En Sıcak Konular

Bayram şekeri sektörü, iştah kabartıyor

25 Ağustos 2010 22:04 tsi
Cirosu 1,5 milyar dolara ulaşan bayram şekeri sektörü merdiven altının iştahını kabartıyor.

Şekerli ve çikolatalı mamuller, ülkemizde hem geleneksel hem de modern üretim teknolojilerinin kullanıldığı önemli sektörlerden biri haline geldi.

2009 yılı verilerine göre bin 663 adet firma şekerleme ve çikolata üretiyor. Tabi bu rakama merdiven altı üretim dahil değil. Türkiye’de bayram şekeri veya misafir şekeri üreten firmaların üretim kapasitesi 2 milyon 616 bin 136 ton, üretilen şekerli ve çikolatalı mamul miktarı da 673 bin ton.

Kişi başına yıllık şekerleme tüketimi ise 3–4 kilogram arasında değişiyor. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ortalama kişi başına çikolata tüketimi 10 kilogramı buluyor. Özellikle İsviçre hem üretim hem de tüketimde önde gidiyor.

İsviçre 11, İngiltere ve İrlanda 10, Almanya 9, Avusturya 6,2, Türkiye ise 2 kilogram. Türkiye'de kişi başına yıllık şekerleme tüketimi ise 3-4 kilogramken, AB’de bu rakam 10-15 kilogram civarında.

YILLIK 1,5 MİLYAR DOLAR CİRO

Yıllık satışları 1,5 milyar dolara ulaşan şekerleme sektöründe, bayram sevinci yaşanıyor. Ama bu sevinci en çok yaşayanlar ise merdiven altı denilen ve tamamen sağlıksız üretim yapan firmalar. Bu rakamın yüzde 60'ı da Ramazan Bayramı öncesi ve sırasında gerçekleşiyor. Bayram öncesi bu 250 milyon TL'lik bir ciroya tekabül ediyor. Dolayısı ile merdiven altı şeker üreticileri en fazla bu dönemde ortaya çıkıyor.

Uzmanlar tüketicinin ucuz diye markasız ve sokakta satılan şekerlerden uzak durması gerektiğine dikkat çekerek 'Bayramı kendinize ve yakınlarınıza zehir etmeyin' uyansında bulunuyor

TÜKETİCİ DERNEKLERİ UYARIYOR

Tüketici Dernekleri yaptıkları açıklamalarda son derece kalitesiz ve mat bir görünüme sahip olan merdiven altı şekerlerin kilosunun, piyasada 3 TL'ye kadar satılabildiğini hatırlatarak özellikle bazı toptancılar biraz daha fazla kazanma adına bu ürünlerin dağıtımını yaptığına dikkat çekti. Büyük alışveriş merkezilerinde gıda mühendisleri kontrolünde ürün alımı yapıldığı için bu ürünler giremiyor. Verebiliyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tüketicileri sağlıklı ürünleri tercih etmeleri konusunda uyarıyor.

Mührü olan ürünleri almalarını tavsiye eden Bakanlık, aşın sıcağa maruz kalmış ve beyazlaşmış üründen kaçınılmasını, sokakta ve açık ortamda satılan şekerlerden uzak durulması gerektiğini belirtiyor. Markasına yatırım yapan güvenilir ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini belirten bakanlığın tavsiyeleri şöyle:

• Dükkânın fizikî görünümüne ve temizliğine dikkat edin.

• Mamulün üretim ve son kullanma tarihini kontrol edin. Satış elemanlarının eldiven kullanmasına önem verin.

• Ambalajındaki içindekiler kısmını dikkatle okuyun ve sitemizde yayınlanan katkı maddeleri ile karşılaştırın.

•  Şüpheli olan katkı maddeler içeren ürünleri almayın." Şeker ve çikolata alınırken renk, büyüklük, tat ve fiyatları önemli rol oynuyor. Uzmanlar ayrıca onlarca ürün arasından seçim yaparken, şekerlemelerin sağlıklı, taze ve yasal olması gerektiğine dikkat çekiyor.

• Üretim ile son tüketim tarihleri de mutlaka kontrol edilmeli. Dışı kaplı olan şekerlemeler ve lokumlar oda sıcaklığında üstü kapalı olarak korunmalı.

dunyabulteni



Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,118 µs