En Sıcak Konular

İşte sızdırılan CIA raporu!

26 Ağustos 2010 08:14 tsi
İşte sızdırılan CIA raporu! Günlerdir beklenen dosyada ilginç isimler var...

Wikileaks'in dün yayınladığı CIA dosyası, yarattığı beklentileri karşılayacağa benzemiyor. "CIA Kırmızı Hücre: Bir kırmızı hücre özel andıçı" başlıklı dosya, 5 Şubat 2010 tarihli. Hepi topu beş sayfada, özetle ABD'nin "terörizm ihraç eden" bir ülke olarak gözükmesinin yol açabileceği sonuçları değerlendiriyor.

Raporun başında şöyle bir tespit yapılıyor:

Genel kanının aksine, ABD'nin terörist ve terörizm ihraç etmesi, yeni bir olay değil; sadece radikal İslamcılar veya Ortadoğu, Afrika ya da Güney Asya kökenlilere de atfedilebilecek bir olgu değil.

Bundan sonra raporda yukarıda sayılan etnik veya dini kökenlerin dışında, ABD vatandaşı olup, terörist aktivitelere dahil olmuş kişilerin örnekleri veriliyor. Bunlardan biri de Amerikalı bir Musevi olan Baruch Goldstein adındaki doktor. 1994 yılında İsrail'e göç eden Goldstein, Kach adındaki radikal bir örgüte katıldıktan sonra, örgütün Hebron'da bir camiiye düzenlediği saldırıda, 29 Filistinli'yi öldürüyor. (Raporda tek başına öldürmüş gibi verilmiş)

Bunun dışında İrlanda kökenli ABD vatandaşlarının, İngiltere'de düzenledikleri bir takım silahlı saldırı eylemlerinden bahsediliyor.

Raporun bundan sonrası, ABD'nin terörizm konusunda yabancı hükümetlerle işbirliği yapmasının önemine ayrılmış. Dış güçlerin, terörist ya da terörizm destekçisi olarak gördüğü Amerikan vatandaşları hakkında, ABD'den destek alamaması halinde, onların da kendi topraklarındaki terörizm şüphelilerini ABD'ye teslim etmekten vazgeçebileceğini, bunun da müteffiklik ve karşılıklı ilişkilerin zedelenmesine yol açacağı kaydediliyor. Hatta işbirliğinin ABD tarafından reddedildiği durumlarda, bu ülkelerin terörist olarak şüphelendikleri kişilere gizli operasyon düzenleyebileceği ihtimalinden söz ediliyor. Örnek olarak da 2. Dünya Savaşı öncesi, ABD topraklarındaki Nazi sempatizanlarına karşı İngiliz gizli servisinin yürüttüğü operasyonlar veriliyor.

Wikileaks'in yayınladığı bu CIA raporu, yukarıda görüldüğü üzere, dünyayı sarsacak gizli bilgiler içermiyor. İçersinde ilginç olan tek şey, medyanın sterotipleştirdiği Müslüman veya Ortadoğu kökenlilerin dışında, farklı kimliklere sahip (Musevi, İrlandalı) ABD vatandaşlarının da terörist eylemlere karıştığının açıkça gösterilmesi. ABD'nin sadece "mağdur değil", "terör ver terörist ihraç eden" bir ülke olarak anılması da, eğer rapor gerçekse, ilginç.

Dosyaların devamını merakla bekliyoruz...

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 2,190 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,454 µs