En Sıcak Konular

'TÜSİAD, görüş açıklamamakla tutarsızlığını gösteriyor'

26 Ağustos 2010 11:48 tsi
Denizli Organize Sanayi Bölgesi (DOSB) Başkanı Abdülkadir Uslu, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD)'nin, bir zamanlar sivil anayasa metni hazırlatmış olmasına rağmen referandum için açıklama yapmamasının, tutarsızlığını ortaya koyduğunu söyl

Kendisinin "evet" oyu vereceğini belirten eski TÜSİAD üyesi Uslu, bunun bir siyasi partiye destek veya herhangi bir siyasi zihniyeti belli etmek amacıyla yapılmış olmadığını vurguladı.

Anayasa değişikliği paketini, darbe anayasasının sivilleşmesine yönelik atılan ilk adım larak değerlendiren DOSB Başkanı Uslu, "Bundan dolayı hükümet, anayasa değişikliği taslağı hazırladı. Muhalefet de iki madde hariç 'evet' diyeceğini açıkladı. Hükümet o iki maddeyi çıkarmadı, muhalefet de Anayasa Mahkemesi'ne gitti. Mahkeme, küçük bir düzeltmeyle kabul etti. Muhalefetin buna 'hayır' diyebileceği bir şey yok." dedi. Referandumun siyasi platforma çekilerek AK Parti ile muhalefet partileri arasında bir yarışa dönüştürülmesinin Türkiye'nin demokrasisi açısından yanlış olduğunu belirten Uslu, "Çünkü Anayasa, hiçbir partinin olmaz. Milletin ortak metnidir. Türkiye'nin geleceği, demokrasinin gelişmesi, daha iyi bir demokrasi, demokratik kurum ve kuruluşların yerli yerine oturması, AB standartlarına ulaşabilmek için yapılmış bir çalışma. Aslında yeni bir anayasaya ihtiyaç var, önümüzdeki dönemde mutlaka yapılması gerekir. Bunu her kesimdeki kişiler söylüyor." şeklinde konuştu.

Bu anayasa değişikliğinin yeni anayasanın önünü açacağını ifade eden DOSB Başkanı, "Biz sanayiciler ve işadamları olarak, memleketin önünün açılması için 'evet' diyeceğiz. Muhalefetin 'hayır' demesinin bir anlamı yok, çünkü Anayasa Mahkemesi de bu metinlerin Anayasa'ya uygun olduğunu kabul etti. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ve Anayasa Mahkemesi'ni hükümetin ele geçireceğine dair muhalefetin propagandası var. Bu yersiz. Bu mahkemelerde hükümetin atadığı hiçbir üye yok. Getirilen değişiklikler, bizim yıllardan beri özlediğimiz, istediğimiz, herkesin arzu ettiği, hükümetin, muhalefetin ve sivil toplumun yıllardan beri söylediği şeyler." ifadelerini kullandı.

Kendisinin yıllarca TÜSİAD'da bulunduğuna dikkat çeken Abdülkadir Uslu, derneğin referandumdaki tavrına da ağır eleştiriler getirdi: "Bulunduğum dönem zarfında TÜSİAD Türk ekonomisi, mevcut Anayasa, sistem, demokratikleşme ve Güneydoğu Anadolu ile ilgili birçok çalışma yaptı ve bunları yayımladı. O günün koşullarında TÜSİAD'ın rapor olarak yazıp kamuoyuna sunduğu her şeyi, son yedi senede AK Parti hükümeti yaptı. Daha önce TÜSİAD'ın çalışma yaptığı ekonomide istikrarı, büyümeyi, kalkınmayı getirdi. Türk parasının değerini muhafaza etti. İhracatı geliştirdi. Yapısal sorunların tamamını giderdi ama TÜSİAD, daha bir kere olsun hükümete teşekkür etmedi."

TÜSİAD'ın referandumda görüşünü açıklamamakta ısrar etmesini doğru bulmadığını vurgulayan Uslu, bu tavrı tutarsızlık ve güvenilirlik kaybı olarak değerlendirdi: "Bence bu siyasi bir açıklama olmadığı için anayasa değişikliklerinin doğru olup olmadığını beyan etmesinde bir mahsur ok. Türkiye'de sivil toplum örgütlerinin neredeyse tamamı, TÜSİAD hariç açıklama yaptı. ADD bile 'hayır' diyeceğini söylüyor. Onun için TÜSİAD'ın nötr kalması, kamuoyunda şaşkınlık yarattı. TÜSİAD'ın kendi içindeki tutarsızlığını gösteriyor. Güvenilirlik kaybı bu. Kendilerinin hazırlattığı anayasa paketiyle AK Partinin daha önce hazırladığı anayasa paketi arasında çok az fark var. Önemli olan milletin, memleketin önünün açılması. Memleketin hayrı olan her işte işbirliği yapmalıyız."
 
cihan

 




Bu haber 484 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,985 µs