En Sıcak Konular

Gül: Almanya ile ilişkimiz, derin ilişki

0 0 0000 00:00 tsi
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Federal Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ile biraraya geldi. Gül, sonrasında açıklamalarda bulundu. 

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Gül, Federal Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında iki ülke arasındaki ilişkilerin boyutuna değindi.

Gül, "Türkiye ile Almanya'nın ilişkileri sıradan ilişkiler değildir. Bunlar gerçekten derin ilişkilerdir. Siyasi, güvenlik, kültürel ve ekonomik alanda geniş boyutlu ilişkilerimiz var. Buradaki Türkler'in sayısı ve Türkiye'deki Almanlar'ın sayısı, Türkler'in Alman toplumuna entegrasyonu, bütün bunlar aramızdaki ilişkilerin boyutunu göstermektedir. Ticaret hacmimizin de 20 milyar Euro'yu aştığını belirtmek istiyorum. Türkiye ile AB'nin ilişkileri sözkonusu olduğunda, AB'nin lokomotif ülkelerinden Almanya'nın desteğini teşekkür etmek isterim. Bu çerçeve içinde geçtiğimiz günlerde bir fasıl yine açıldı. Ümit ederiz ki, önümüzdeki hafta ve aylarda bazı fasılların açılması hasıl olacaktır. Bu konuda Türkiye üstüne düşenleri yapmıştır" dedi.

Görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konuları da ele aldıklarını belirten Gül İran ve İngiltere arasındaki esir asker krizine değindi. Gül, "Problemlerin barışçı yollarla çözümüne çok önem veriyoruz. Bu bakımdan Almanya ile sıkı bir işbirliği içindeyiz. Dış politikadaki istişaremize de devam ediyoruz. Türkiye ve İran komşu iki ülke ve biz komşuluk ilişkilerimize çok önem veririz. İngiltere'de bizim müttefikimizdir. Dolayısıyla bu problem ortaya çıkar çıkmaz, biz görüşmeye başladık ve bu konuda görüşmelerimize devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.

Steinmeier ise, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) 50. yıl kutlamalarına davet edilmemesinin Türkiye'ye karşı olunduğu anlamına gelmeyeceğini ifade etti. Steinmeier, "AB'nin 50. yıl kutlamalarında herhangi bir aday ülkeye karşı bir tavır sergilenmedi. AB'nin yeni oluşum sürecini bu yıldönümünde yansıtmak istedik. Bu nedenle aday ülkelerin bu kutlamalara davet edilmeme kararı alındı" dedi. İki ülke arası ilişkilerin çok iyi boyutlarda olduğunu ifade eden Steinmeier, "Almanya için Türkiye'nin önemi birkaç sayıyla kendisini göstermektedir. Almanya'da 2 milyona yakın Türk yaşıyor. Yaklaşık 75 Türk kökenli işveren Almanya'da etkin konumda. Bu nedenle, dünyanın en büyük fuarlarından Hanover'a Türkiye'nin partner ülke olarak katılması da bunun açık bir göstergesidir. Dolayısıyla burada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel'i fuarın açılışında birlikte izleme olanağımız olacak. Ayrıca 70 bin Alman'da Türkiye'de yaşıyor. Öte yandan her yıl 4 milyon Alman Türkiye'de tatil yapıyor. Türkiye ile Almanya arasındaki kültürel ilişkileri daha köklü bir hale getirmek için çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

Türkiye'nin önümüzdeki yıl Frankfurt kitap fuarında olmasının da sevini yaşadığını kaydeden Steinmeier, "Hem Sayın Gül, hem de ben kültürel ortak çalışmalarımızı artırıyoruz. Bu nedenle geçtiğimiz yıllarda Ernst Reuter Vakfı'nı kurduk. Bu vakıf aracılığıyla pek çok alanda iki ülkenin gençlerini bir araya getireceğiz" şeklinde konuştu. Türkiye'nin AB üyelik müzakereleri konusuna da değinen Steinmeier, "AB-Türkiye ilişkileri gelişim göstermektedir. Bu alandaki çalışmalar da hız kazanmıştır. Ayrıca Almanya'nın AB dönem başkanlığı süresince, Türkiye AB yolunda pek çok alanda gelişim gösterecektir" dedi.

Uluslar arası konularda da Gül ile ortak fikirde olduklarını ifade eden Steinmeier, "İngiltere ile İran arasındaki krize diplomatik yollarla çözüm bulunması konusunda hemfikiriz. Lübnan'daki sorunla ilgili Türkiye'nin barışı destekleyici çalışmalarına bizde destek veriyoruz" diye konuştu.

Yarın saban erken saatlerde Berlin'de yeni açılacak olan Türkiye'nin Berlin Başkonsolosluğu'nu gezecek olan Bakan Gül daha sonra Almanya'nın Köln kentine geçecek.
 
haber7



Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,037 µs