En Sıcak Konular

Esnafın kredi sevinci

26 Ağustos 2010 11:35 tsi
Başbakan Erdoğan müjdeyi verdi, kredi esnaflara 'cansuyu' oldu...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün açıkladığı ve ''esnafın 1 yıla kadar vadeli kredilerde sadece yüzde 5 faiz ödemesini'' öngören çalışmanın, esnaf ve sanatkarlara ''can suyu'' olduğu bildirildi.

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, yaptığı açıklamada, esnafın son dönemlerde çok sıkıntılı günler yaşadığını söyledi.

Esnafın sıkıntılar nedeniyle, işçi çıkardığını, sıkıntılarını aşamaması halinde ise iş yeri kapattığını dile getiren Dinçer, ''Bu sıkıntılı süreçte Başbakan Erdoğan'ın verdiği sevinçli haber, hepimiz için adeta can suyu oldu'' dedi.

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle, esnaf ve sanatkara Halk Bankası'nın uyguladığı faiz oranının, önceden yüzde 13 olduğunu anlatan Dinçer, şöyle devam etti:

''Bu oranın yarısı, hazineden karşılanıyordu. Şimdi ise oran yüzde 10'a çekildi ve yine yarısı hazineden karşılanacak. Yani esnaf sadece yüzde 5 faiz ödemiş olacak. Kredi borçlarının ödenemediği, çek ve senetlerin yazıldığı şu günlerde bu imkan, hepimize soluk aldıracak. O nedenle çalışmayı hayata geçiren herkese teşekkür ederiz. Aslında gönül isterdi ki, daha fazla destek olsun. Ama demek ki, hazine imkanları buna elverdi.''

SİCİL İTİLAFLARI

Son dönemlerde yaşanan sıkıntılar nedeniyle birçok esnafın kredilerini, çek ve senetlerini ödeyemediğini, kredi kartlarının takibe girdiğini anlatan Dinçer, bu nedenle çoğu esnafın sicillerinde itilaf oluştuğunu bildirdi.

Ancak geçmiş dönemlerde yapılan çalışmalarla sicil affının çıkarıldığını hatırlatan Dinçer, şunları kaydetti:

''Affa rağmen, Bankalar Birliği bunu hayata geçirmiyor. Çoğu kredi talebi olumsuz yanıtlanıyor. O nedenle yapılan bu vergi indirimine, bankaların yasaları uygulamamasından dolayı gölge düşecek. Oysa ki, hepimizi çok sevindiren bu indirim, birçok esnafın yarasına merhem olacak, soluk almasını sağlayacak. Bu nedenle ilgililerin, bankalarda karşımıza çıkan bu haksız durumu ortadan kaldırmak için çalışma başlatması gerekir.''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Tokat'ta düzenlenen mitingde, ''Esnaf kardeşimin kullanacağı kredinin faiz oranını 3 puan daha düşürüyoruz. 1 Eylül 2010'dan itibaren, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle, esnaf ve sanatkarımıza Halk Bankası'nın uygulayacağı faiz oranını, yüzde 13'ten yüzde 10'a çekiyoruz. Bu yüzde 10'luk faizin de yüzde 5'ini Hazine karşılayacak. Yani esnaf kardeşim 1 yıla kadar vadeli kredilerde sadece yüzde 5 faiz ödeyecek'' diye, esnaf ve sanatkarlara müjde vermişti.



Bu haber 518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,035 µs