En Sıcak Konular

İran'dan tazminat talebi

27 Ağustos 2010 17:57 tsi
İran Kültür Mirası, Turizm ve El Sanatları Kurumu Başkanı Hamid Begai, İran’ın İkinci Dünya Savaşında zarara uğradığını belirterek, konunun uluslararası arenada hukuken takipçisi olacaklarını söyledi.

İran’ın resmi haber ajansı IRNA’nın haberine göre, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın yardımcılarından olan Begai, İran’ın İkinci Dünya Savaşında işgalinin 70. yıl dönümü dolayısıyla Tahran’da önceki gün düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, ABD, Rusya ve İngiltere’nin İran’ı bir köprü olarak kullanarak savaştan galip çıktıklarını belirtti.

ABD, Rusya ve İngiltere’nin İran’ı 5 yıl süreyle işgalinin ülkeyi 50 yıl geriye götürdüğünü anlatan Begai, "Bu konu, hukuki ve tarihi açıdan takip edilebilir ve biz ciddi olarak bunu takip ediyoruz. Şimdiye kadar konunun takipçisi olmamamız bir zaaftır" ifadelerini kullandı.

Begai, "Deniliyor ki, bu konu artık eskimiş, takip edilecek tarafı yok" görüşüyle ilgili olarak, şunları söyledi: "Benzer konular, bazı ülkelerce uluslararası arenada gündeme getiriliyor. En son olarak Japonya’nın şikayetini buna örnek gösterebiliriz.

Japonya Birinci Dünya Savaşı’nın asıl taraflarından biri olmasına rağmen, ABD bombalarının neden olduğu zararın tazminatını almak istiyor." Konuya ilişkin örnek vermeye devam eden Begai, sözlerini şöyle sürdürdü: "Deniliyor ki Osmanlı Devleti, yaklaşık 105 yıl önce, 1917’de, bir grup Ermeni’yi katletti. Şimdi Osmanlı Devleti ortadan kalkmış, ama hala Ermenistan, Türkiye’den bu konuyla ilgili resmen özür dilemesini ve tazminat ödemesini istiyor." Begai, İran’ın konuyu uluslararası arenada gündeme getirmekle bir sonuç alamayacağı eleştirilerine, "En azından, onların özür dilemelerini sağlayabiliriz. Bu, halkımızın ve ülkemizin çok yararınadır" ifadeleriyle cevap verdi.

"ABD, Rusya ve İngiltere’nin şimdi insan haklarından bahsettiğini" kaydeden Begai, "bu ülkelerin İran’ı işgal ederek faciaya neden olduklarını" söyledi.

Begai, İran’ın konuyu takip etmek istemesinin "Batılı ülkeler için iyi bir haber olmadığını" ve bu ülkelerin bunu engellemek isteyeceklerini sözlerine ekledi.



Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,693 µs