En Sıcak Konular

Piyasalar Türkiye'yi alkışlarken reytingciler riskleri abartıyor

27 Ağustos 2010 09:22 tsi
Kredi derecelendirme kuruluşu Standart and Poor's'un "Türk hükümeti, genel seçimler öncesinde malî tampon oluşturmada gönülsüz" şeklindeki raporu, ekonomi bürokrasisini kızdırdı.

Üst düzey bir yetkili, "Borç stoku yüksek olan ülkeler görmezden gelinirken borcu düşük olan Türkiye için bütçe riskinden bahsediyorlar." eleştirisinde bulundu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ekonomisine önyargılı bakışlarına bir yenisi daha eklendi. Bütçe disiplininden taviz vermeyen Türkiye'ye ilişkin Standard and Poor's (S&P) çelişkili bir rapora daha imza attı. Riskleri olduğundan abartılı gösteren kuruluş, ekonomi yönetiminin de tepkisini çekti. Türkiye'nin bu yıl yüzde 6,4 olarak büyüyeceğini tahmin eden S&P'nin bütçe ve mali dengelere yönelik endişelerinin çelişkilerle dolu olduğu tespiti yapıldı. Üst düzey bir ekonomi yetkilisi yüksek borç stoku olan ülkelerin risklerinin küçültüldüğüne dikkat çekerek, "Türkiye'nin henüz ortada olmayan risklerine bile vurgu yapıyorlar. Mali kurala ilişkin tartışmaları fırsat bilerek Türkiye'nin güçlü olan yönlerini görmezden geliyorlar. Borç stokunun milli gelire oranı yüzde 80'in üzerinde olan Japonya, İtalya, ABD, Fransa ve Almanya gibi ülkeler görmezden gelinirken, borç oranı Maastricht Kriterleri'nin çok altında olan Türkiye için bütçe riskinden bahsediyorlar. Son derece önyargılı bir raporla yaygara koparıyorlar." dedi. Aynı yetkili S&P, Fitch ve Moody's'in Türkiye ekonomisinin risklerini abartılı gösterdiğine dikkat çekti.

Standard and Poor's tarafından yayımlanan raporda, "Türkiye ekonomisindeki güçlü toparlanmanın, bütçeyi sıkılaştırmaya yönelik tutumları destekleyerek, uzun vadeli ekonomik istikrara katkıda bulunmak için bir fırsat oluşturduğu'' belirtiliyor. Raporda, gelecek yıl yapılacak genel seçimler öncesinde Türk hükümetinin, mali tampon oluşturmada, iç talepteki bu mevcut toparlanmadan yararlanma konusunda gönülsüz olduğu izlenimi edinildiği ifade ediliyor. Diğer taraftan Türkiye'ye verilen not ile piyasanın puanlaması karşılaştırıldığında fark ortaya çıkıyor. Uluslararası piyasaların Portekiz, Macaristan ve Yunanistan'a verdikleri risk primi Türkiye'nin çok üzerinde olmasına rağmen S&P'ye göre bu ülkeler daha itibarlı. Örneğin Portekiz'in risk primi 277,9 puan olmasına rağmen 20 Ağustos itibarıyla kredi notu Türkiye'den beş basamak daha yüksek. Türkiye'ye piyasalar 163 puan verirken kredi notu Türkiye'nin üzerinde olan Yunanistan'ın risk puanı ise 905,1. Risk primleri yüksek olduğu için Portekiz ve Yunanistan Hazineleri daha yüksek faizle borçlanmak zorunda kalıyor. Krizin göbeğindeki Euro Bölgesi üyesi 16 ülkenin altısının notunun en yüksek not olan ve güvenle yatırım yapılabilir anlamına gelen "AAA'' düzeyinde bulunması dikkat çekiyor.

TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTLARI

Kuruluş - Türkiye'nin notu

Standard&Poor's BB+ (pozitif)

Moody's Ba2 (durağan)

Fitch BB+ (durağan)

JCR BB+ (durağan)

Kaynak: Hazine Müsteşarlığı, (*) Uzun vadeli TL

TÜRKİYE'NİN RİSK PRİMİ DÜŞÜK

Ülke - Risk notu

Portekiz 277,97

Bulgaristan 274,4

Hırvatistan 243,5

Litvanya 243,8

Rusya 162,2

Kazakistan 197,9

Macaristan 330,3

Romanya 337,3

Yunanistan 905,1

Türkiye 163

Letonya 330

Vietnam 245,8

zaman



Bu haber 505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,317 µs