En Sıcak Konular

30 STK, 'evet' oyu kullanacağını açıkladı

27 Ağustos 2010 13:13 tsi
Van'da aralarında Van Düşünce Platformu'nun da bulunduğu 30 sivil toplum örgütü, ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, referandumda 'evet' oyu kullanacaklarını açıkladı.

STK'lar, açıklamanın herhangi bir partiye oy vermek ya da karşı olmak anlamana gelmediğini belirterek, "Ülkemizin geleceğinin oylandığı bilinciyle hareket edilmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Caddesi'nde bulunan bir lokantada yapılan basın açıklamasının metnini katılımcılar adına Van Öğretmenler Derneği (VÖDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Şen okudu.

Şen, Türkiye'nin son derece hassas bir dönemden geçtiği bugünlerde, Van ilinde faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşları olarak ülkenin geleceğinin oylanacağı, 12 Eylül tarihinde yapılacak olan halk oylamasında inisiyatif almayı ve halkı bu konuda bilgilendirmeyi görev bildiklerini söyledi.

Türkiye kamuoyu siyasi partileriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla ve akademik çevreleriyle birlikte uzun zamandır yeni bir anayasanın gerekliliği konusunu yüksek perdeden dile getirdiğini vurgulayan Şen, "Gerçekten de artık Türkiye'deki değişimi hızlandıracak, çağımızın gereklerine cevap verecek, birlik ve beraberliğimizi tesisine katkı sağlayacak, bütün kesinleri kucaklayacak özgürlükçü ve demokratik yeni bir anayasa kaçınılmaz olmuştur. Huzur ve barışı, birlik ve beraberliği koruyacak demokratik sivil bir anayasa talebeni toplumda canlı tutmak ve anayasa paketine 'evet' demek için burada toplanmış bulunmaktayız. Elli yıllık askeri cunta anayasalarını yerine geniş özgürlüklerin olduğu, evrensel hukuka dayalı, birine başka ötekine başka değil, herkesi aynı gören, herkesi birinci sınıf vatandaş gören ben ve öteki oluşturmayan, bizim mahallenin insanları ve değerleri şeklinde ayrımcılık oluşturmayan, ayrı duygu ve düşünceleri ortak payda altından toplaya ve bilen bir anayasanın kısmen olsa vuslatını yaşamayı araştırmaktayız. Bu görüşleri tamamen siyasi kimlikten arınarak dile getirdiğimizi ve özgürlük alanlarının genişlemesi için ekonomide, sosyal hayatta, hukukun gerçek üstünlüğüne kavuşmak için burada bulunan sicil toplum kuruluşları adına bütün benliğimizle referandumuna 'evet' diyoruz ve bu suretçe sandıktan evet çıkması için gayret edecek, referandumun hayati önemi halkımıza anlatacağız." dedi.


"REFERANDUM SÜRECİ BİR DEMOKRASİ İMTİHANI OLACAK"

Ortak temennilerinin ise referandum sürecinin barış içinde, demokrasiye yakışır ve yeni kavgalara yol açmayacak biçimde sonuçlanması olduğunu kaydeden VÖDER Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Şen, "Referandum süreci aynı zamanda herkes için bir demokrasi imtihanı olacaktır. Bizler Türkiye'nin bu demokrasi sınavından başarıyla geçeceğine yürekten inanıyoruz. Her şeyden önce referanduma sunulan anayasa değişikliği paketinde yer alan değişikliklerde 'hayır' demeyi gerektirecek hiçbir husus görmemekteyiz.

Paketin içeriğiyle ilgili tartışmalara da değinen Şen, "Yeterli olmamasına rağmen bütün değişikliklerin ülkemizde özgürlükleri, katılımcı ve çoğulcu demokrasiyi genişlettiği, hukuk güvenliği, hukuk devleti ve eşitlik ilkesinin yerleşmesine katkı sağlayacağı açıkça görülmektedir. Halen darbe anayasası ile yönetilen bir ülkede, tüm siyasi partilerin sivil toplum kuruluşlarının, iş dünyasının ve aydınların değişmesi gerektiği konusunda görüş birliğine vardığı bir anayasanın bazı maddelerinin değiştirilmesi söz konusu olduğunda belli bir kesimin daha önce savunduğu ilke ve değerlerden vazgeçerek, ısrarla 'hayır' demesini de doğrusu demokrasi sınavı bakımından çok düşündürücü ve manidar bulmaktayız. Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru hakkını, bir daha ülkede darbe korkusu yaşanmaması, yüksek askeri şura toplantılarında ordudan atılan askerler için yargılama yolunun açılmasını, memurlara toplu sözleşme hakkının verilmesini, yargı üzerindeki Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun baskısının kalkmasını ve tüm bu maddelerin de içinde yer aldığı referandum paketini yetersiz bulsak da 'evet' diyoruz. Referandumda 'evet' oyu kullanmanın herhangi bir partiye oy vermek ya da herhangi bir partiye karşı olmak anlamanı gelmediği bilinmeli, ülkemizin geleceğinin oylandığı bilinciyle hareket edilmelidir." şeklinde konuştu.

 cihan



Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,728 µs