En Sıcak Konular

9/11 camii?

27 Ağustos 2010 11:56 tsi
9/11 camii? Jefferson'un paramparça planı Obama'yı kurtarabilir mi? iyibilgi Ankara

Amerika Birleşik Devletleri şu sıralar, tam da Kasım ayındaki kritik seçim sandığı yaklaşırken, 11 Eylül saldırısının yaşandığı “sıfır noktası” yakınlarında bir cami yapılıp yapılmayacağını kilitlenmiş durumda.

Tartışma, bahsettiğimiz zamanlamayla da çakıştığından, işin bir ucu “demokrasi ülkesi”nin sınırlarına da uzanıyor, Başkan Obama’nın Müslümanlığına da!

Beyaz Saray seçim çekişmeleri sırasında açıklanan bir ankette bir çok Amerikalı’nın Obama’yı Müslüman bildiği gerçeği ile yüzleştikten sonra, cami yapımını inanç/ibadet özgürlüğünün temel Amerikan değerlerinden sayan Başkan’ın sesini kısmak zorunda kaldı.

“Sıfır noktası camii”

Gariplik zaten coğrafi konumlanmadan başlıyor. Dünya Ticaret Merkezi Kuleleri’nin yıkıldığı yer olarak anılan “ground zero”nun sadece 150 metre yakınında faal bir cami var aslında ve yeni cami fikri yüzünden sinir krizi geçirenler bunu görmüyor!

Bir başka önemli nokta, yeni cami elbette ibadete de imkan sağlıyacak olmakla birlikte, aynı zamanda ve belki daha da çok bir “sosyal iletişim” merkezi olacağı.

Bunun bir mantığı var; 11 Eylül sonrası İslam’a yönelik haksız saldırıların eritilmesinde bu merkezinde sosyal faaliyetlerle katkıda bulunacağının düşünülmesi.

Aslında şu da söylenebilir; 11 Eylül saldırıları sırasında hayatını kaybeden 3 binin üzerinde insanın içinde Müslümanlar da vardı. Öyle 3-5 kişi de değil. 300’ün üzerinde. Yani sıfır noktasında Amerikalı Müslamanlar’ın da kanı var.

Gayet net anlaşılıyor ki tartışma çoktan politik boyut kazanmış durumda. ABD Başkanı Obama’nın konu ile ilgili açıklaması Beyaz Saray’daki iftar sırasında olmuştu; “Herkes dinlerini yaşama ve uygulama hakkına sahiptir”.

Bu açıklamanın üzerinden çok zaman geçmedi ama üzerinden çok su aktı! Çünkü zaten Obama karşıtı propaganda faaliyetleri bu iskeleye yanaşmıştı.

Örneğin Sarah Palin cami konusunu “gereksiz provokasyon” olarak değerlendirdi. Kimi Cumhuriyetçi senatör ve temsilciler meclisi üyesinin dillerine pelesenk ettiği bir tür “formül” ise kamuoyuna erişmiş durumda…

“Suudi Arabistan’da Sinegog veya Kilise yapılırsa Sıfır Noktası’nda da yapılır”.

Öte yandan bir ülkenin canını bu denli yakan bir felaketin ardından, özellikle burada yakınlarını yitirmiş insanların “hissiyatına” da saygı duymak gerekmiyor mu?

Zaten sorun bu duygunun sömürülmesinden kaynaklanıyor. Cami yapılır, yapılmaz ayrı konu.. Fakat bugün için ABD kamuoyunun istekleri yüzde 68 oranında “hayır” noktasında.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,380 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,451 µs