En Sıcak Konular

Bir varmış yokmuş...

26 Ağustos 2010 09:05 tsi
Bir varmış yokmuş...
'Delillere değil söylemlere dayanarak yazdım' dediği kitabında Ergenekon'un varlığı hakkında şüpheleri olduğunu dile getiren Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın derin yapılanmayla ilgili soruşturmayı yürüten savcılara farklı konuştuğu ortaya çıkt

Yazdığı kitapla 'Balyoz ve Ergenekon davalarını sabote etmeye çalışmak'la suçlanan Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, 'tanık' olarak verdiği ifadede varlığını kabul ettiği örgütü yok saydı. "Delillere değil söylemlere dayanarak yazdım" dediği 'Haliç'te yaşayan Simonlar, Dün Devlet Bugün Cemaat' adlı kitabında Ergenekon diye bir örgütün varlığından şüphe duyduğunu ifade eden Avcı, soruşturmayı yürüten savcılara tanık sıfatıyla verdiği ifadede derin yapılanmanın varlığından ve eylem gücünden bahsetti.

SUSURLUK'A BENZEYEN ÖRGÜTÜ GÖRDÜM

Kitabında "Ergenekon örgütünün varlığı konusunda yazılı belge, doküman, örgütsel faaliyet sayılabilecek bazı ilişkiler varsa da eylemleri konusunda hiçbir ciddi emare yoktur" diyen Hanefi Avcı'nın Ergenekon savcılarına farklı konuşması dikkat çekti. Ergenekon savcılarına verdiği iki sayfalık ifadede Susurluk Komisyonu'na verdiği bilgilerden bahseden Avcı, 2001 yılında yakalanan Tuncay Güney ile yardımcısı Ümit Bağbek'in adının dosyada geçmesi nedeniyle soruşturmayla ilgilendiğini anlattı. İfade verdiği 3 Ergenekon savcısına Tuncay Güney'den ele geçirilen belgeleri incelediğini anlatan Avcı, derin yapılanma ile ilgili kitabında gündeme getirdiği 'varlığından şüpheliyim' iddialarını çürüten şu sözleri söyledi: "O belgelerde gördüğüm kadarı ile Ergenekon yeniden yapılandırılması isimli belge oldukça dikkat çekiciydi. Bu belgede benim Susurluk Komisyonu'na ifade verdiğim dönemde anlattığım ifadelere benzeyen bir örgüt yapılanması, farklılıklar arz etse de mevcut olduğunu gördüm."


Avcı'dan DELiL isteyeceğiz

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın yazdığı kitapla ilgili iddiaları cevapladı. Bakan Ergin, Avcı'nın gelip kendisi hakkında komplo kurulduğuna dair görüşlerini paylaştığını, ancak cemaat yapılanması hakkında tek kelime etmediğini anlattı. Ergin, "Şimdi kitapta benimle cemaatçi yapı hakkında konuşulmış ancak benim bu konuda hiçbir şey yapmadığıma dair bir yorum var. Bu doğru değil. Benimle böyle bir konu konuşulmadı. Biz kitap hakkında inceleme başlattık. Şayet bu incelemede bir şey bulamazsak, Avcı'dan iddialarını kanıtlaması için deliller isteyeceğiz" dedi. Ergin, "Avcı randevu talep etti ve kabul edince de geldi. Kendisine karşı bir komplo olduğuna dair dilekçesini verdi. Yasadışı bir dinleme sarmalı olduğunu, bu dinleme kararlarının yanlış alındığını ve bu dinlemeyi yapanların tespitini istedi" dedi. Ergin,"Konu mahkemeye de intikal etti. Sanıyorum bir noktada Sayın Avcı da tanık olarak dinlenecektir" diye konuştu.


Dink cinayetinde kayırma

Hanefi Avcı'nın hiçbir delile dayanmayan iddialarını sıraladığı kitabında Hrant Dink cinayetini de keyfi yorumları arasına aldı. Avcı, kitabında Dink cinayeti sırasında İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü olan yakın arkadaşı Ahmet İhsan Güner'in görevden alınmasını cemaat operasyonuna bağlıyor. Avcı, kitabında Güner kaynaklı olduğu anlaşılan yanlı ve yanlış bilgiler veriyor. Örneğin İstanbul İstihbarat Şubesi'nin Trabzon'un talebi üzerine Dink'i öldürmeye hazırlanan Yasin Hayal ve ağabeyi Osman Hayal hakkında araştırma yaptığını ve bunu Trabzon'a bildirdiğini, tahkikatı tamamlayarak, dosyayı devrettiğini söylüyor.


Balyoz raporlarını görmedi

Avcı, kitabında Balyoz Darbe Planı belgelerinin sahte ve bir merkez tarafından üretildiğini de iddia ediyor. Mahkeme kararıyla Balyoz belgelerini inceleyen TÜBİTAK, delillerin gerçek olduğunu rapor etmişti. TÜBİTAK Başuzmanı Burak Bayoğlu ve uzmanlar Ünal Tatar ile Yılmaz Çankaya'nın raporunda incelenen dosyalarda teknik bir çelişkinin yanı sıra sahtecilik bulgusu bulunmadığı belirtilmişti.


Kasetteki Ergenekon izini görmedi

Avcı'nın kitabında yer verdiği olaylardan biri de Deniz Baykal'ı istifaya götüren kaset skandalı oldu. Avcı, Baykal'ın istifa etmesine neden olan kasetin 'cemaat işi' olduğunu iddia etti. Oysa ki Baykal'ı istifa ettiren kasetin izi Ergenekon tutuklusu Ergün Poyraz'ın bilgisayarından çıktı. Avcı'nın kitabında değindiği Nuh Mete Yüksel'e gönderilen şantaj kaseti ise Çağdaş Eğitim Vakfı'nın merkezinde yapılan aramada bir kısım bürokratlar hakkında hazırlanmış şantaj kasetleri arasında bulundu. Avcı, başta Tuncay Özkan olmak üzere, Baykal'ı devirmek isteyen Ergenekon sanıklarının faaliyetlerini deşifre eden iddianamedeki telefon görüşmelerini de görmezden geldi.


DELiLLERi YOK SAYIYOR

Avcı, kitabında kanlı Danıştay saldırısı için "Ciddi bir delile dayanmadan Ergenekon'a bağlandı" ifadelerini kullanıyor. Fakat Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin, 'Ergenekon davasıyla birleştirilmesinde zorunluluk bulunduğu' kararına uyarak Danıştay ve Ergenekon davasını birleştirmişti. Avcı, kitabında Cumhuriyet'e el bombası atanlarla Danıştay saldırısını gerçekleştirenlerin aynı eller olması, Ümraniye bombaları ile Cumhuriyet'e atılan bombaların kardeş çıkması gibi sanıkların Ergenekon'da yargılananlarla bağlantısını gösteren delilleri yok saydı.

yenişafak



Bu haber 1,129 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,498 µs