En Sıcak Konular

Ermeniler Akdamar için haç yaptı

0 0 0000 00:00 tsi
Ermeniler Akdamar için haç yaptı Onarılarak müze haline getirilen Akdamar Kilisesi'nin haç kaidesi yapılmış fakat resmi makamlarca müze kapsmında değerlendirildiği için haç konulmasına izin verilmemişti. Fakat kilise açıldıktan hemen sonra Türkiye Ermenileri Patriği Mutafyan, Atilla Koç

Türkiye Ermenileri Patriği 2'nci Mesrob Mutafyan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Kültür Bakanı Atilla Koç'a yazdığı mektupta, Surp Haç Ermeni Kilisesi olarak adlandırdığı Akdamar Kilisesi Anıt Müzesi için metal haç hazırladıklarını belirtti.

Mutafyan, mektubunda haçın kilise kubbesine konulması için izin istedi.

Her yıl eylül ayına rast gelen Kutsal Haç Bayramı'nda, saat 10.00 ile 12.00 arasında dini bir ayin düzenlenmesi ricasının da yer aldığı mektubun, İçişleri Bakanlığı tarafından değerlendirileceği, bakanlığın konuyla ilgili olarak, Dışişleri ile Kültür ve Turizm Bakanlıklarının görüşüne başvuracağı öğrenildi.

Mutafyan, Akdamr Kilisesi'nde gerçekleştirilmesini istediği ayin için kilisenin mihrabının da aslına uygun olarak restore edilmesin istedi.

Türkiye Ermenileri Patriği 2'nci Mesrob Mutafyan'ın Başbakanlık ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yazdığı mektupta Akdamar Kilisesi Anıt Müzesi için metal haç hazırladıklarını belirterek, haçın kilise kubbesine konulması için izin istedi.

Restorasyonu yaklaşık 4 milyon YTL'ye mal olan ve 26 Mart günü ziyaretçiye açılan Akdamar Kilisesi Anıt Müzesi üzerine haç konulup konulmayacağı, kilisede yılda bir kez ayin yapılıp yapılmayacağı tartışmaları devam ediyor.

Türkiye Ermenileri Patriği 2'nci Mesrob Mutafyan, ayin konusunda Başbakanlık ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bir mektup yazdığını açıklamış, mektubun içeriğinde dini bir ayin için izin istediğini söylemişti:

"AYİN İÇİN KİLİSENİN MİHRABI DA ONARILSIN" İSTEMİ

Mutafyan'ın mektubu şöyle:

"İzninizle kültür ve turizm konusundaki birkaç düşüncemi arz etmek istiyorum. Restorasyonu tamamlanan Van Gölü'nün Ağtamar Adası'ndaki Surp Haç Ermeni Kilisesi'nin açılışıyla ilgili olarak izninizle bazı önerilerde bulunmak istiyorum.

Kilisenin tüm eski fotoğraflarında kubbenin üzerindeki haç işareti açıkça görülmektedir. Restorasyonun aslına uygun olarak gerçekleştirilmesi açısından, tarafımızıca hazırlanan metal haçın kilisenin kubbesi üzerine konulması konusunu yüksek tensibinize sunarım.

Ayrıca kilisenin adının 'Surp Haç' olması nedeniyle her yıl eylül ayına rastlayan (bu yıl 16 Eylül'de) Kutsal Haç Bayramı'nda Ağtamar Festivali düzenlenmesini öneriyorum. Bu festival her yıl yöreye bir çok yerli ve yabancı turist çekecektir. İstanbul'dan korolar, Van yöresinden de folklor ekipleri bu festivale renk katabilirler. Sabah saat 10.00 ile 12.00 arası kilisenin eski mihrabı aslına uygun olarak restore edilerek (bu konuda ustalarımız yardımcı olabilir) dini bir ayin düzenlenebilir, hemen akabinde de Van Valimizin riyasetinde koro konserleri, folklor ekiplerinin gösterileri düzenlenebilir. Bu festival konusunu da yine yüksek tensiplerinize sunuyor, başarılarınızın devamı için Yüce Allah'a dua ediyorum."


haberturk



Bu haber 379 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,567 µs