En Sıcak Konular

'Özgür bir ülke için oyum: Evet'

26 Ağustos 2010 11:18 tsi
'Özgür bir ülke için oyum: Evet' 
Yeşilçam'ın ünlü aktrislerinden Hale Soygazi, referandumda 'evet' oyu kullanacağını açıkladı.

'Daha demokratik ve özgür bir ülke' istediğini ifade eden sanatçı, "Referandumda 'evet' oyu çıkarsa demokrasiye ve çoğulculuğa olan inancımız artacak." dedi. Bunun AK Parti'yi desteklemek anlamına gelmediğinin de altını çizdi.

Yeşilçam'ın 'mücadeleci kadın' tiplemesi denilince akla hiç kuşkusuz ünlü oyuncu Hale Soygazi gelir. Oynadığı sayısız filmde haksızlık ve zulme karşı dik duruşuyla göz dolduran Soygazi, gerçek hayatta da tam bir demokrasi savaşçısı. Özgürlüklerin askıya alındığı her dönemde sesini yükselten ünlü oyuncu, referandum için de kayıtsız kalmıyor. 1982 Anayasası için, "Bu bir zulüm anayasasıdır." diyen Soygazi, "Daha demokratik ve özgür bir ülke olmamız için darbe anayasasını tasfiye etmemiz gerekir." diyor. Son olarak 12 Eylül'ün anlatıldığı 'Bu Kalp Seni Unutur mu?' isimli dizide rol alan ünlü oyuncu, referandumda 'evet' oyu vereceğini açıklıyor.

1973'te Saklambaç gazetesinin açtığı yarışmada Türkiye güzeli seçilen Hale Soygazi, bunu Avrupa güzeli unvanıyla taçlandırmıştı. Sinemaya 1972 yılında Cüneyt Arkın'la birlikte oynadığı Kara Murat filmiyle 'merhaba' diyen aktris, 'Bir Yudum Sevgi' filmindeki rolüyle Altın Portakal Film Festivali'nde en iyi kadın oyuncu ödülünü almıştı. Filmi çektiği yıllara geri dönen ünlü oyuncu, 1980 darbesini, "İnsanların işkenceden ölüp sakat kaldığı, sokaklarda korkunun kol gezdiği, demokrasinin askıya alındığı, özgürlüklerin yok edildiği bir atmosfer." olarak tarif ediyor.

Sanatın tüm alanlarında olduğu gibi sinemanın da darbeden olumsuz etkilendiğini dile getiren Hale Soygazi, "Birlikte çalıştığım yönetmenlerden Zeki Ökten, Ali Özgentürk, Atıf Yılmaz ve Şerif Gönen hapse girmişti. 900 film yasaklanmış, Yılmaz Güney'in filmlerini ellerinde bulunduranlara teslim çağrısında bulunulmuştu. Sanatçılara yurtdışına çıkış yasağı getirilmişti." diye anlatıyor. Ünlü oyuncu, "Türkiye'de yaşayan herkesin hele sanatçıların fikirlerini özgürce söylemesinden yanayım." diye konuşuyor.

Anayasa'nın tümünün değişimi için referandumu bir fırsat olarak gören Hale Soygazi, 12 Eylül zihniyetiyle hesaplaşmak gerektiği görüşünde. Referandumda 'evet' oyu verenlerin AK Parti'yi desteklediği gibi bir algıyı da doğru bulmuyor. 12 Eylül anayasasını tasfiye eden hangi parti olursa olsun destekleyeceğini vurguluyor. CHP'nin uzun zamandır bütün kurumlarıyla düzenin bozulmaması için çaba gösterdiğini ve darbelerden rahatsızlık duymadığını savunan Soygazi, bu partinin 'hayır' oyu vermesine de şaşırmadığını söylüyor. "12 Eylül'deki referandumda 'evet' oyu çıkarsa demokrasiye ve çoğulculuğa olan inancımız artacak." diyen sanatçı, 'hayırcı'lara da şu soruyu yöneltiyor: "Hayır dediniz ve anayasa değişmedi. O zaman ne olacak? Bu daha vahim değil mi?"

Ünlü oyuncu, paketteki en önemli değişimlerden biri olarak da kadına, çocuğa ve özürlülere pozitif ayrımcılık maddesini görüyor. Kadın haklarına saygının kağıt üzerinde olduğunu savunan Soygazi, paketteki bu maddeden umutlu: "Tüm kurumlarda kadın haklarına önem veriliyor gibi görünüyor ama iş fiiliyata geldiğinde, iktidar ve para erkeklerin elinde olduğu için, kadın ikinci planda kalıyor. Paket bunu engelleyebilir. Anayasa bu zihniyeti değiştirecek sihirli bir değnek değil ama en azından kadın geniş haklar verecek ve güvence sağlayacak."

zaman
 



Bu haber 751 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,449 µs