlamak mümkün değildir.TSK kendisine karşı yürütülen psikolojik savaşta zorlanmıştır.

Terörle mücadeleye siyaset üstü bakılırsa, terör örgütü amacına ulaşamaz.Sıkı kuralları olan bir dünya için kuralları olmayan bir dünya ile savaşmak kuşkusuz zordur.Medyanın talep ettiği hıza yetişmek gerçekçi midir.Medyaya bilgi be belge sızdırılması da psikolojik harekattır. İllegal dinlemelerin delil olarak kabul edildiği görmekteyiz.

GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Org İlker Başbuğ, konuşmasının son kısmında ailesine teşükkür etti. Başbuğ "İki yıllık Genelkurmay Başkanlığı görevimin tüm zor anlarında daima yanımda durarak büyük desteğim olan ve her zaman ülkesini her şeyin üstünde tutan eşime ve benim çocuklarım olduğu için kendileriyle daima gurur duyduğum kızım ve oğluma huzurlarınızda teşekkür ederim” derken gözyaşlarına hakim olamadı.

hurriyet



Bu haber 976 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,419 µs