En Sıcak Konular

Facianın nedeni belli oldu

27 Ağustos 2010 18:00 tsi
Zonguldak Türkiye Taş Kömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü'nde meyana gelen patlamada 30 madencinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan grizu patlaması ile ilgili bilirkişi, raporunu tamamladı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve taşeron firma Yapıtek'te çalışan 13 kişi gözaltına alındı. Savcı, 2 kişiyi serbest bırakırken, aralarında Karadon Müessese Müdürü İsmail Güner ile Yapıtek ortaklarından Halim Köse'nin de bulunduğu 11 kişi tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi.

TTK Karadon Yeni Servis kuyusunda yerin 540 metre altında meydana gelen ve 30 madencinin hayatını kaybettiği grizu faciası ile ilgili Zonguldak Karaelmas Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan bilirkişi heyetinin raporu tamamladığı öğrenildi. Söz konusu olayla ilgili hazırlanan ve savcı Ahmet Kozan'a teslim edilen 36 sayfalık raporda galeri açmak için dinamit atılmasının ardından ortaya çıkan metan gazının, havalandırma vantilatörüyle galerinin içine sürüklendiğine dikkat çekildi. Burada gazın patlamasına yol açan ateşleyici unsurun ise büyük olasılıkla yükleyici makinenin elektrik donanımı olduğu belirtildi.

Hazırlanan raporda "Büyük olasılıkla alev sızdırmazlık özelliğini yitirmişdonanımve çalışmayan devre kesiciler olayın nedenidir. Tespitler sırasında kablo bağlantılarının yapıldığı kısımlarda bulunan ve sıkı şekilde kapatılması gereken kapakların uygun şekilde olmadığı görülmüştür. Ayrıca, yükleyici üzerinde aşırı sıcak yüzey oluşma olasılığı vardır." denildi.

Karadon Müessese Müdürlüğü'nde tesis edilen uzaktan gaz izleme sisteminin erken uyarı görevi yapmadığına dikkat çekilen raporda şöyle denildi: "Herhangi bir gaz yükselmesi veya ani degaj meydana geldiğinde ocakta sesli-ışıklı ikaz olmamaktadır. Bu açıdan idare kusurludur. Metan gazındaki yükselme konusunda oldukça yeterli süre olmasına rağmen işyerlerine gerekli ikazın ulaşmaması, bu altyapının sorumlusu olan idarenin kusurudur. Rapor defterindeki kayıtlarda gaz izleme sensörlerinin yerlerinin zaman zaman yüklenici firmanın çalışanları tarafından değiştirildiği ifade edilmekle birlikte, sensörlerin yerleştirme konumları hatalıdır."

Cesedi bulunamayan işçilerden Engin Düzcük'ün asıl mesleğinin aşçılık olduğuna da vurgu yapıldı.

Düzenlenen raporda kusurlar şu şekilde sıralandı: "İdare ve yüklenicinin yönetim kadrosu, güvenli ortak denetim mekanizması kuramadıklarından dolayı ortak kusurludur. Degaj sondajlarını yaptırmamış, tali havalandırmayı tekniğine uygun tesis etmemiş ve işyerlerinde sesli-ışıklı ikaz yapabilen metan detektörü bulundurmayan yüklenicinin ve denetimi gerçekleştirmeyen idarenin teknik elemanları kusurludur. Elektrik altyapısının ve alev sızdırmaz donanımın denetimindeki yetersizlik, idarenin ve yüklenicinin elektrikten ve elektro-mekanikten sorumlu teknik elemanlarının ortak kusurudur."

Düzenlenen rapor doğrultusunda Karadon Müessese Müdürü İsmail Güner ile İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın hazırladığı raporda Gaz İzleme İstasyonu'nda çalışan ve patlamadan kısa süre önce tuvalete gittiği belirtilen maden mühendisi Taşkın Oruç ve puantajına bakmaya giden tekniker Özcan Güneyoğlu ile Yapıtek ortaklarından Halim Köse'nin de bulunduğu 10'u TTK'da, 4'ü Yapıtek'te çalışan 14 kişi hakkında gözaltı kararı aldı. 1 kişi bulunamazken, 13 kişi bugün polis tarafından ev ve işyerlerinde gözaltına alınarak adliyeye sevk edildi. İsimleri öğrenilemeyen 2 kişi ise savcılık tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Yapıtek'te çalışan 1 kişinin ise arandığı belirtildi.
 

CİHAN

 



Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,443 µs