En Sıcak Konular

Fişlemeler son bulacak

26 Ağustos 2010 08:30 tsi
Fişlemeler son bulacak

Anayasa paketi, işadamlarının yurtdışına çıkarken kâbusu haline gelen vergi borcu nedeniyle seyahat özgürlüğünün kısıtlanmasına son veriyor.

12 Eylül'de referanduma sunulan Anayasa paketi, işadamlarının yurtdışına çıkarken kâbusu haline gelen vergi borcu ve SSK borcu gibi nedenlerle seyahat özgürlüğünün kısıtlanmasına son veriyor. Anayasa'nın 23. maddesinde yapılan değişiklikle hakkında suç soruşturması ve hakim kararı olmadıkça seyahat özgürlüğü elinden alınamayacak. Havaalanlarında yaşanan utanç tablolaları son bulacak.

HAVAALANINDA UTANÇ YAŞAMAYACAKSINIZ

ESKi HALi

MADDE 23. Herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir. Yerleşme hürriyeti, suç işlenmesini önlemek, sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlamak, sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek ve kamu mallarını korumak; Seyahat hürriyeti, suç soruşturma ve kovuşturması sebebiyle ve suç işlenmesini önlemek; Amaçlarıyla kanunla sınırlanabilir. (Değişik: 3.10.2001-4709/8 md.) Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, vatandaşlık ödevi ya da ceza soruşturması veya kovuşturması sebebiyle sınırlanabilir. Vatandaş sınır dışı edilemez ve yurda girme hakkından yoksun bırakılamaz.

YENİ HALİ

MADDE 23. Herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir. Yerleşme hürriyeti, suç işlenmesini önlemek, sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlamak, sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek ve kamu mallarını korumak; Seyahat hürriyeti, suç soruşturma ve kovuşturması sebebiyle ve suç işlenmesini önlemek; Amaçlarıyla kanunla sınırlanabilir. Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hâkim kararına bağlı olarak sınırlanabilir Vatandaş sınır dışı edilemez ve yurda girme hakkından yoksun bırakılamaz.

Mevcut işleyişte, ceza soruşturması ve kovuşturması geçirenlere yurtdışı yasağı getirilebiliyordu. Yurtdışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması nedeniyle ve hakim kararıyla sınırlandırabilecek. Böylelikle işadamlarının yurtdışına çıkışlarında kolaylık sağlanacak. Seyahat özgürlüğünün kapsamı genişletilecek. Buna göre, hakkında hâkim kararı olmadığı sürece ceza kovuşturması ve soruşturması geçirenler de yurtdışına çıkabilecek.

İpekyol Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın AYAYDIN:

Vergi borcu mağdur etmeyecek

İş dünyası inişli çıkışlıdır. Bugün çok paranız olabilir ya da çok ciddi sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bu yüzden bir işadamının vergi borcu olabilir. Bu gayet normaldir. Borcu olan bir insanın yurtdışına çıkışlarının kaldırılması, bu özgürlüğün elinden alınması bana göre doğru değildir. Her vatandaşın önü açık olmalı. Belki yurtdışına çıkacak yeni işler yapacak, kendine yeni kapılar açacak, kendini geliştirecek ve bu borcunu ödeyecektir. Ama eğer yurtdışı çıkış yasağı varsa bu saydıklarımın hiçbiri gerçekleşmez. Bunun düzeltilmesi gereken bir durum olduğu apaçık ortadadır. Dolayısıyla bu konudaki düzenlemeyi hükümetin vermiş olduğu doğru kararlarından birisi olarak algılıyorum.

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Cemal ŞENGEL

Yurt dışına çıkışta onur kırmaya son

Bir sanayicinin, üreticinin veya bir tüccarın talebine karşılık verecek bir ir düzenleme oldu. Düşünün ki yanınızda 2 bin kişi çalışıyor. Bu işverenin belki sigorta borcu vardır ya da maliyeye borcu vardır. Gümrüğe gidiyor ama yurtdışı yasağı olduğunu öğreniyor. Ne kadar onur kına bir durum? Bu bana göre son yıllarda alınabilecek en güzel bir karar diye düşünüyorum. Bu maddeden çok çok memnunuz. Bir sanayiciye verilmiş bir değer olarak kabul ediyorum bunu. İhracata katkısı da büyük olacak. Çünkü, ihracat demek yurtdışına sürekli çıkmak demek. Ne kadar sık çıkıp iyi ilişkiler kurarsak o kadar ihracatımız da artar.

İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail GÜLLE:

Gümrük kapıları kapnamayacak

İhracat veya ticaret yaparken çeşitli kurumlarla mutlaka ilişkilerimiz oluyor. Bu ilişkiler neticesinde yükümlülüklerini M yerine getiremeyenlerin farklı uygulama- lan olabilir. SSK'ya borçlu olmanız sizin \ I yurtdışına çıkışınızı çok fazla engellemiyor. Ama vergi dairesi ile ilgili gümrük kapıları size kapalı olabiliyor. Bu işin bir şekilde adının konması açısından bu düzenleme büyük önem arz etmektedir. Vergi borçlarını yüzünden işverenin yurtdışına çıkamaması o işadamının işinin engellenmesi anlamına geliyor. Durum bu kadar ciddi boyutta olunca Anayasa-'da böyle bir düzenleme iş dünyasında oldukça önemli sonuçlar doğuracaktır.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet TANRIVERDi:

Herkes dolandırıcı gözüyle baktı

İşadamlan için çok önemli bir düzenleme. Vergi borcuyla ilgili aynı sorunu ben de 2001'de dönemin başbakanı Bülent Ecevit ile Amerika'ya giderken yaşadım. 5 bin liraya yakın vergi borcumun olduğunu havaalanında öğrendim. Bana orada bu ' borç yüzünden seyahat edemeyeceğimi söylediler. Herkes bana dolandırıcı gözüyle baktı. Şaşırıp kaldım. Neyse ki hemen borcumu ödeme imkanım oldu ve iş seyahatime devam ettim. Şimdi bununla ilgili bir düzenleme yapılası çok sevindirici. Hükümete bunun için teşekkür ediyorum.

FİŞLEMELER SON BULACAK

ESKi HALi

MADDE 20. Herkes, özel hayatına ve ail e hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Özel hayatın ve ai I e hayatının giz I i I iğine dokunu I amaz. (Üçüncü cüml e mülga: 3/10/2001-4709/5 md.) (Değişik: 3/10/2001-4709/5 md.) Millî güvenlik, kamu düzeni, suç isl enmesinin önlenmesi, genel sağ I ık ve genel ah I âkın korunması veya başkal arının hak ve özgürl ük-lerinin korunması sebepl erinden biri veya birkaçına bağl ı olarak, usul üne göre verilmiş hâkim kararı olmadıkça; yine bu sebepl ere bağl ı olarak gecikmesinde sakınca bul unan hall erde de kanunl a yetkil i kıl ınmış mercii n yazıl ı emri bul unmadıkça; kimsenin üstü, özel kâgıtl arı ve eşyası aranamaz ve bunl ara el konul amaz. Yetkil i mercii n kararı yirmi-dört saat içinde görevl i hâkimin onayına nul ur. Hâkim, kararını el koymadan itibaren kırksekiz saat için de açıkI ar; aksi halde, el koyma kendil iğinden kalkar.

YENİ HALİ

MADDE 20. Herkes, özel hayatına ve ai I e hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Özel hayatın ve ai I e hayatının gizI i I iğine dokunuIamaz. (Üçüncü cümIe mülga: 3/10/2001-4709/5 md.) (Değişik: 3/10/2001-4709/5 md.) Millî güvenlik, kamu düzeni, suç islenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlâkın korunması veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebeplerinden biri veya birkaçına bağlı olarak, usulüne göre verilmiş hâkim kararı olmadıkça; yine bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de kanunla yetkili kılınmış merciin yazılı emri bulunmadıkça; kimsenin üstü, özel kâgıtları ve eşyası aranamaz ve bunlara el konulamaz. Yetkili merciin kararı yirmidört saat içinde görevli hâkimin onayına sunulur. Hâkim, kararını el koymadan itibaren kırksekiz saat içinde açıklar; aksi halde, el koyma kendiliğinden kalkar. Herkes, kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahiptir. Bu hak; kişinin kendisiyle ilgili kişisel veriler hakkında bilgilendirilme, bu verilere erişme, bunların düzeltilmesini veya silinmesini talep etme ve amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenmeyi de kapsar. Kişisel veriler ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızasıyla işlenebilir. Kişisel verilerin korunmasına ilişkin esas ve usuller kanunla düzenlenir.

