En Sıcak Konular

Romanların sınır dışı edilmesi Fransa'yı ikiye böldü

26 Ağustos 2010 17:08 tsi
Fransa’da kamuoyu Romanların sınır dışı edilmesi tartışmalarında ikiye bölündü. Anketler operasyona destek verenlerin oranının neredeyse yüzde 50 olduğunu gösteriyor.

Fransa Perşembe günü yüzlerce Romanı daha sınır dışı etmeye hazırlanırken Romanya’dan iki bakan Paris’e gelerek konuyla ilgili müzakereler yaptı. Öte yandan Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Parisien’in yayımladığı CSA anketi, Fransızların yüzde 48’inin hükümetin kampları dağıtıp Romanların sınır dışı edilmesine destek verdiğini gösterdi.

Kadın, erkek ve çocuklardan oluşan Roman grubunu Charles de Gaulle Havaalanına götüren iki otobüse polisin refakat ettiği dikkat çekti. Hükümet Paris ve Lyon’da bulunan havaalanlarından bugün toplam 283 Roman’ın sınır dışı edileceğini açıkladı.

Romanların sınır dışı edilmesi Sarkozy’nin suç oranının arttığı yönündeki kaygılarını dile getirerek başlattığı mücadele operasyonun bir sonucu. Tartışmalı operasyon sağdan ve soldan siyasilerin, Katolik Kilisesi’nin ve Birleşmiş Milletler Irkçılıkla Mücadele Paneli’nin tepkisini toplarken Sarkozy’nin anketlerdeki desteğinin yükselmesini de sağlamadı.

Bu arada İstanbul'daki Romanlar da sınır dışı Fransa'daki Romanların sınır dışı edilmesini protesto etmek amacıyla İstiklal Caddesi'nde bulunan Fransız Konsolosluğu önüne siyah çelenk bıraktı.

"GÖNÜLLÜ" GİTTİLER

Fransa Göç Bakanı Eric Besson dün yaptığı açıklamalarda hükümetin Romanyalı ve Bulgaristanlı Romanları yurtdışına gönderme operasyonunun daha da güçleneceğini söyledi. Besson bu yılın başından beri çoğunluğu “gönüllü” 8 binden fazla Roman’ın yurtdışına gönderildiğini belirtti.

İçişleri Bakanı Brice Hortefeux ise ellerindeki istatistiklere göre Fransa’da Romanya vatandaşlarının karıştığı suç olaylarında yüzde 138’lik bir artış olduğunu belirtti.

Besson ve Hortefeux, Romanya’nın Romanların entegrasyonundan sorumlu bakanı ve içişleri bakanıyla Paris’te bir araya geldi. Ardından yapılan açıklamada iki ülkenin bu konuda işbirliği içinde çalışacağı belirtildi.

Ortak açıklamada “Romanya ve Fransız hükümetlerinin iki taraflı göç dalgalarını daha iyi yönetme ve dezavantajlı gruplar için entegrasyon politikaları uygulama konusundaki kararlılığı”nın altı çizildi. İki Roman bakan bugün sabah saatlerinde de Fransa Avrupa İlişkileri Bakanı Pierre Lellouche’la görüştü.

 

AVRUPA AYAĞA KALKTI

Avrupa Komisyonu’nun adaletten sorumlu üyesi de Fransa’nın Romanları sınır dışı etmesinden duyduğu kaygıyı dile getirerek, operasyonun AB yasalarına uygun olup olmadığını incelediklerini ifade etti.

 

Avrupa Parlamentosu’nun içindeki en büyük ikinci grup olan Sosyalist blok da Perşembe günü yaptığı açıklamada sınır dışı operasyonunun AB yasalarına aykırı olduğunu savundu. İlerici Sosyalistler ve Demokratlar Birliği’nin lideri Martin Schulz, “Romanların Fransa’da maruz kaldığı muamele şoke edici. Buna karşı çıkmamamız imkansız” dedi.

 

Macar asıllı Amerikalı milyarder yatırımcı George Soros da Fransa’dan “Romanları sınır dışı etmeyi” durdurmasını AB’den ise “kapsamlı bir dahil etme programı hazırlamasını” istedi. Soros, “Avrupa’da erkekler, kadınlar ve çocuklar, bir suç işleyip işlemedikleri konusunda hukuki inceleme yapılmaksızın etnik kökenleri gerekçesiyle sınır dışı edilemez” dedi.

 

HER ŞEY TEMMUZ’DA BAŞLADI

Temmuz ayında bir jandarmanın 22 yaşındaki Luigi Duquenet’yi vurup öldürmesinin ardından ayaklanan onlarca Roman bir polis karakoluna saldırmış ve ağaçları söküp arabaları yakmıştı. Duquenet’nin bir hırsızlık olayı sırasında vurulduğu yazılmış, ancak gencin ailesi oğullarının sürücü ehliyeti olmadığı için polislerle karşılaştığında korktuğunu ve kaçmaya çalışırken vurulduğunu belirtmişti.

 

Olay üzerine acil olarak kabineyi toplayan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy Fransa’da bulunan 300 yasadışı Roman kampının ve gecekondu bölgesinin dağıtılmasını kararlaştırdı.

 

Açıklamada kampların “yasadışı kaçakçılığın kaynağı olduğu, yaşam standartlarının şoke edici derecede kötü olduğu, çocukların dilenciliğe zorlandığı, fuhuş ve suçun merkezi olduğu” belirtildi.

 

FRANSA'DA 400 BİN ROMAN YAŞIYOR

O günden bu yana onlarca kamp dağıtıldı. Fransa’da yasadışı bir şekilde yaşadığı belirlenen Romanlar da sınır dışı ediliyor.

 

Fransa’da şu an toplam 400 bin Roman yaşıyor. Ayrıca Fransa’da Bulgaristan ve Romanya’dan gelen 12 bin Roman daha bulunuyor. Avrupa Birliği vatandaşı olan bu kişiler aslında Birlik’in 27 ülkesine vizesiz girme hakkına sahip. Ancak Fransa’da üç aydan fazla yaşayabilmeleri için oturma izni gerekiyor.

 

Bulgaristan ve Romanya’da yaşayan Romanlar kendi ülkelerinde de ayrımcılığa uğruyor ve sınır dışı edilmeye zorlanıyor.



Bu haber 671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,328 µs