En Sıcak Konular

Afla çıkan 3 bin kişi hırsızlıktan cezaevinde 

0 0 0000 00:00 tsi
Kamuoyunda 'Rahşan affı' olarak bilinen ve 2000 yılı Aralık ayında yapılan düzenlemeden yararlanarak şartlı tahliye edilenlerin 3 bin 507'sinin yeniden suça karıştığı tespit edildi. En çok işlenen suç hırsızlık.

2000 yılında çıkarılan şartlı salıverme yasasından 22 bin kişi yararlanmış, bu kapsamdaki hükümlüler cezaevinden tahliye edilmişti.
Bunu adam yaralama, uyuşturucu ve 'Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu'na muhalefet suçları izliyor. Salıverilenlerin 60'ı hakkında adam öldürme, 31'i hakkında ırza geçme ve 16'sı hakkında fuhuş suçlaması ile dava açıldı.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İstanbul Milletvekili Azmi Ateş, 2000 yılında çıkarılan 'af kanunu'ndan yararlananlar ve yeniden suç işleyenler hakkında Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Bülent Ecevit başbakanlığında kurulan DSP-MHP-ANAP hükümetince çıkarılan kanun, 23 Nisan 1999 tarihine kadar işlenen suçlardan dolayı şartlı salıverme, dava ve cezalarının ertelenmesine imkan veriyordu. Aftan yararlananların bir bölümü 7 yıl içinde tekrar suça karıştı. Af yasası, ilk olarak Rahşan Ecevit tarafından gündeme getirildiği için kamuoyunda 'Rahşan affı' olarak biliniyor.

Bakan Cemil Çiçek, Azmi Ateş'in soru önergesine verdiği cevapta, söz konusu aftan yararlanarak tahliye olanların 3 bin 507'si hakkında yeni suç işlemiyle tahkikat yapıldığını açıkladı. Ceza mahkemelerinden derlenen bilgilere göre, şartla tahliye edilenlerin sayısı 22 bin 60 olarak gerçekleşti. Çiçek'in verdiği bilgilere göre, yeniden suç işleyenlerin yaklaşık dörtte biri hakkında 'hırsızlık' suçlamasıyla tahkikat açıldı. Tahliye edilenlerin 330'unun adı ise 'yaralama' suçuna karıştı. 222 kişi 'uyuşturucu suçu' işledi, 269'u 'Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu'na muhalefet etti. Salıverilenlerin 60'ı hakkında adam öldürme, 31'i hakkında ırza geçme ve 16'sı hakkında fuhuş suçlaması ile dava açıldı.

Adalet Bakanı Çiçek, şartlı salıverilenlerin toplam sayısını 22 bin 60 olarak açıklarken, 3 bin 914 kişi de 10 yıllık ceza indiriminden yararlandı. Tutuksuz yargılanan 362 bin 616 kişi, tutuklu yargılanan 6 bin 476 kişi hakkındaki kamu davası ertelendi. Cumhuriyet başsavcılıklarından gelen bilgiye göre, yukarıdaki sayılara ek olarak, 13 bin 480 tutuksuz, 700 de tutuklu kişi söz konusu af kanunundan yararlandı. Bütün adlî birimlerden alınan rakamlar ışığında, af kanunundan istifade edenlerin toplam sayısı 409 bin 246 olarak belirlendi.


Cezaevleri alarm veriyor

İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Aydın, Bursa, Gaziantep, Konya ve Mersin cezaevleri "alarm" veriyor. Adalet Bakanlığı'nın TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi, CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin'e ulaştırdığı son rakamlar, bu illerdeki cezaevlerinin kapasitesinin 11 bin 89 olmasına karşılık, cezaevlerinde 20 bin 53 tutuklu ve hükümlünün bulunduğunu ortaya çıkardı. F tipi ve ilçelerdeki cezaevleri hariç, metropol kentlerdeki cezaevlerinin toplam kapasitesinin ise 19 bin 755 olmasına rağmen, buralarda 25 bin 551 kişinin kaldığı anlaşıldı.
 
zaman



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,895 µs