En Sıcak Konular

Yunan Hava Kuvvetleri'nde kayıplar korkutuyor

26 Ağustos 2010 18:01 tsi
Yunanistan'ın Girit Adası'nın güneyinde bugün öğle saatlerinde çarpışan F-16 tipi 2 Yunan savaş uçağının 2 pilotu kurtarılırken, üçüncü pilotun cesedine ulaşıldı. Yunan basını, son dönemde hava kuvvetlerinin çok kayıp verdiğine dikkat çekti.

Girit Adası açıklarında çarpışan bir F-16C Block 52+ ile F-16D Block 52+ savaş uçakları, hava kuvvetlerine dahil edilen son parti uçaklar arasında yer alıyordu. 2005 yılında satın alınan uçakların ilk teslimatı 2007 yılında yapılmıştı. Teslimat sırasında bazı uçaklarda tespit edilen arızalar daha sonra giderilmişti.

Kaza yapan F-16'lar, Girit üssünden daha çok gece görevleri ile alçak uçuşlar için havalanıyordu. Lantirn sistemi ile donatılan uçaklar, gece görevlerinde hedefi ayrıntılı şekilde görerek atışın doğru biçimde yapma kapasitesine sahip.

Bugün öğlen saatlerinde gerçekleşen kaza öncesi uçakların dörtlü gruplar halinde eğitim uçuşu yaptıkları açıklanmıştı. Yunan Hava Kuvvetleri, kazaya ilişkin nedenlerin belirlenmesi için henüz erken olduğunu duyurdu. Bu arada Savunma Bakanı Evangelos Venizelos'un Hava Kuvvetleri'nde araştırmaları izlediği bildirildi.

Kaza nedenine ilişkin yapılan yorumlarda, karşılıklı eğitim uçuşu yapan pilotların uçuş kurallarını ihlal etmiş olabilecekleri ifade ediliyor. Kazaya ilişkin teknik arıza ihtimali de gözardı edilmiyor.

HAVA KUVVETLERİNDE KAYIPLAR ARTIYOR

Bugün gerçekleşen kaza ile birlikte Yunan Hava Kuvvetleri, 2004 yılından bu yana 4 adet F-16C Block 52+ tipi uçağını kaybetmiş oldu. İlk can kaybı, 23 Mayıs 2006'da Türk F-16 ile meydana gelen çarpışmada yaşanmıştı. Yunan pilot Konstantino İliaki, hayatını kaybetmişti. Yunan hava kuvvetlerinin F-16C Block 52+ ile verdiği ikinci can kaybı ise 5 Aralık 2007 tarihinde meydana gelmişti.

Bugün yaşanan kaza ile birlikte Yunan Hava Kuvvetleri, barış döneminde çok kaza yapan ülkeler arasında yer aldı. 30 Temmuz'da hava kuvvetlerine ait helikopter kazasında ise 2 asker hayatını kaybetmişti. Düşen Apache helikopter, yeni teslim alınan 12 helikopter arasında bulunuyordu.

cha



Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,446 µs