En Sıcak Konular

Bağ-Kur'da 'cepten ödeme' bitiyor

0 0 0000 00:00 tsi
Bağ-Kur'luların tedavi masraflarının peşin karşılanması için düğmeye basıldı. Mayıstan itibaren Bağ-Kur sigortalıları da, SSK'lılar gibi herhangi bir ödeme yapmadan tedavi olabilecek. 

Bağ-Kur'luların hastane masraflarını cebinden peşin ödeyip, parasını daha sonra kurumdan alma uygulaması kaldırılıyor. Mayıstan itibaren Bağ-Kur sigortalıları da, SSK'lılar gibi herhangi bir ödeme yapmadan tedavi olabilecek.

Bağ-Kur'luların tedavi masraflarının SSK ve Emekli Sandığı'nda olduğu gibi peşin karşılanması için düğmeye basıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) gerekli mevzuat değişikliğinin çalışmasına başladı. Mayıs başından itibaren de Bağ-Kur şemsiyesi altındaki sigortalılar, hastane masraflarını peşin olarak cebinden ödemekten kurtulacak. SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Sami Türkoğlu, "Yeni uygulamaya imkan verecek tedavi tebliğini bu ay içerisinde yayınlayacağız." dedi. Mevcut uygulamada Bağ-Kur'lular hastaneye gidince harcamalarını cebinden peşin olarak ödüyor. Daha sonra hastaneden aldıkları fatura ile Bağ-Kur'a başvurup parasını geri alabiliyor.

Bağ-Kur'luların sağlık hizmetlerinden ücretini peşin ödeyerek faydalanmasından doğan sıkıntılarla ilgili son şikâyetlerden biri önceki gün bir televizyon kanalının sabah programında dile getirilmişti. Programa katılan Bağ-Kur'lu ailenin karaciğer nakliyle ilgili karşılaştıkları sıkıntılara Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın el koymasıyla konu kamuoyunun gündemine taşındı. Programa katılan Suna Yılmaz adlı ev kadını, eşine organ nakli yaptırmak için uğraşırken yaşadıkları sıkıntıları dile getirmiş, oğlunun karaciğerinin eşine naklinin gündeme geldiğini, ancak Bağ-Kur'lu oldukları için maddî sıkıntılarla karşılaştıklarını anlatmıştı. Ailenin, söz konusu operasyonu yaptırması için tedavi masrafını hastaneye peşin ödemesi gerekiyor. Yılmaz, maddi durumu iyi olmadığı için bu parayı ödemekte güçlük çektiklerini söylemişti.

Başbakan Erdoğan, bu olayın ardından devletin tedavi masraflarını peşin karşılamaması nedeniyle Bağ-Kur'luların yaşadığı benzer sıkıntıların giderilmesi için mevzuatta değişiklik talimatı verdi. Dün Suriye'ye hareketinden önce gazetecilerin bu yöndeki sorularını cevaplayan Erdoğan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'na talimat vererek ailenin tedavisinin gerçekleşmesinin sağlandığını açıkladı. Ardından Bağ-Kur'lular için müjde niteliğindeki açıklamayı yaptı: "Türkiye Cumhuriyeti, sosyal bir devlettir ve bunun gereğini yapar. Aslında o olayın yansımalarında bir şey var. Biliyorsunuz, Bağ-Kur'lu parayı ödeyip sonra tahsil ediyor. Burada bir yanlışlık var ve bunu gidereceğiz. Emekli, SSK'lı nasıl uygulamayla karşı karşıyaysa Bağ-Kur'luyu da aynı noktaya getireceğiz. Onun şu anda yasal düzenleme çalışmalarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'mız yürütüyor. Şu anda böyle olmadığı için bu Bağ-Kur'lu hastalarımız için bir sıkıntı. Ama biz dün konuyla ilgili gerekli talimatı verdik. O artık şu anda bizim kendi takibimizdedir."

Başbakan'ın talimatı üzerine gün boyu toplantı yapan SGK yönetimi, mevzuat değişikliğinin ayrıntılarını müzakere etti. Zaman'ın konu ile ilgili sorularını cevaplayan Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Türkoğlu, "Tedavi giderindeki kurum ayrılığını ortadan kaldıracak düzenlemeyi bu ay içinde yayınlayacağız. Bundan sonra SSK'lılarda olduğu gibi Bağ-Kur'lularda da hastanenin muhatabı kurum olacak. Hastaneye giden Bağ-Kur'ludan para istenmeyecek. Hasta tedavisini olacak. Ödeme, kurum tarafından yapılacak." bilgisini verdi. Yeni uygulamanın devlete herhangi bir ek yük getirmeyeceğini aktardı. "Zaten vatandaşın parası ödeniyordu. Ama masrafların faturası ibraz edildikten sonra." diyen Türkoğlu, parası olmadığı için peşin ödeme yapamayan Bağ-Kur'luların bu sayede mağduriyetine son verileceğini ifade etti.

Öte yandan Anayasa Mahkemesi tarafından bazı maddeleri iptal edildiği için yürürlük tarihi ikinci kez ertelenen Sosyal Güvenlik Reformu'nun devreye girmesiyle bu tür ayrımcılıklar sona erecek. SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur arasındaki farklı uygulamaları ortadan kaldıracak olan reform, sosyal güvenlikte norm ve standart birliği hedefliyor. SGK Primsiz Ödemeler Genel Müdürü Saner Güngör de, geçtiğimiz yıl çıkarılan prim affıyla birlikte Bağ-Kur'luların tedavi hizmetlerinden yararlanmalarının kolaylaştırıldığını anlattı. 20 bin YTL dahi borcu bulunsa prim affına başvurarak borçlarını yapılandıranlardan 4 aylık ödeme yapanların sağlık hizmetlerinden yararlandırdıklarını kaydetti. Başbakan'ın talimatıyla hayata geçirilecek değişikliğin bunun ikinci adımı olacağını ve SSK'lı ile Bağ-Kur'lunun sağlık hizmeti alırken aynı statüye sahip olacağını da sözlerine ekledi.

Zaman



Bu haber 514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,612 µs