Vatandaşın adı, yaşı, adresi, medeni durumu, telefon numarası, pasaport numarası, özgeçmiş bilgileri, resimleri, sesi, parmak izi ancak kişinin rızası ile kayıt altına alınabilecek. Zorunlu haller dışında bu veriler kayda geçirilemeyecek. Kişisel verileri korumaya alan bu Anayasa paketinde fişlemeler de ortadan kalkacak. Fişleme yapanlar yargılanacak. Gerektiğinde, özel bilgilere işlem yasağı getirilebilecek. Herkes kişisel bilgilerinin kayıt altına alınıp alınmadığını öğrenme hakkına sahip olacak.

Sanatçı Metin ŞENTÜRK:

Kör bile olsan 'EVET'i görürsün

Özellikle de sanat camiası için özel hayatta gizliliği çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu Anayasa'da özel hayatın gizliliği ile ilgili çağdaş, medeni, demokrasi standartlarına uyumlu değişiklikler ön görülüyor. Bu demokrasi adına bir yükselişi ifade ediyor. Tabii bundan ziyade engellilere, şehit ailelerine, gazilere, kadınlara ve çocuklara getirilen pozitif ayrımcılık beni daha ziyade ilgilendiriyor. Bu anlamda yapılan değişikliklerin çok olumlu ololduğu kanaatindeyim. 1980 öncesinde ve sonrasında büyük sıkıntılar yaşandı. Dolayısıyla, o eski acıları tekrar yaşamak istemiyorsak elimize geçen bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerektiğine inanıyorum. Bütün bunları dikkate alıp sandığa gidildiğinde o kişinin gözü kör dahi olsa yine "evet" orda görür ve işaretler.

İnsan Hakları Gündemi Başkanı Orhan Kemal CENGiZ:

Özel hayata güçlü koruma geliyor

Kişiye ait bilgilerin onun izni olmadan kayıt altına alınmasının önüne geçilmesi fevkalade olumlu bir gelişme. Bu haliyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Türkiye'nin taraf olduğu diğer uluslar arası sözleşmelerle Türk hukuk mevzuatı daha uyumlu hale gelecektir. Bu açıdan yerinde bir düzenleme. Bu düzenlemeyle birlikte özel hayatın korunması daha da güçlenmiş olacak.

Sanatçı Ediz HUN:

Kanunlar hakkımı koruyacak

Herkes kendi özgür iradesiyle oyunu kullanacak ancak bunu yapmadan önce vatandaşlarımız her iki anayasayı da iyice okuması lazım. Ezbere oy kullanmak hoş değil. Yeni anayasa ufak tefek eksikliklere rağmen gayet modern. Bireylerin kendisi ile ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkının olması ne güzel bir şey. Demokraside her şey sonsuz özgürlük demek değildir. Kendine göre şartları vardır. Dolayısıyla ben kişisel haklarımı koruduğum kadar devletin kanunları da bu haklarımı koruması gerekir. Hayatımda hiçbir zaman şartlanmadığım için bu maddenin son derece önemli ve uygun bir madde olduğu kanısındayım. Makul düşünen bir insanın böyle bir maddeye karşı itirazının olması bence doğru bir davranış olmaz. Ayrıca yeni anayasa girişimi partiler üstü bir girişimdir. Evdeki televizyon cebinizdeki telefon 4-5 ay sonra demode oluyor. Dolayısıyla 28 sene önce hazırlanmış anayasanın belirli değişikliklerle günümüze uyarlanması bence çok doğaldır.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Hüsnü ÖNDÜL:

Vatandaş paranoyak olmayacak

Anayasa'nın böyle bir maddeye ihtilyacı vardı. Çünkü bu ülkede özellikle de her askeri müdahaleler sonrası, fişlemeler artık alışkanlık haline gelmişti. Bu ülkede neredeyse herkes fişlendiğini »W»İ^^B düşünüyordu. Anayasa'ya böyle bir hüküm getirilince artık insanların fişlenmemesi gerektiği benimsenecek ve kamu idaresine bu konuda yükümlülük üstlenmiş olacaktır. Fişlemenin yanında kişisel bilgilerin gizliliği de önem arz eden bir konu. Bu Anayasa ile kişi bilgileri onun isteği dışında kayıt altına alınamayacak. Bunlara artık daha fazla dikkat edilmesi gereken konular olacak. Vatandaşın bu konudaki endişelerini de ortadan kaldıracaktır. İnsanlar paranoyak olmaktan uzaklaşacak. Bu haliyle yerinde ve gerekli bir düzenlemenin yapıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

bugün



Bu haber 489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,464 µs